#Nieuws

6 interieurtrends die we tijdens Milan Design Week zagen

Werp een blik op de interieurs van de toekomst met 6 trends die tijdens Milan Design Week voorgesteld werden!
Geplaatst op  
6 interieurtrends die we tijdens Milan Design Week zagen © © Knoll Pavilion

Salone del Mobile is dé jaarlijkse hoogmis voor ontwerpers, architecten en designliefhebbers. De stad Milaan staat dan een week lang in het teken van interieur, of zoals ingewijden weten, in rep en roer om je de interieurtrends van de toekomst voor te schotelen. Dit jaar vond de beurs van 7 tot 12 juni plaats. Onze redactie nam poolshoogte en noteerde de meest opmerkelijke trends die binnenkort naar België overwaaien! 

Vintage fever

Draga & Aurel, Rossana Orlandi Gallery © Riccardo Gasperoni

Het zal je misschien niet verbazen, maar ook het komende jaar zullen we veel interieurelementen uit het verleden terugkomen. Tijdens Salone del Mobile zagen we veel nostalgische designverwijzingen en materialen van weleer zoals velours, gekleurd glas, cannage en notenhout.

CC-Tapis tijdens Salone del Mobile © Claudia Zalla

De kleuren zijn rijker en de prints grafischer dan ooit. We zien funky vormen die ons terugnemen naar de sixties en seventies, en combinaties die voor instant positiviteit zorgen.

Liefde voor ambacht

Links: Marcel Wanders voor FLOS ©Francesco Caredda – Rechts: Irthi Studio
© Studio Pepe

Bijzondere aandacht ging ook uit naar ambachtelijk design, vervaardigd met kostbare materialen en ontworpen om een lang leven te leiden. We zien veel hout, keramiek en glas, neutraal maar eveneens in vele, vrolijke kleuren. We spotten schijnbaar sobere designs, maar eens dichterbij merk je doordachte details op.interieurtrends milaan design week interieur lampen stoelen salone del mobile 2022 2023

© Andrea Mariani

Bonte bouclé

© Fratelli Boffi

Bouclé verleidt ons designhart al enige tijd en het einde van deze textielsoort is nog niet in zicht! Tijdens Salone del Mobile zagen we veel bouclé, maar dan anders dan we tot hiertoe gezien hebben. Waar we in 2020-2021 vooral met bouclé in zachte crèmetinten kennismaakten, zagen we tijdens de beurs bouclé in opvallende kleuren zoals roestbruin, bordeaux en mosterdgeel.

De comeback van wandtapijten

© JOV

Tapijten enkel voor de vloer? We guess not! Tijdens de Milanese beurs werden vloerkleden ook als volwaardige wanddecoraties voorgesteld. Onze Belgische trots en tapijtenlabel JOV stelde een gloednieuwe collectie tapijten – die ook als wandelementen opgehangen kunnen worden – in samenwerking met internationaal gekende designers zoals Studio Pepe en John Pawson. Eén woord: wauw!

Krachtige details

Neutrale opstellingen die opvallen door een bijzonder detail, zoals een felle tint, vingen onze aandacht. Kobaltblauw kraanwerk van architect Matteo Thun voor het Italiaanse designmerk en specialist in kranen Zucchetti. Of een eetkamerstoel met een speciaal detail in de rugleuning. Het geheim van een stijlvol interieur in de toekomst? Simpele ontwerpen die opvallen met krachtige details in een minimalistisch geheel.

Links: de ISY-collectie van © Zucchetti – Rechts: de stand van Tacchini © Andrea Ferrari

Kleurendetails worden tot in het kleinste object – hier de lichtschakelaar ontworpen door Jung – doorgetrokken. Dat het een mooie en vooral vrolijke Renaissance op vlak van design zal worden, staat vast!

Een selectie van lichtschakelaars van het designlabel Jung, gezien tijdens haar Farbdurst-installatie in Milaan.

Duurzaam en doordacht

Tot slot blijft het begrip duurzaamheid binnen design zich verder uitbreiden. Steeds meer merken werken met hernieuwbare en duurzame materialen, en lanceren ontwerpen voor de lange termijn. Hout blijft daarin een hoofdrol spelen, maar ook kostbare onderdelen zoals leder vormen geen uitzondering op de regel. De designs zijn tijdloos, de materialen zijn luxueus en ruw. Designs die niet snel zullen verbleken en aangevuld kunnen worden met toekomstige trends!

Boven: CRISTINA Rubinetterie by Alsan – Linksonder: de nieuwe collectie van Ethnicraft – Rechtsonder: de nieuwe keukencollectie van V-ZUG boordevol innovaties.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.