#Ideeën#Interieuradvies

Alles wat je wilde weten over veranda’s en poolhouses

Leven in de tuin is meer dan een droom met deze innovaties op vlak van veranda's en poolhouses. Lees hier onze tips!
Geplaatst op  
Alles wat je wilde weten over veranda’s en poolhouses © Van Eeckhoudt

Esthetisch gezien zijn ze elkaars tegenpolen, maar functioneel hebben poolhouses en veranda’s heel wat gemeen. Veranda’s waren jarenlang dé manier om je woonruimte uit te breiden in de tuin. Tot het poolhouse kwam opzetten…

HET POOLHOUSE, EXTRA WOONRUIMTE BIJ HET ZWEMBAD

Een hokje waar de technische installaties zijn ondergebracht en waar je het onderhoudsmateriaal kwijt kunt. Dat is waar de meeste mensen aan denken bij het woord ‘poolhouse’. Maar een poolhouse is vandaag een echte ‘home extension’ geworden die een waaier aan mogelijkheden biedt. Het enige wat je moet doen, is er een zithoek installeren en je hebt een fijne plek om je te ontspannen, of een mooi terras waar je ‘s avonds met vrienden de wereld kunt verbeteren aan de rand van het zwembad.

Poolhouse met een lamellendak met kantelbare lamellen. Umbris. Prijs op aanvraag. ©Bart Gosselin

HOE ONDERHOUDEN?

✓ Aluminium. Een poolhouse van aluminium combineert lichtheid met een knappe designlook. Aluminium is makkelijk te reinigen: een eenvoudige spuitbeurt (lage waterdruk!) volstaat om het materiaal schoon te krijgen.

✓ Hout. Wil je een ecologisch en natuurlijk materiaal, dan is hout een goede keuze. Om het te onderhouden, breng je het best elk jaar een verzadigend en ontvettend product aan, zodat de oorspronkelijke natuurlijke look behouden blijft.

✓ Staal. Een poolhouse van staal oogt eigentijds en stijlvol, maar moet je wel regelmatig en nauwkeurig onderhouden om roest en andere parasieten tegen te gaan.

✓ Pvc. Net als aluminium vraagt een structuur van pvc geen doorgedreven onderhoud. Spoel met schoon water. Opgelet: gebruik geen hogedrukreiniger, want de harde stralen kunnen het poolhouse beschadigen.

WAARVOOR KUN JE EEN POOLHOUSE GEBRUIKEN?

Meestal biedt een poolhouse onderdak aan de installaties die de kwaliteit van het zwembadwater op peil houden. Maar je kunt veel leukere dingen doen met een poolhouse. Zo kun je er een buitenkeuken in installeren om te genieten van zomerse maaltijden. Of maak er ontspanningsruimte in de schaduw van. Er zijn veel mogelijkheden, die je bovendien met elkaar kunt combineren. Denk ook aan een buitendouche voor de zwemmers.

VOORDELEN

✓  Perfect comfort. Je hoeft niet meer met je natte voeten door het hele huis te banjeren om een douche te nemen of te koken … Je kunt het poolhouse inrichten volgens je wensen zodat je optimaal gebruik kunt maken van de faciliteiten en van het zwembad zelf.

✓  Opwaardering van je huis. Bij een poolhouse heb je een grote keuze aan materialen en vormen. Een mooi gebouwd poolhouse zal je huis meteen een stuk opwaarderen.

✓  Veel mogelijkheden. Het poolhouse is verrassend veelzijdig. Zo kun je verscheidene woonfuncties samenbrengen op één plek, zoals een zomerkeuken, een buitenlounge of een kleedkamer voor de zwemmers in de zomer.

✓  Ontmoetingsplaats. Op mooie zomeravonden is het poolhouse de perfecte plek om samen te zitten met het hele gezin. Zo geniet je zowel overdag als ‘s avonds van de tuin.

✓  Personaliseerbare ruimte. Je kunt een poolhouse afsluiten met glas of met stores, of volledig open laten. De stijl hangt volledig af van je eigen keuze. Als je achteraf toch iets anders wil, kun je het nog gemakkelijk aanpassen.

Poolhouse ‘Gennius Kedry Prime’. Volledig moduleerbaar met lamellendak (L 600 x H 450 cm). Zelfdragend systeem op vier palen. KE outdoor design. Prijs op aanvraag.

DE VERANDA, EXTRA WOONRUIMTE BIJ JE HUIS

Een veranda was lang de populairste manier om je huis uit te breiden. Dankzij de technische vooruitgang is een veranda uitgegroeid tot een echte leefruimte die niet moet onderdoen voor de rest van het huis. Je kunt de ruimte inrichten als woonkamer, slaapkamer of wintertuin. De constructie past zich aan alle stijlen en alle kamers aan.

Enkelwandig zwembad met veranda. LPW Pools. Prijs op aanvraag.

VOORDELEN

✓ Toegevoegde waarde. Veranda’s versmelten met de architectuur van je huis en zorgen voor instant charme. Ze breiden de ruimtes harmonieus en stijlvol uit om extra ruimte te creëren die je kunt invullen naar wens.

✓ Meer ruimte. Een van de belangrijkste voordelen van de veranda’s is dat ze de leefruimte vergroten. Traditioneel wordt de veranda gezien als een overgangsruimte om van buiten naar binnen te lopen. Maar waarom zou je er geen volwaardige leefruimte van maken?

✓ Bron van licht. De veranda bij je woning kun je zien als een bron van licht in huis. Je hoeft niet meer tegen de winter op te zien, want dankzij de veranda dringt in elk seizoen een natuurlijk en warm licht binnen tot in het hart van je huis.

✓ Optimale isolatie. Om de samenhang met de rest van het huis te garanderen, is het aan te raden om de veranda te isoleren. Zo blijft de warmte binnen en voel je geen verschil met de andere ruimtes.

✓ Ruime keuze aan materialen. Hout, aluminium of pvc: veranda’s zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen om je huis extra cachet geven.

Luifelveranda met gelaagd dubbel glas en aluminium in antracietgrijs. Oppervlakte: 40 m2. Les Vérandas 4 saisons. Prijs op aanvraag.

HOE ONDERHOUDEN?

✓ Aluminium. Heel populair bij privéwoningen omdat het materiaal gemakkelijk te onderhouden is. Schoonmaken met zeepwater volstaat.

✓ Hout. Als het hout gelakt of gevernist is, vernieuw je de beschermlaag het best om de twee of drie jaar voor een optimaal onderhoud.

✓ Staal. De gezworen vijand van staal is roest. Om een stalen veranda goed te reinigen, mag je zeker geen hogedrukreinigers of schurende producten gebruiken. Die kunnen het staal namelijk beschadigen.

✓ Pvc. Is net zo eenvoudig te onderhouden als aluminium. Een beetje zeepwater volstaat.

Moderne veranda van aluminium. Aldera. Prijs op aanvraag

WAARVOOR KUN JE EEN VERANDA GEBRUIKEN?

In de veranda, een ruimte die al even divers is als functioneel, wordt meestal de keuken of eetkamer geïnstalleerd. Maar daar komt stilaan verandering in. Vandaag worden veranda’s ook gebruikt als inkomhal, spa of serre. Omdat veranda’s aan het huis zelf gebouwd worden, groeien ze al snel uit tot volwaardige kamers. Dat is trouwens de definitie van een veranda: die moet bij het huis horen. Een apart gebouw midden in de tuin is geen veranda meer. Dat is precies wat een veranda onderscheidt van een poolhouse.

Moderne veranda van robuust aluminium. Miniflat. Prijs op aanvraag.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.