#DIY#DIY steps

DIY: Een fleurig tafelsierstuk

Geplaatst op  
Moeilijk
Voorbeeld: 2uur
DIY: Een fleurig tafelsierstuk ©

Deze meimaand gaat Actief Wonen helemaal groen in zijn nieuwste editie. Ook on line zetten wij dat thema verder en stellen wij voor eigenhandig een strak sierstuk voor uw feesttafel op te bouwen. In het Frans, dé cultuurtaal bij uitstek, heet dat een ‘milieu de table’, een elegante en onvertaalbare benoeming wat zoveel betekent als een ‘tafelsierstuk’. Namelijk een esthetische  en decoratieve opstelling op het vrije tafelmidden, die in harmonie is met de vorm en kleur van je servies.

De troef van uw creatie? Zijn polyvalentie. Tijdens het komende feestseizoen van communies en huwelijken gebruik je hem onopvallend opnieuw met steeds weer andere bloemen erin naargelang de zomermaanden vorderen. En met een borstelstreek geef je hem makkelijk een nieuwe kleur, aangepast aan weer een nieuwe omgeving. Zo decoreert het sierstuk zeker mooi op een salontafel of commode.

Uitrusting:

  • natuurhouten plank ca. 200cm
  • rol- of plooimeter
  • potlood
  • hand- of cirkelzaag
  • elektrische boor
  • Houtboorkop en cirkelboorkop met doormeter overeenstemmend met diameter van de bloembekers.
  • Glazen of plastic bloembekers (suggestie: Aveve, Creacorner)
  • 12 houten tapjes
  • Houtlijm
  • Schuurpapier
  • Houtlak (suggestie: matte acryllak, tint ‘juttebeige’ bij Hubo).

Hoe doe je het?

1. Meet op de houten plank de afmetingen af en markeer met potlood waar u zal zagen. U heeft 4 plankjes nodig in totaal, 2 lange en 2 korte. De langste plankjes bepalen de lengte van het tafelsierstuk, de kortste zijn hoogte. Let op, zaag de korte plankjes zeker enkele centimeters langer af dan de hoogte van de glazen bekers. Zij mogen het tafelblad niet raken. Zaag de 2 lange plankjes op ongeveer 60cm af. De 2 korte ongeveer 4cm langer dan de hoogte van de bekers.


2. Zaag op maat de 4 plankjes met hand- of cirkelzaag. Schuur, indien nodig, splinters glad aan de uiteinden.

step2


3. U assembleert nu de verschillende onderdelen. Boor 3 gaatjes in elke zijkant van elk kort plankje en duw de tapjes er in. Let op, deze gaatjes mogen niet dieper zijn dan de halve lengte van een tapje.

step3


4. De geplaatste tapjes moeten perfect matchen met de gaatjes die u straks zal boren in de 2 lange planken. Doe daarom een druppeltje houtlak op elk tapje. Hou nu het korte plankje, mooi in een rechte hoek, even tegen uiteinden van de lange plank. Dip teveel aan verf weg. U ziet nu markeringen waar u de gaatjes correct moet boren.

step4


5. Boor de 12 overeenkomstige gaatjes in de 2 grote planken

step5


6. Kies een cirkelboorkop uit met dezelfde doormeter als de bloembekers. Let op, door de draaisnelheid van de boor zal het gat steeds wat groter uitvallen dan de aangegeven doormeter. Kies naar eigen smaak het aantal bloemgaten in de plank. Mooiste verdeling is op gelijke afstand van elkaar. Plaats de bekers omgekeerd op de plank, waar u de gaten wil en ga errond met potlood. Uitboren gaat makkelijker door de cirkeltekening.

step6


7. Doe eerst wat houtlijm in de gaatjes en tussen de taps onderling. Schuif de planken in elkaar tot een mooie rechthoek.

step7


8. Schuur de cirkelranden splintervrij. En schilder het geheel. Niet overdrijven met de verfdikte, dan oogt het eleganter.

step8


9. Plaats de bloembekers in de gaten. Leef je uit met het uitpikken van de geschikte seizoensbloemen, waarom niet uit een naburige weide. Ranke veldbloemen vragen extra bladgroen als volume. Maar bloemen zoals tulpen, gerbera’s of aronskelken staan prachtig zonder blad.

diyfleurresultat10. Tip, één laagje nieuwe verf in een nieuwe kleur en uw tafelsierstuk kan een nieuw leven starten, op een andere feest, in een ander seizoen.

Idee : Corentine Delepine bij BE CRAFTY