AW-in-Antwerpen: SANBA, een samba van food, architectuur en events

SANBA serveert ontbijt, lunch en apero in de strakke skyline van het Eilandje

Ontbijt- en lunchkantine SANBA is ondergebracht in het oude depot van de beroemde Red Star Line aan het Antwerpse Eilandje. Het gebouw diende als opslag van alle transitbagage van de Red Star-passagiers. De naam SANBA heeft zijn naam dan ook niet ‘gestolen’. De oprichters kozen namelijk de eerste letters van ‘Société Anonyme de Navigation Belgo-Américaine’.


Betonnen ‘ophangbar’ met stalen lamellenplafond, door PJ Mares

Braziliaans bruut

Gelegen aan het Eilandje is de multi-functionele ruimte geschikt voor pop-up shops, een intiem diner of een launch-event. Voor het interieur stonden het Belgisch ontwerpersduo PJ Mares garant. Zij lieten zich hierbij inspireren door wat ‘Braziliaans brutalisme’ heet. Brutalisme is een architectuurstrekking van begin jaren ’80 waarin monumentale, rechthoekige betonpartijen die niet enkel de buitenkant van een gebouw overheersten, maar tegelijk ook de inrichting van de binnenkant determineerden met hun zichtbare betonnen bruutheid. Voeg hier verzachtende plantengroei aan toe en je hebt de Braziliaanse versie. Kortom een stijl die perfect past in het rechttoe-rechtaanlandschap van het Antwerpse district Eilandje, waar SANBA huist. De betonnen ‘ophangbar’ met stalen lamellen gedecoreerd, trekt dan ook alle aandacht van de bezoekers.

13230065_891589727634586_6366713966074750180_n

Werner De Smet, een van de oprichters van het communicatiebedrijf Oona, kreeg het magazijn zeven jaar geleden in handen. Hij vertelt het verhaal van SANBA: ‘Ik heb het pand eigenlijk spontaan gekocht. We zijn momenteel de enige zaak aan de Rijnkaai en zijn omringd door kantoren. Die bedienden daar komen niet naar hier om een uitgebreide lunch te doen. Zij willen een snelle en lekkere hap eten en als het even kan ook verder werken op hun laptop. Daar hebben we hier dan ook plek voor.’ Op het menu staan bijvoorbeeld zachtgekookte eitjes, belegde boterhammen, soepen en salades, maar ook cocktails. Want naast lunch of ontbijt biedt SANBA zelfs plaats plaats voor georganiseerde diners met een eigen aperitiefhoek.


 

iiiiii