#Ideeën#Interieuradvies

10 smart home producten om in huis te halen

Van een intelligente deurbel die je gasten aan de deur screent tot een lamp die muziek speelt: onze selectie smart home producten die in het komend jaar voor vernieuwing zullen zorgen.
Geplaatst op  
10 smart home producten om in huis te halen © ImageFlow

In 2020 zal alles nog meer in het teken van intelligente producten staan. De toekomst brengt heel wat innovaties die je bedienen met een simpele druk op de knop, met een app, of met je stem. Je huis bewaken, deuren openen of de verwarming aanzetten kan voortaan van op eender welke plek. House sitting is passé, wij laten je kennismaken met de smart home innovaties die comfort in huis een nieuwe dimensie geven. Ontdek hier de smart home producten die onze curiositeit opwekten en wat de expert in het smart vakgebied erover te zeggen heeft.

In gesprek met Joachim De Vos van Living Tomorrow

Actief Wonen vroeg zich welke betekenis we vandaag aan ‘comfort in huis’ geven en wat binnenshuis de innovaties van dit moment zijn, in een wereld waarin digitalisering zijn hoogdagen beleeft. Daarom spraken we met Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow, beter bekend als ‘het huis van de toekomst’ in Vilvoorde.

Wat betekent ‘smart home’ voor jou?

‘De term ‘smart home’ heeft een hele evolutie meegemaakt als je vergelijkt met twintig jaar geleden. Met de komst van het draadloze internet zien we een switch van domotica naar smart technologieën met apps voor je smartphone, tablet of laptop. Je kunt je huis als het ware bedienen van op elke plek op deze planeet, zolang je internettoegang hebt. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer fysiek aanwezig te zijn om een pakket van een koerier te ontvangen, je water of verwarming te regelen of de rolluiken te openen.’

Hoe zullen smart home innovaties evolueren? 

‘Je ziet dat er steeds meer fabrikanten producten op de markt brengen met een eigen smart applicatie, waardoor er stilaan een overaanbod aan applicaties met verschillende apps ontstaat. Je raakt het overzicht kwijt. Binnen een vijftal jaar zou het mogelijk moeten zijn om je huis virtueel te kopiëren. Je maakt dan een ‘digital twin’ van je woning. Eén centraal huisbesturingssysteem in de cloud connecteert alles mooi aan elkaar. Makkelijk voor de consument, maar evengoed voor de fabrikanten die compatibel kunnen zijn met dit systeem. De meningen zijn echter wat verdeeld ten aanzien van dat centrale besturingssysteem, dat ongetwijfeld in handen zal zijn van één of twee globale spelers zoals Apple of Google. Maar dat hoeft niet per se negatief te zijn. Stel je voor dat elke laptop nog steeds zijn eigen besturingssysteem zou hebben… En nergens meer ter wereld dan in Europa genieten consumenten van zo’n goede privacybescherming met de komst van de GDPR-wetgeving.’

Welke smart home innovaties kunnen we momenteel in het huis van de toekomst ontdekken?

‘Je kunt voor onze gigantische smart spiegel van bijna twee meter hoog komen staan. Het is een prototype dat een volledige bodyscan op je lichaam uitvoert en je data analyseert. De bedoeling is om je kennis te laten maken met de artificiële intelligentie van de toekomst. De spiegel is een handige gezondheidstool die je op de hoogte houdt van hoe het met je lichaam gesteld is op vlak van bloeddruk, gewicht, enzovoort. Je moet het zien als een adviserend systeem, een soort van digitale coach. Een interessante innovatie voor een arts, die op die manier een regelmatige update krijgt.’ ‘Ook wat je consumptiegewoontes betreft kun je in het huis van de toekomst inspiratie opdoen. Een derde van ons eten in huis gaat verloren. In onze keuken is er een systeem aanwezig dat bijhoudt hoeveel er nog in je voorraadkast, koelkast en vriezer zit. Zo zal de innovatie je eerst suggesties doen voor je naar de winkel trekt voor nieuwe boodschappen.’

