#Inspiratie

Binnenkijker: deze renovatie in Schaarbeek wil je absoluut gezien hebben

Stap binnen in het universum van Charlotte Meyers, de Belgische interieurarchitecte die oud en nieuw op verfijnde wijze laat versmelten!
Geplaatst op  
Binnenkijker: deze renovatie in Schaarbeek wil je absoluut gezien hebben © Stéphanie Mathias

In slechts zes maanden tijd transformeerde interieurontwerpster Charlotte Meyers een duplexappartement. Hierbij overwon ze technische uitdagingen, wist ze het natuurlijke licht optimaal te benutten en creëerde ze een interieur dat haar persoonlijkheid weerspiegelt. Kijk mee binnen in deze Schaarbeekse parel van een renovatie…

In 2021, in volle Covid-crisis, viel interieurontwerpster Charlotte Meyers voor een duplexappartement in hartje Schaarbeek. Dankzij haar scherpe oog voor ruimte en design zag ze meteen het potentieel. “De hoge plafonds, de open ruimte, de mogelijkheden… De zolder was onbewoond: er was geen water, isolatie of elektriciteit. De kamers waren donker, enkel verlicht door een raampje aan de zijkant van het dak. Beneden was er een kleine tweekamerwoning die volledig moest worden heringericht. Het voelde als een leeg canvas, alles kon nog worden gecreëerd. Heerlijk!” vertelt ze.

Een uitdagende renovatie

Links: de leefruimte voor de renovatie – Rechts: boven baadt de grote leefruimte in het licht, dankzij de VELUX-dakramen. Charlotte koos voor het ‘DUO’-model, naast elkaar geplaatst en met driedubbele beglazing voor thermisch comfort in de zomer en opmerkelijke akoestische isolatie. Op maat gemaakte bank bekleed met de stof ‘Paris Texas’ (Casamance), met linnen franjes en witte biezen (Houlès). Hanglampen (Ferm Living), tafellamp afkomstig van Via Antica. © Stéphanie Mathias

Het renovatieproject nam zes maanden in beslag en bracht de nodige uitdagingen met zich mee: technische installaties wegwerken zonder ruimte te verliezen, waterschade aanpakken en zelfs een piano naar de zolder hijsen… “Ik moest de hele vloer demonteren om extra balken te plaatsen die het gewicht konden dragen. Het project daagde me uit om steeds iets nieuws te bedenken. Bij dit soort renovatie moet je creatief, flexibel en inventief zijn – zowel qua timing als qua budget.”

De keuken (Ikea) heeft ‘Enköping’-deuren en is geschilderd in een glanzende kleur ‘G4.31.22’ (Sikkens). De spatwand bestaat uit glasmozaïek ‘Usk L’ (Aquacolor design mozaïek). Op het werkblad staan een klein houten ladekastje (UPcycled by ZOé), een groen kistje uit Thailand, een fruitschaal (Villeroy & Boch), een citroenvaas (L’Atelier En Herbe), het ‘Simple’-kookboek van Ottolenghi en pannenlappen (Dille & Kamille). Rechts prijken een witte kom (H&M Home) en blauwe vintageborden op het werkblad. De verlichting met wandlampen (Zangra) accentueert elk detail. De mengkraan is van Villeroy & Boch. © Stéphanie Mathias

Lichtrijke cocon

Maar de grootste uitdaging? Licht. Charlotte wist meteen dat het dak open moest om de zolder en het trappenhuis te laten baden in daglicht. “Met VELUX-dakramen creëerde ik een serre-achtige lichtinval. En zo werd de zolder omgetoverd tot een prachtige, lichte leefruimte.” Vandaag wonen Charlotte, haar man Hugues en hun baby Gaston in deze ruime duplex van 150 m2. Boven vind je de woonkamer en keuken, een bureau en de kinderkamer.

Voor: 

& na:

Beneden leidt een hal naar de master bedroom en de badkamer. “Mijn badkamer moest knus en uitnodigend zijn, een plek om te cocoonen en relaxen. Ik koos voor een tapijt en twee soorten verlichting: sfeervol en efficiënt, perfect in balans tussen comfort en gebruiksgemak.” vertelt de interieurachitecte.

Charlotte heeft haar badkamer ontworpen als een echte cocon waar verlichting een sleutelrol speelt. Ze heeft de keuze uit twee verlichtingssferen: een zachte en esthetische met de ‘Pascha’-hanglampen (Fraumaier), perfect voor een ontspannend bad na een lange dag of Gastons nachtelijke verzorging, en een functioneel en krachtig licht via spots in het plafond (Xanlite). Een combinatie die een essentieel onderdeel is geworden van haar badkamerprojecten. Het tapijt was een spontane keuze vanwege de gezelligheid, zodat ze met haar zoontje op de vloer kan spelen. Badkamermeubel (Tikamoon), spiegel (Maisons du Monde), rode brocantevaas. Wastafels en kranen (masalledebain.com). © Stéphanie Mathias
De slaapkamer is versierd met ‘Natural Wallcoverings II 389521’ (Eijffinger). Een metalen deur (Atelier Faire) verbindt de slaapkamer met de badkamer, die is voorzien van een opbergmeubel (Impermo). Ligbad en kranen (masalledebain.com), kruk van natuurvezel (La Redoute). In de weerspiegeling van de spiegel (Ikea), een kleine oude naaistoel. Op het bed (Sits) liggen lakens, kussens en spreien van Zara Home. Aan weerszijden omlijsten vintage wandlampen van bij Rotor Deconstruction wollen panelen van brocantes. In de hoek hangen twee Chinese schilderijen. © Stéphanie Mathias

Lievelingsplek

Naast lichtinval speelt functionaliteit een cruciale rol in Charlotte’s ontwerpen. “Ik stel me altijd voor hoe we een ruimte dagelijks gebruiken. Door daarop te anticiperen, krijg je een idee van wat je nodig hebt en voorkom je later spijt.” Qua inrichting koos ze voor een mix van vondsten die zij en haar man door de jaren heen hebben verzameld. Charlotte volgde haar instinct en beperkte zich niet tot één stijl.

In het midden van de kamer staat een tafel van Arnold De Vinck op een vintagetapijt, omringd door brocantestoelen bekleed met de stof ‘Rayure Ischia’ (Nobilis). Op het werkblad voegen twee antieke kandelaars een vleugje karakter toe. © Stéphanie Mathias

Ze experimenteerde met kleuren en patronen die haar op dat moment aanspraken. “Ik hou ervan om intieme hoekjes binnen een grotere ruimte te creëren, om bepaalde zones extra karakter te geven. Ik wil dat je van sfeer naar sfeer beweegt, omringd door objecten en souvenirs die me dierbaar zijn, versterkt door kleur en licht. “Dat was misschien wel het leukste aan dit hele project”, besluit Charlotte Meyers.

charlottemeyers.be