De juiste keukenverlichting met 7 tips!

Keukenverlichting ruim onderschat bij aankoop en installatie van nieuwe keuken

Lampen24
©

Het nadenken over verlichting is een ding wat veel mensen vaak vergeten bij het inrichten van een huis. Veel mensen hebben niet door dat het een belangrijk deel van de inrichting is wat zorgt voor sfeer, functionaliteit en uitstraling. In de keuken is ook nog eens belangrijk om buiten basisverlichting ook nog werkverlichting te installeren. Hieronder staan 7 tips die je helpen bij het vinden van de perfecte keukenverlichting.


  1. Maak een lichtplan voor je keuken en eetkamer

Aangezien er veel mogelijkheden zijn wat betreft keukenverlichting is het moeilijk om een keuze te maken. Om een goed begin te maken bij het uitkiezen van de juiste keukenverlichting is het handig om een lichtplan op te stellen. Maak een tekening en geef aan op welke plekken in huis veel tijd wordt doorgebracht en waar verlichting absoluut niet kan missen. Zo heb je een duidelijk overzicht waar je in één oogopslag kunt zien welke verlichting je waar nodig hebt.

  1. Werken met natuurlijk licht

Een van de goedkoopste lichtbronnen is natuurlijk licht. De lichtinval van buitenaf is hierbij een belangrijk aspect. Om de lichtinval zo min mogelijk te beperken is het belangrijk dat de ramen vrij zijn. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld de gordijnen niet voor het raam hangen. Een manier om dit tegen te gaan is om voor jaloezien te kiezen. Deze sluiten nauw bij elkaar. De kleur van de muren heeft ook een grote invloed op het effect van natuurlijke lichtinval. Als je een donkere keukenmuur hebt, weerkaatst dit het natuurlijke licht niet verder de ruimte in. Bij een witte wand wordt de hoeveelheid natuurlijk licht die binnenvalt versterkt. Bekijk deze verlicht en vergroot tips en laat je woonruimte de volgende winter vrolijk en groter lijken.

  1. Welke basisverlichting gebruik je in de keuken?

De basisverlichting is verlichting die het hele vertrek verlicht. Meestal is dit een grote lamp in het midden van het plafond. Dit is de eerste lamp die je aanmaakt zodra je de keuken inloopt. Als je maar voor een korte tijd in de keuken hoeft te zijn, en niet aan het werk gaat dan is dit voldoende verlichting.

  1. Welke werkverlichting gebruik je in de keuken?

Alleen basisverlichting in de keuken is niet genoeg. Mocht je in een keuken aan de slag gaan zonder werkverlichting dan kun je last krijgen van vermoeide ogen en schaduwvorming. Om dit te voorkomen is het belangrijk om werkbladverlichting te plaatsen boven het fornuis en aanrecht. De verlichting kan worden geplaatst in het plafond of in de hangkasten boven het werkblad. Bij Lampen24.be bieden ze mooie werkbladververlichting. Bijvoorbeeld deze ronde LED-meubelinbouwlamp . Deze spots kunnen mooi worden ingebouwd waardoor ze niet zichtbaar zijn en het licht een mooi effect geeft.

LINDA-Lampen24-1B

  1. Hoe kies je de juiste lamp voor boven je eettafel?

De eettafel is een belangrijk punt waar veel gebruik van wordt gemaakt. Goede verlichting kan dan ook niet missen. Er zijn een aantal punten waar op gelet moet worden bij het uitkiezen van de juiste verlichting boven de eettafel. Zo is het belangrijk om te letten op de vorm van de tafel en de vorm van de eettafellamp. Pas de vorm van de lamp op de tafel aan. Heb je een lange eettafel, kies dan ook voor een lamp die de hele tafel bedekt. Bij een ronde of ovale tafel is het mooi om ook een grote ronde lamp boven de tafel te hangen. De afstand tussen de lamp en de tafel is ook belangrijk. Als je de lamp te laag hangt is de kans groot dat het licht té fel is, en dat je je hoofd stoot.

LINDA-Lampen24-2B

  1. Gebruik van dimbaar ledlicht

Aan de eettafel is het belangrijk om zowel verlichting te hebben voor aan het begin als voor aan het einde van de avond. Als u de avond wilt beginnen met goede verlichting en aan het einde van de avond meer sfeer wilt creeren dan is dimbaar licht de ideale oplossing. Hiermee kunt u zelf bepalen op welke lichtsterkte u de lamp wilt instellen.

LINDA-Lampen24-3B

  1. Next step, keukenverlichting met bewegingssensoren

Iedereen kent het probleem wel van lampen die onnodig blijven branden. Dit kan zorgen voor onnodig hoge kosten. Om dit te voorkomen kun je in de keuken verlichting plaatsen die werkt op bewegingssensoren. Op deze manier zal de verlichting alleen aanstaan zodra je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Zowel basisverlichting als werkverlichting zijn verkrijgbaar op bewegingssensoren.