#Cadeautip#Ideeën

3 boeken over 100 jaar Bauhaus

Kan de Bauhaus stroming je eindeloos boeien? Dan vormen deze 3 boeken over 100 jaar Bauhaus de perfecte lectuur voor jou!
Geplaatst op  
3 boeken over 100 jaar Bauhaus © Cinematographer via Shutterstock

Dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat de revolutionaire Bauhaus-school voor kunst, design en architectuur het levenslicht zag. Dat eeuwfeest gaat niet onopgemerkt voorbij. Tal van evenementen en publicaties fêteren het fenomeen. Wij presenteren je drie boeken die je moet gelezen hebben als zelfverklaarde Bauhaus-fan. 

drie boeken over honderd jaar bauhaus
© Joel Felipe (via Unsplash)

Bauhaus-boek 1: Gropius. The man who built the Bauhaus

Over Walter Gropius, oprichter van het Bauhaus, is het laatste woord nog niet gezegd. Dat vond ook de Britse biografe en kunsthistorica Fiona MacCarthy die met deze 560 pagina’s tellende klepper inzoomt op ’s mans impact op de architectuur en op zijn volgelingen. Van de Bauhaus-school in Dessau tot de wolkenkrabber ‘MetLife Building’ (aka de ‘Pan Am Building’): Gropius mag een arsenaal aan vooruitstrevende gebouwen op zijn conto schrijven. Veel van zijn discipelen (waaronder I.M. Pei en Paul Rudolph) traden in zijn voetsporen. Het boek schetst een oprecht portret van deze charismatische Bauhaus-coryfee.

boek over honderd jaar bauhaus
© Harvard University Press

‘Gropius. The man who built the Bauhaus’
Door Fiona MacCarthy. Uitgegeven door Harvard University Press. 560 pagina’s. Engelstalig. 35 euro.

Harvardup.co.uk

Bauhaus-boek 2: Bauhaus Architecture 1919-1933

De rijkelijk geïllustreerde publicatie ‘Bauhaus Architecture 1919-1933’ biedt een chronologisch overzicht van iconische gebouwen die ten tijde van het Bauhaus werden opgetrokken. Vanaf de oprichting in 1919 totdat de nazi’s het Bauhaus in 1933 opdoekten. De gerenommeerde architectuurfotograaf Hans Engels stond in voor meer dan 120 kleurenfoto’s van overgebleven gebouwen in diverse Duitse steden, en ook in Barcelona, Praag, Boedapest en Wenen. Naast architectuurparels van ‘the usual suspects’ (Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Walter Gropius) toont het boek ook gebouwen van minder bekende sterren aan het Bauhaus-firmament.

honderd jaar bauhaus drie boeken
© Prestel

‘Bauhaus Architecture 1919-1933’
Door Hans Engels. Uitgegeven door Prestel. 152 pagina’s. Engelstalig. 39,95 euro.

Prestelpublishing.randomhouse.de

Bauhaus-boek 3: Bauhausmädels

‘Bauhausmädels. A Tribute to Pioneering Women Artists’ is, zoals de subtitel aangeeft, een eerbetoon aan de meest onderbelichte groep van het Bauhaus. Vrouwen waren zo goed als onzichtbaar in dit mannenbastion. Het boek schetst het portret van 87 vrouwelijke ‘Bauhäusler’ aan de hand van 400 portretfoto’s (vaak voor het eerst gepubliceerd) en beklijvende biografieën. Zoals die van Marianne Brandt, de eerste vrouw die werd toegelaten tot het metaalatelier en wier ontwerpen tot op de dag van vandaag door Alessi uitgegeven worden. Bauhausmädler is een ode aan deze ambassadrices van de gendergelijkheid.

honderd jaar bauhaus drie boeken bauhausmädels
© Taschen

‘Bauhausmädels. A Tribute to Pioneering Women Artists.’
Door Patrick Rössler. Uitgegeven door Taschen. 480 pagina’s. Meertalige editie:Engels, Frans, Duits. 30 euro.

Taschen.com

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.