#Adresjes#Dit is Belgisch

AW Focus : Villa Van Buuren in Ukkel

Villa Van Buuren was een volledig design, van het tafellinnen over tapijten tot de muurschilderingen
Geplaatst op  
AW Focus : Villa Van Buuren in Ukkel ©

Villa Van Buuren is een weinig bekend pareltje van vroege, Belgische art déco. De woning in Ukkel is als een walk-in museum waar alle meubelen en decorstukken nog staan alsof de bewoners het pas verlieten. Wandelen door deze jaren ’20 villa van een glamoureus bankierskoppel brengt je als in een tijdscapsule terug naar de ‘Dolle Jaren Twintig’. 


David Van Buuren (°Gouda 1886) was een Joodse Nederlander die zich in 1909 in België vestigt. Hij schopt het tot directeur van een investeringsbank en vergaart alzo een behoorlijk fortuin. In Antwerpen leert hij de bankbediende Alice Piette kennen en huwt haar in 1922.

In Ukkel bouwt het jonge stel hun droomhuis in art-decostijl. De architect inspireerde zich op de strakke Amsterdamse school qua buitenkant. Het huis onderscheidt zich vdus an de vele Brusselse art-nouveauhuizen uit die tijd. Typisch zijn de ‘ladderramen’ met hun horizontale deellijsten en het puntdak, toen een bewust gekozen geometrische vorm die later gemeengoed zou worden in het Belgisch bouwlandschap.

Van Buuren Museum te Brussel

Je zou geen miljonair zijn als je niet je meubilair speciaal voor je huis laat ontwerpen. En zo geschiedde het. Het echtpaar bezocht Studio Dominique pour Arts et Décoration in Parijs, de toonaangevende ontwerper van de jaren twintig-dertig. Dominique kreeg opdracht verschillende woonvertrekken van het huis in te richten. In België koos hij Wynants en Van der Borght uit om de eetkamer en de slaapkamers te ontwerpen, inclusief het originele tafellinnen. De Nederlander Gidding tekende patronen voor de tapijten, plafondlampen voor de eetkamer en de opmerkelijke glas-in-lood-vensters. Léon Cachet, die als eerste die glazen meubels ontwierp, zorgde voor de wandversiering en meubelbekleding. De meubels staan ook vandaag nog op hun originele plek in het huis.

Van Buuren 5
De typische ‘ladderramen’ van de Amsterdamse Stijl en de kleurrijke tapijten ogen zelfs 100 jaar later nog modern

Van Buuren - zithoek

Art deco zithoek met prachtig ingebouwde meridienne – Staanlamp op maat door Felix Aublet

Ook al leefden de Van Buurens eerder teruggetrokken, toch hadden ze heel wat relaties die bij hen op bezoek kwamen. Onze koningin Elisabeth, koning Boudewijn of Coco Chanel. Zij kwamen letterlijk over de vloer van Villa Van Buuren.

De schilderijencollectie overspant vijf eeuwen schilderkunst. Het omvat werken uit elke periode van de West-Europese kunstgeschiedenis zoals Pieter Brueghel de Oude. De moderne tijd is vertegenwoordigd met werk van Vincent van Gogh, Rik Wouters, Gustaaf De Smet en Constant Permeke. David van Buuren was sponsor van Gustave van de Woestijne, voorloper van het surrealisme, van wiens hand Van Buuren maar liefst 32 werken verzamelde.

Van Buuren - traphal
Traphal met Gustave Van de Woestyne’s ‘La Table des enfants’

In 1940 barst Wereldoorlog II los, maar het echtpaar brengt zijn kunstverzameling in veiligheid en vlucht naar New York waar het vijf jaar in een suite van het Plaza Hotel verblijft. Na David’s overlijden in 1955 richtte Alice in 1970 de Stichting ‘Alice en David Van Buuren’ op, waarin zij het huis en de volledige inboedel en kunstcollectie onderbracht. Sindsdien is het geheel een museum. Het door kunst gepassioneerde koppel leeft verder in de grootste musea ter wereld. Want als kinderloos echtpaar waren David en Alice erg genereus en deden fabuleuze schenkingen.

Alle info: Van Buuren Museum