#Dit is Belgisch#Nieuws

4 vragen aan Alex Gabriels over haar collab met Clio Goldbrenner

Wanneer duurzaameheid en deco elkaar terugvinden in een authentiek interieurobject
Geplaatst op  
4 vragen aan Alex Gabriels over haar collab met Clio Goldbrenner © Alex Gabriels x Clio Goldbrenner

In de pure, handgemaakte keramiek van Alex Gabriels vind je tegenwoordig ook het emblematische leer van Clio Goldbrenner terug. Het resultaat? Een sublieme mix van gerecyclede materialen die een prachtige, elegante en duurzame kaarsenhouder oplevert. We gingen in gesprek met Alex Gabriels ter gelegenheid van deze knappe Belgische collab. 

Vanwaar komt het idee voor een samenwerking met Clio Goldbrenner?

Een paar jaar geleden kreeg ik de kans om samen te werken met Nathalie Marchand, één van de projectcoördinatoren in een reclamebureau. Onlangs ontmoetten we elkaar toevallig in een pop-up winkel waar ik mijn keramische creaties tentoonstelde. Op dit moment werkt ze samen met Clio Goldbrenner en het idee van een originele collab met deze designer schoot haar direct te binnen. Ook al ken ik Clio Goldbrenner niet zo goed, toch liet ik me overtuigen door dit originele en ecologische project, waarmee ik meteen een klik had.

kaarsenhouder clio goldbrenner alex gabriel keramiek leder
De gloednieuwe collab tussen keramiste Alex Gabriels en ontwerpster Clio Goldbrenner: een reeks kaarsenhouders van keramiek en leder

Vanwaar de keuze voor een kaarsenhouder?

Na Clio Goldbrenner ontmoet te hebben, moesten we het eens worden over het te maken object. Het idee was om een keramisch item te maken waarin we het emblematische Clio leer konden verwerken. Ik deed verschillende voorstellen voor objecten, zoals een theepot en een doos met een keramische deksel, maar onze gezamenlijke keuze bleek uiteindelijk een kaarsenhouder. Een elegant en eenvoudig object om als keramist te maken. Het bijzondere aan deze samenwerking is het gebruik van gerecycleerde materialen. We recupereerden lederresten van de tassen en gerecycleerd klei, en transformeerden deze in unieke keramische kaarsenhouders.

Alex Gabriels in haar eigen atelier

Kun je ons iets meer verklappen over hoe dit object vervaardigd werd?

Dit object is gemaakt met het leer van defecte tassen en gerecycleerde klei. Als ik de klei op mijn draaitafel bewerk, is er altijd een overschot dat ik in een emmer opzij zet en later hergebruik om nieuwe objecten te maken. Het is uit deze overgebleven klei dat de kaarsenhouder is ontstaan. Voor mijn creaties boetseer ik graag met de ruwe klei zonder toevoeging van glazuur, omdat het een mooi materiaal is dat zelfvoorzienend is voor decoratie. Ik gebruik enkel glazuur als ik objecten maak die in de keuken of voor het eten worden gebruikt, zoals borden of kopjes, om ze te beschermen tegen hardnekkige vlekken en om ze hygiënisch te maken. De kaarsenhouder hoefde dus niet geglazuurd te worden omdat het al een mooi decoratief object op zich is.

Keramiste Alex Gabriels aan het werk in haar atelier

Wat brengt de toekomst nog?

Op mijn agenda staat nog een geweldige samenwerking met een interieurwinkel die langzaamaan vorm krijgt. Het gaat om verschillende unieke keramische objecten die ik speciaal voor de winkel zijn ontworpen heb en die daar tentoongesteld zullen worden. Wederom een nieuw en boeiend project in het vooruitzicht!

Meer info

De kaarsenhouders van de collab tussen Alex Gabriels en Clio Goldbrenner zijn voor 39 euro verkrijgbaar via cliogoldbrenner.com en in de Clio Goldbrenner Flagship store (Steenhouwersvest, 63, 2000 Antwerpen).

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.