Onze top tien van smart home innovaties

Een slimme deurbel

google-nest-video-deurbel-smart-home-innovaties
Videodeurbel ‘Hello’. L x b x h: 2,6 x 4,3 x 11,7 cm. © Google Nest. 279 euro.

Mensen aan de voordeur verwelkomen krijgt een heel nieuwe invulling sinds de lancering van de ‘Hello’ videodeurbel van Google Nest. Slaapt je baby of wil je de hond niet wakker maken? Deze innovatie schakelt het geluid van de bel uit en stuurt je een notificatie wanneer er iemand aanbelt. Niet thuis? Met ‘Hello’ communiceer je evengoed met je bezoeker. De videodeurbel kent zelfs het verschil tussen vriend en vreemde, en staat hen te woord met vooraf opgenomen zinnetjes wanneer je zelf even niet kunt praten. Dat alles doe je met het grootste gemak met je eigen smartphone!

Een slimme televisie

the-frame-samsung-slimme-televisie-smart-home-innovaties
Televisie ‘The Frame’ met QLED-technologie. Beschikbaar in verschillende formaten en afwerkingen. © Samsung. Vanaf 1 299 euro.

Van een innovatie op zowel technologisch als esthetisch vlak gesproken: Samsung scoort dubbel met zijn ‘The Frame’. Een televisietoestel dat evengoed voor een kunstwerk kan doorgaan, wanneer je hem inschakelt op art mode. Technologisch is hij niet min: je kunt bijvoorbeeld video afspelen via de AirPlay2 software van Apple. Wat je ziet op je iPhone, iPad of Mac verschijnt dan draadloos op je tv-scherm. Daarnaast is The Frame ook voorzien van een mobiele app.

Een slim fitnesstoestel

run personal loopband slim fitnesstoestel technogym smart home innovaties
Loopband ‘Run Personal’. L x b x h: 201 x 80 x 147 cm. ©Technogym. 13 500 euro inclusief levering en 2 jaar garantie.

Het Italiaanse Technogym creëert fitnesstoestellen om gezien (mee) te worden. Naast hun onberispelijke designs – van onder meer Antonio Citterio – zijn de toestellen ook erg intelligent. Volg je persoonlijke cardio- of krachttraining via het digitale cloudgebaseerde platform, vanop het toestel of via je smartphone. Op de foto zie je hun ‘Run Personal’ slimme loopband.

Een slim toilet

duravit-douchetoilet-smart-home-innovaties
Douchetoilet ‘SensoWash Starck f’ van duroplast. L x b: 37,8 x 57,5 cm. © Duravit. Vanaf 2 950 euro.

Een investering voor zij die het graag extra proper houden: een douchetoilet dat je kunt bedienen met een app, het summum van de wc-ervaring. Duravit werkte samen met designer Philippe Starck aan een hygiënisch hoogstandje dat via een sensor automatisch het deksel voor je lift, jouw hoogsteigen billen herkent en je vervolgens je persoonlijke voorkeursbehandeling geeft: van de zitverwarming, de douchestraal tot de warme luchttoevoer aan het einde van je toiletbezoek toe. Personaliseer je eigen wc-profiel met behulp van de SensoWash-app terwijl je zit te tokkelen in het kleinste kamertje.

Een slimme set rolgordijnen

een slimme set rolgordijnen somfy smart home innovaties
Geautomatiseerde rolgordijnen voorzien van een RTS-motor en bedienbaar met de applicatiesoftware van Connexoon Windows en Tahoma. © Somfy. Vanaf 227 euro incl. afstandsbediening.

Ben je de eeuwige ‘wie opent de gordijnen vandaag’ discussie beu? Er bestaat wel degelijk een oplossing voor dit dagelijkse bagatelletje. Automatische rolgordijnen van Somfy die je kunt bedienen met een app. Toepasbaar op rol-, vouw-, plissé-, of duorolgordijnen. Ook voor normale gordijnen.

