#Hoe woon jij?#Inspiratie

Binnenkijker: het gerenoveerde herenhuis van Marjolein in Merksem

Een minimalistisch interieur met een strakke en toch rustige uitstraling, met natuurlijke kleuren en een vleugje Scandinavische warmte.
Geplaatst op  
Binnenkijker: het gerenoveerde herenhuis van Marjolein in Merksem © Serch Carriere

Aan de Antwerpse stadsrand vinden we het gerenoveerd herenhuis van Marjolein en Joerik: een warme woning met natuurlijke materialen en een uitstraling van minimalistische rust. Met een uitgebreid moodboard en heel wat Pinterest-beelden gingen ze aan de slag om hun oase van rust te creëren.

Project ‘Totaalrenovatie’

Al een tijdje waren Marjolein en haar vriend Joerik op zoek naar een woning die ze volledig naar eigen hand konden zetten. Ze kwamen toevallig op een volledig gestript herenhuis in Merksem, aan de Antwerpse stadsrand. Marjolein en Joerik kochten het huis een jaar geleden, startten de grote renovaties in juni en trokken er al zes maanden later in met z’n tweetjes.

Het totaal gerenoveerd herenhuis werd modern en functioneel ingericht, met op maat gemaakt meubilair in de woonkamer, bureau en keuken. Veel daglicht, natuurlijke tinten en een kookeiland met marmer maken van de keuken de pièce centrale in de woning. “De keuken is mijn favoriete ruimte, omdat het hier echt leeft. Er komt veel licht binnen en met het eten en thuiswerken, brengen we hier het meeste tijd door”, vertelt Marjolein ons.

De keuken met op maat gemaakte keukenkasten en dienbladen. © Serch Carriere
Ingewerkt bureau, op maat gemaakt. © Serch Carriere

Oase van rust

Voor de totaalrenovatie ging het koppel aan de slag met eigen ideeën en voorbereidingen: “We maakten een moodboard met uitgeknipte Pinterest beelden en blaadjes uit Actief Wonen. Zo probeerden we ons zo goed mogelijk voor te stellen hoe we alles wilden inrichten”, legt Marjolein uit. Met hun plannen en ideeën vonden ze de ideale architect, Sylvie Saenen, en schakelden ze de hulp in van JK Project voor de uitvoering ervan. Dankzij hun sterke voorbereiding en plannen op papier, zijn de verbouwingen vlot verlopen. “Het huis is nu helemaal hoe we het voor ogen hadden. Het startte allemaal vanuit een moodboard, en eindigde in een oase van rust waar mijn vriend en ik super tevreden over zijn.”

De hal met oorspronkelijk tegelwerk uit 1930, ook de houten trap werd behouden en gezandstraald. De wandspiegel is van Ikea. Op de grond rust een houten bankje (Casa) met witte kussens (Casa). © Serch Carriere

Open ruimtes en veel daglicht

Het moodboard vormde dus al meteen de basis voor het inrichten en renoveren van hun huis: ‘We wilden veel open ruimtes, grote glaspartijen en mooie combinaties van hout met marmer. De vier hoofdaccenten waren dan ook wit, marmer, hout en zwart.’ Om extra ruimte te creëren haalden ze ook enkele muren weg. Zo bestond de huidige badkamer oorspronkelijk uit twee kamers, waarin ze de tussenmuur sloopten om een open badkamer met meer licht te creëren.

Het bad, de douche en de kranen komen van Desco. De natuurstenen zijn van Rozetta. De geweven manden (Urban Nature Culture) met planten geven een exotische en rustgevende feel aan de badkamer. © Serch Carriere

Een coherent geheel

Marjolein zocht naar functionele maar moderne meubels en keukenkasten die bij het houten parket zouden passen. “We wilden een coherent geheel van ons huis maken, en lieten een schrijnwerker verschillende meubelen op maat maken die op elkaar zijn afgestemd”, zegt Marjolein. Zo komt het hout van het parket terug in meerdere ruimtes in de woning en zijn de grote keukenkasten de pronkstukken van het huis geworden.

Het bed en de plaid van imitatiebont komen van Sleeplife. Een grote spiegel (Ikea) rust tegen de muur en creëert meer ruimte in de kamer. © Serch Carriere

Scandinavisch minimalisme

Als liefhebbers van rust kozen Marjolein en Joerik voor een minimalistische en moderne stijl, en combineerden ze dit met een warme Scandinavische toets. Zo mixen en matchen ze licht hout met marmer doorheen het huis, en wisselen ze veel witte tinten af met zwarte accenten voor een zacht spel van contrast. In de tuin lieten ze een authentieke Finse hottub installeren voor extra ontspanning en dat charmante vleugje Scandinavië.

Marjolein en Jirk lieten een Finse hottub installeren in de tuin, waar ze ultiem kunnen ontspannen. Het tuinmeubilair komt van Overstock en de vuurschaal is van CookKing. © Serch Carriere

“Omdat we ook beiden van thuis uit werken, willen we dat ons huis een bepaalde rust uitstraalt. En dat hebben we hier ook echt gevonden”, geeft Marjolein toe. Het koppel geniet momenteel nog met twee van de rustige woning, maar maakt met twee extra slaapkamers en een speelzolder plaats voor kleine kindervoetjes in de toekomst.

Door stagiaire Naomi Ghyssaert.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.