#Ideeën#In de keuken

Must-read: een boek om culinair te cocoonen

Met dit nieuwe kookboek geniet je intens culinair van de laatste dag van de week
Geplaatst op  
Must-read: een boek om culinair te cocoonen © Hanke Arkenbout

Zondag is een ode aan de laatste en meest ontspannen dag van de week: de dag waarop niets moet maar alles mag, ook in de keuken. Er gaat niets boven ongedwongen gerechten die je met hart en ziel maakt. Onze Actief Wonen-redactie nam een kijkje in het bloedmooie – de foto’s alleen al zijn magnifiek – kookboek en geven je drie pyjamaproof-recepten prijs voor de ideale weekafsluiter.

Platbrood

Voor 12 stuks • 30 minuten

Ingrediënten:

  • 425 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 350 g yoghurt

Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom. Strooi bloem over je werkblad uit en kneed het deeg daarop. Kneed net zo lang tot alles goed gemengd is en je deeg een egaal geheel vormt. Laat het mengsel tien minuten rusten. Vervolgens verdeel je de massa in 12 gelijke porties. Bestrooi je werkblad opnieuw met bloem en rol het deeg gelijkmatig uit tot ronde lappen van ongeveer 3 mm dikte. In een steelpan zonder olie of boter, bak je tenslotte de platbroden om en om, in ongeveer 3 minuten gaar.

© Hanke Arkenbout

Toast met gebakken paddenstoelen

Voor 4 personen, 20 minuten

Ingrediënten:  2 el olijfolie • 300 g gemengde paddenstoelen in stukjes • 1 teen knoflook, fijngehakt • zout en grofgemalen peper • 4 sneetjes brood, geroosterd • 2 el gehakte peterselie • roomboter

Verhit de olijfolie in een steelpan en bak de paddenstoelen mooi bruin. Voeg hierbij de knoflook en laat nog 2 minuten meebakken. Breng de paddenstoelen op smaak met peper en zout. Neem vervolgens je geroosterde sneden brood en besmeer ze met boter. Verdeel de paddenstoelen erover en werk af met wat peterselie.

© Hanke Arkenbout

Courgettesalade met munt & parmezaan

Voor 4 personen, 15 minuten

Ingrediënten:  1 teen knoflook, fijngehakt • sap van 1 citroen • 75 ml olijfolie van goede kwaliteit • 4 kleine courgettes • 2 el muntblaadjes, gehakt  • 150 g parmezaanse kaas, grof of geraspt • zout & peper

Roer de knoflook, het citroensap en de olijfolie door elkaar. Versnijd de courgettes in lange, dunne plakken en leg ze in een schaal. Giet er de dressing over en bestrooi het geheel met de muntblaadjes en de Parmezaanse kaas. Breng het resultaat op smaak met peper en zout. Combineer het gerecht eventueel met risotto of een stukje witvis.

© Hanke Arkenbout

Praktische info:

Kookboek ‘Zondag’

The Holy Kauw Company

Prijs: 19,99

Uitgeverij Snor

UITGEVERIJSNOR.NL

Dit interesseert je wellicht ook: 

How to: gewaxt beton gebruiken in de badkamer

Van boon tot bord: verse cacaogerechten bij restaurant Octave

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.