Een slimme speaker én tafellamp

ikea symfonisk tafellamp smart home innovaties
Tafellamp met wifi-speaker ‘Symfonisk’ met glazen lampenkap en voet van kunststof. Beschikbaar in wit of zwart. L x b x h: 6 21,6 x 21,6 x 40,1 cm. Ikea. 179 euro.

En toen schiep Ikea de ultieme hybride die luistert naar je smartphone: een tafellamp die ook muziek afspeelt! Het product is het resultaat van een samenwerking met het Amerikaanse audiobedrijf Sonos, die ook zijn app ten dienste stelt van de Ikea-lamp. In combinatie met zijn schattige gebreide jasje, konden we hem niet wegdenken uit dit webartikel!

Een slimme thermostaat

Engie slimme thermostaat smart home innovaties
Thermostaat ‘Boxx’ beheerbaar vanaf je smartphone. Engie. Verkrijgbaar via je UP-abonnement, of apart voor 298 euro inclusief installatie. © Inneke Gebruers

Energieleverancier Engie bracht een intelligente thermostaat op de markt, die je met je smartphone kunt bedienen om je verwarming op afstand te dirigeren. Dankzij de UP-technologie erachter kun je in realtime een verbruiksrapport opvragen, je kosten beheren en advies opvragen. Onaangename verrassingen zoals lekken of ongewoon verbruik meldt hij ook meteen.

Een slimme personal assistant

apple homepod speaker smart home innovaties
Draadloze speaker ‘HomePod’ beschikbaar in de kleuren wit en Space Gray. L x b x h: 14,2 x 14,2 x 17,2 cm. ©Apple via Krëfel. 409 euro.

We hebben niet allemaal het budget voor een persoonlijke assistent. Alleszins fysiek toch niet. Apple verlicht je van sommige huiselijke taken met de HomePod: een draadloze speaker die je ook via de Apple spraaktechnologie Siri kunt aansturen voor eenvoudige taken: iets in je agenda noteren, iemand opbellen, de verlichting aan- of uitzetten, een bestelling plaatsen in de app van je favoriete restaurant, enzovoort. Iemand die zijn handen letterlijk vol heeft, is erg gebaat bij deze innovatie!

Een slimme koelkast

whirlpool Dual NoFrost W9 smart koelkast smart home innovaties
Vrijstaande koel-vriescombinatie ‘Dual NoFrost’ van aluminium in de kleur zwart. L x b x h:75 x 59,5 x 201,1 cm. ©Whirlpool. 999 euro.

2019 was het jaar bij uitstek van het klimaat. Dat ecologie en technologie hand in hand gaan, bewijst Whirlpool. Het merk lanceerde afgelopen zomer de ‘W collection‘, slimme toestellen zoals onder andere koel- en vriescombinaties, die er alles aan doen om je eten zo lang mogelijk vers te houden en dus verspilling tegen te gaan. Dat is mogelijk dankzij de ‘6th Sense Precision Control‘-technologie en via de app van Whirlpool op je smartphone.

Een slimme luchtkwaliteitmonitor

slimme luchtkwaliteitmonitor netatmo smart home innovaties
Slimme indoor luchtkwaliteitmonitor van duurzaam aluminium. L x b x h: 4,5 x 4,5 x 15,5 cm. © Netatmo. 99,99 euro

Hoe weet je precies wanneer je huis gezond is? Een raam openzetten lost immers niet al je problemen op. De ‘Healthy Home Coach’ monitor met app van Netatmo test via vier sensoren of je huis goed scoort op vlak van luchtkwaliteit, geluid, temperatuur en vochtigheid, en zegt je welke aanpassingen er nodig zijn voor elke bewoner of ruimte: van het geluidsniveau voor je slapende baby, je kind met astma tot je eigen allergieën.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.