Alessi keert terug naar de bron

Alessi kiest voor een opvallend gold & gothic stijl met nieuwste collectie 'Extra Ordinary Metal'

We zijn het niet gewend van ‘eigenzinnig’ designhuis Alessi dat meestal zijn eigen koers vaart. Tot op heden kenden we het label met enkel strakke, gestileerde en vaak cartooneske interpretaties van huisraad. Maar met de nieuwste collectie ‘Extra Ordinary Metal’ lijkt het erop dat ook dat het Italiaanse designmonument  zwicht voor de ‘massamarkt’ en valt het voor het dominante gold & gothic dat al een paar seizoenen een blijvende interieurtrend is.


alessi-2

Plateau in messing met korrelstructuur

Alessi werkte vlak na de periode van zijn creatie in 1921 vooral met metalen als nikkel en tin. Vervolgens waren messing en koper aan de beurt, alvorens over te gaan op gegalvaniseerd staal. Toch was het deze bescheiden materie die in de jaren negentig zorgde voor Alessi’s instant wereldsucces.

 

alessi-5

‘Anna G’ door Mendini voor Alessi. Successtory van de kurkentrekkerdame

‘Girotondo’. Zelfs bij de grootste designleek is deze dienschotel op het netvlies gebrand. Hij werd trouwens naar hartelust gecopieerd.

Vandaag zien we een plotse terugkeer naar hun eerste liefde, messing. De collectie ‘Extra Ordinary Metal’, een naam die klinkt als een eerbetoon, werd onlangs boven de design-doopvont gehouden. Een hele reeks huisraad werd gesneden uit messing dat een hedendaagse look meekreeg door ‘nonchalant’ plooiwerk en een korrelstructuur.

Ronkende namen uit de designwereld zoals Alessandro Mendini en Jasper Morrison waren gastontwerpers voor deze nieuwste collectie ‘Extra Ordinary Metal’.

alessi-3