#Agenda#Nieuws

BauhausNowhaus: een intrigerende expo bij Dominique Rigo

De expo "BauhausNowhaus" wordt gehost door interieurzaak Dominique Rigo à Bruxelles. Ze toont de beste concepten, ideeën en meubilair uit de Bauhaus era.
Geplaatst op  
BauhausNowhaus: een intrigerende expo bij Dominique Rigo © Dominique Rigo

In zijn showroom in de Stallestraat organiseert Dominique Rigo nog tot 24 december de expo “BauhausNowhaus”. Om het honderdjarig bestaan van de Bauhaus-stroming te vieren, bedacht het bedrijf Tecta een event om aan te tonen dat de concepten, ideeën en meubels uit het Bauhaus-tijdperk nog steeds fascinerend zijn.

De expos “BauhausNowhaus” in Keulen in 2019. ©Dominique Rigo

Bauhaus, wat is dat?

De term ‘Bauhaus‘ komt van de gelijknamige school die in 1919 in Duitsland werd opgericht door Walter Gropius, in de nasleep van de eerste wereldoorlog. In het Duits betekent “Bau” bouw of constructie en “Haus” huis. Het doel van deze kunstacademie was om het onderscheid tussen schone en toegepaste kunsten op te heffen. Gropius’ tweede wens was om universele objecten te produceren die de grenzen tussen sociale klassen overstegen. Het onderwijzend personeel bestond uit grote namen als Marcel Breuer, Vassilly Kandinsky en Ludwig Hilberseimer. Helaas besloten de Nazi’s 14 jaar later, in 1933, er anders over en betekende dat jaar de definitieve sluiting van de Bauhaus-school. Bauhaus verwijst evenwel naar een artistieke stroming die verschillende domeinen zoals architectuur, fotografie en design samenbrengt.

De expos “BauhausNowhaus” in Milaan in 2019. ©Dominique Rigo

De expo ‘BauhausNowhaus’

Om de Bauhaus-geest in leven te houden, toont de expoBauhausNowhaus” eeuwenoude historische stukken van merken als Thonet, Cassina, Knoll, Limited Edition. Daarnaast werden ambitieuze jonge ontwerpers ook gevraagd om hedendaagse werken te creëren naar analogie met  klassiekers als de Walter Gropius F51 fauteuil, de theetafel M10 van Erich Brendel en de D4-clubstoel van Marcel Breuer. Met deze herinterpretaties wordt aangetoond dat Bauhaus na 100 jaar nog steeds leeft, openstaat voor verandering en – most importantly – nog even relevant is als destijds.

De link met Brussel

De band tussen de Bauhaus-stroming en België is altijd hecht geweest. De wortels van de prestigieuze stroming zijn in Brussel nog steeds voelbaar. In 1926 richtte Henry Van de Velde in Brussel een architectuurschool onder de naam “La Cambre”. Deze school betekent het startschot voor grote namen als Marcel Louis Baugniet of Akarova. Maar ook voor Brusselse architecten had de school een grote invloed, zoals bij Antoine Pompe met zijn Wielemans-brouwerijen, Michel Polak met zijn Résidence Palace en Villa Empain, Lucien Kaisin en zijn torengebouw aan de Général Jacques boulevard, Joseph Diongre met het INR-plein in Flagey, Antoine Courtens en het gebouw dat naar de Abdij van La Cambre leidt, en tot slot de vele realisaties van Louis-Herman De Koninck.

Limited Edition Bauhaus. ©Dominique Rigo

Praktische info: 

Wat? De expo “BauhausNowhaus”.
Wanneer? Tot en met 24 december. Van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 18:30.
Waar? Expo is zichtbaar in de showroom van interieurzaak Dominique Rigo. Adres : Stallestraat 210, 1180 Brussel.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.