#Dit is Belgisch#Trends

Belgisch 3D-behang scoort wereldwijd

Limburgs familiebedrijf ARTE is Belgische trendsetter met verbluffend 3D-behang
Geplaatst op  
Belgisch 3D-behang scoort wereldwijd ©

Het Limburgse Zonhoven is de bakermat van een typisch Belgisch familiebedrijf dat door hard werken, trendgevoeligheid en vernieuwing-zonder-toegifte het tot wereldwijde bekendheid bracht. 

ARTE zag het daglicht in 1981. Muurbekleding in alle materialen, designs en stijlen ontwikkelen zij daar in eigen huis, waarbij vernieuwing hoog in het vaandel wordt gedragen. De familie Desart heeft sinds de oprichting, over decennia heen de leiding van het bedrijf in ‘eigen boezem’ kunnen houden. Vader Jean-Pierre staat aan het roer en zonen Philippe en Steven staan hem bij.

De onderneming vaart al sinds haar oprichting doelbewust een internationale koers en is actief in meer dan 80 landen. Het bedrijf heeft ondermeer showrooms in Parijs, Cannes en Londen. En zelfs de Atlantische oceaan is geen grens voor ARTE, want sinds kort opende de familie een filiaal in het Amerikaanse Atlanta. Ongeveer de helft van de producten wordt intern gefabriceerd met behulp van milieuvriendelijke procedures. De productie van een kleiner aantal muurbekledingen wordt toevertrouwd aan externe partners die dezelfde kwaliteits- en duurzaamheidsnormen hanteren. Dus heeft het bedrijf helemaal geen bezwaar tegen creatieve en commerciële samenwerking.

ARTE-behang is letterlijk ‘thuis’ in elke interieurstijl die je ook maar kan bedenken. Het gaat van bijna avantgarde-modern, zoals de collectie ‘Le Corbusier’ tot tijdloos klassiek, waarvan de samenwerking met het huis Flamant, dat andere Belgische succesverhaal, een mooi voorbeeld is. Ontroerend mooi is de behangcollectie ‘Brooklyn Tins’, die ook weer resulteerde uit een samenwerking.

3D Papier5

3D Papier4

Brooklyn Tins‘-collectie, tweemaal. Verbluffend gezichtsbedrog.

Plafondplaten waren erg populair eind 19de eeuw in Amerika. Ze waren in massief tin, waarin langs achterzijde motieven geperst werden. Daarna kregen ze een laklaag. Ze waren een goedkope imitatie van handgemaakt pleisterwerk dat je vond in Europese huizen.


3D Papier7

Le Corbusier‘-collectie.

Het patroon, dots op een egale achtergrond, is gebaseerd op de muurbekleding met stippatroon die Le Corbusier zelf in 1931 ontwierp. De dots zijn in 3D en liggen bovenop de vlakte. Ze glanzen zacht door ‘high gloss’-afwerking.


ARTE’s meest verbluffende en tot de verbeelding sprekende behang is toch wel hun 3D-collectie. Deze heeft een verbazend echt lijkend ‘trompe l’oeuil’- effect door zijn levensechte reliëfopbouw, waardoor het gezichtsbedrog echt wel een waw-effect losmaakt bij de kijker.

3D Papier3

Eclipse’-collectie. 3D-technologie drukt een antiek pleisterwerk-motief uit in textiel.

ARTE-behang is nog niet on-line te koop. Maar op de website vind je adressen van alle verkooppunten terug.