#Ideeën#Interieuradvies

Binnenkijker: een flat met een buitengewone binnenarchitectuur

Geïnspireerd door de bijzondere geometrie van de omgeving, creëerden de architecten van Heju Studio een plek boordevol intrigerende, grafische lijnen.
Geplaatst op  
Binnenkijker: een flat met een buitengewone binnenarchitectuur © Heju Studio

Klein maar oh zo fijn: de Parijse interieurontwerpers van Heju Studio flikten het weer om een succesvolle voor-en-na te realiseren! Met dit appartement van 65 vierkante meter bewijzen ze dat ook een kleine oppervlakte geweldig veel karakter en een unieke eigenheid kan uitstralen.

Om en bij de 65 vierkante meter in het tweede arrondissement van Parijs: een leuk speelterrein voor een jong koppel. Hélène Pinaud en Julien Schwartzmann, die samen Heju Studio runnen, tekenden voor de sublieme inrichting van het interieur. ‘De bijzondere geometrie van deze plek, ontstaan doordat het appartement zich in een driehoekig hoekpand bevindt, inspireerde ons tot een architectuur van radicale en grafische lijnen’, aldus de interieurontwerpers. Tot zover het uitgangspunt van hun reflectie.

In de eetkamer die aan de keuken grenst, prijkt een grote tafel (Muuto) met daarop een schaal (Hava). De zitbank is op maat gemaakt in fluweel van dezelfde kleur als de stoelen (Menu). Achter de bank vormt een glazen wand, ontworpen door Heju Studio en op maat gemaakt in wit gelakt metaal, de aansluiting naar de bureauruimte. Die kan in de toekomst eventueel worden omgevormd tot kinderkamer. Hanglamp (Atelier Areti).Maar voordat ze die rechte lijnen en minimalistische volumes in de praktijk konden brengen, bleken ingrijpende werkzaamheden nodig om de structuur van de woning te herstellen. De vloeren en plafonds dreigden immers in te storten. ‘Om die wijzigingen ook zichtbaar te maken, kwamen we op het idee om metalen balken in een lichtgroene tint aan te brengen en zo de ruimte af te lijnen,’ gaan ze verder. Van zodra de structuur veilig was, toverden Hélène en Julien de beperkte volumes van de ruimtes om tot bijzonder originele kamers.

Een geometrisch interieur met pure kleuren

De grote leefruimte, voorheen nog opgesplitst, heeft nu een open keuken, een eetkamer met een glazen wand met boogjes en een woonkamer. De drie meubels in de keuken sluiten mooi aan bij de wonderlijke contouren van de ruimte. Niet alleen de atypische architectuur maar ook de drie complementaire kleuren geven het geheel een uniek karakter. Zo zijn de deuren in petroleumblauw, kregen de aanrechten met carraramarmer een lichtgrijze kleur en loopt er granaatrood over de muren. In de eetkamer en de woonkamer zorgen terracottatinten voor een warme uitstraling, en in de slaapkamer en de hal zien we donker woudgroen terugkomen. ‘We gebruikten zuivere kleuren, die we hebben ingezet als een samenstel van kleurvlakken’, aldus het duo van Heju Studio.

De open keuken komt uit in de eetkamer, waar nog de originele parketvloer ligt – gerenoveerd, geschuurd en beschermd met een laag kleurloze lak. De woonkamer oogt sober, met een salontafel met spiegels (Kristina Dam) en een poederroze canapé (Bolia). Op het houten dressoir (Naver) staan een spiegel (Hava) en een vaas (Margaux Keller). Op de salontafel een blauwe decoratie (Margaux Keller). Wandlampen (Atelier Areti).

De minimalistische keuken is gemaakt met Ikea-kastjes, de kastdeuren zijn gelakt in de fabriek. Het kookeiland is afgewerkt met gewaxt beton en een plint van zellige-tegels. Een vloer in terrazzotegels geeft de grens aan met de eetkamer. De goudkleurige kraan (Superfront) past fraai bij de plafondlamp (Zangra). Op het werkblad staat een ronde vaas (H&M Home). Achter de ronde deur zit een kelder met technische elementen, zoals de boiler en de koelkast.Nog een bijzonder detail: de vloerbekleding geeft telkens de grenzen aan tussen de verschillende ruimtes. Groene cementtegels in de donkergroen geschilderde hal en de badkamer, terrazzotegels in de keuken en de originele – volledig gerenoveerde – parketvloer centraal in het appartement. De schouw in de woonkamer was in slechte staat en werd zwart geschilderd voor een uniforme uitstraling. De spiegel erboven is op maat gemaakt om aan te sluiten bij de afmetingen van de schouw. Achter de driehoekige deur in terracotta met goudkleurige deurknop zit opbergruimte verborgen. Voor de decoratie selecteerde het duo enkele krachtige stukken, zoals een poederroze canapé, bolvormige lampen en een salontafel met spiegels. Dankzij een uitgekiend kleurenpalet en de bijzondere geometrische vormen krijgt dit kleine appartement een grootse uitstraling.

In de slaapkamer heerst een vredige sfeer. Naast het sobere bed staat een bijzettafeltje (Bolia) waarvan het blad kan worden opgetild om opbergruimte te creëren, met een lamp (Margaux Keller). De kasten zijn van gevlochten rotan. Wandlamp (Aromas del Campo).Kleuren troef in de badkamer, met een muur geschilderd in ‘Red Earth’ (Farrow & Ball) en een op maat ontworpen meubel, geschilderd in hetzelfde groen als de cementtegels op de vloer. De glazen douchewand is op maat gemaakt om een glasraameffect te creëren. Wandlamp (Pedret).

Meer info?Heju.frVolg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.