#Adresjes#Restaurants

Binnenkijken bij Samouraï: de make-over van het iconische Japanse restaurant

Een klein verhuis, een grondige restyling, maar nog steeds dezelfde kwaliteit bij de Brusselse Gault&Millau Japanner
Geplaatst op  
Binnenkijken bij Samouraï: de make-over van het iconische Japanse restaurant © Rosamarchitecture

Helemaal hip en opgefrist is de hernieuwde maar legendarische Samourai. Het Brusselse restaurant dat gekend is om de Japanse keuken naar gastronomische hoogtes te tillen in België, verkaste een huisnummer verder en liet zijn interieur volledig restylen. 

Een absolute must als je van Japans houdt en een culinair icoon in het centrum van Brussel. Samouraï mag dan wat verscholen in een discrete galerij in de Wolvengracht liggen, het restaurant heeft al sinds jaar en dag – 45 jaar om precies te zijn – een fantastische reputatie als het op de Japanse keuken aankomt. Onlangs nam de zaak zijn intrek in een nieuw pand, nog steeds in dezelfde galerij maar dan aan de overkant.

Verfijnd Oriëntaals

Met zijn score van 16,5/20 geschonken door Gault & Millau, kan Samouraï een aanzien als één van de beste Aziatische restaurants in België genieten. Aan het roer van deze Oosterse haute cuisine zaak staat de bescheiden chef Saito Harumi, die liever op de achtergrond blijft om zijn delicatessen naar de voorgrond te doen treden. Harumi werkt liefst met seizoensproducten om de traditionele Japanse keuken kracht bij te staan, zoals een overheerlijke gelakte aubergine met miso die je er momenteel kunt bestellen.

Links: chef Saito Harumi die op 62 jaar nog steeds leidt in de keuken – Rechts: mede-eigenaar Hugues Polart die in 1994 als zaaljongen bij Samouraï begon. ©Rosamarchitecture

Japandi interieur

Ook op interieurvlak blijf je niet op je honger zitten bij Samouraï. Binnentreden doe je in een setting waar bleek essen-, eiken- en rozenhout, Scandinavisch-Japans geïnspireerd meubilair, typische Oosterse kleuren zoals rood, zeegroen en goud, een gigantische Bonzai boom in een reusachtige keramische pot en een breed glimlachende mede-eigenaar Hugues Polart je verwelkomen. De mozaïekvloer neemt je mee naar een magische Japanse tuin, de pilaren zijn bedekt met ambachtelijke, handgevormde tegels eveneens geïnspireerd op het land van de rijzende zon.

© Samouraï – Rosamarchitecture

Het visitekaartje wat betreft de stijlvolle aankleding van de ‘nieuwe’ Samouraï, is van architectenbureau ROSAM uit Anderlecht. Het nieuwe adres wil klanten een breder aanbod en grotere capaciteit bieden, zonder in te boeten aan de geroemde Samouraï excellentie. In dit nieuwe restaurant kun je overigens komen eten in groep, in één van de geprivatiseerde kamers die ruimte bieden aan 8 tot 18 gasten.

Praktisch

Wil je komen proeven van de magie van Samouraï tussen de sfeervolle design lampionnen? Neem dan alvast een kijkje op hun website!

Samouraï 

Wolvengracht 28b, 1000 Brussel.

Open van 12:00-14:00 en van 19:00 tot 21:30. Gesloten op zondag en maandag.

Parkeergelegenheid vind je in de Munt-parking.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.