#Agenda#Nieuws

Ceci n’est pas une copie

De museumsite ‘Le Grand-Hornu’ te Mons stelt 'copie kunst' in vraag met een originele expo, die in het Engels ‘A copy or not a copy, that’s the question…’ zou kunnen luiden.
Geplaatst op  
Ceci n’est pas une copie ©

Ceci n’est pas une copie buigt zich over de aard, de betekenis en aanvaarding van reproductietechnieken in hedendaagse creatieve praktijken. De tentoonstelling brengt een selectie van boeiende voorbeelden en uiteenlopende visies op het fenomeen ‘copie of geen copie’.

Alles is niet altijd wat het lijkt, zelfs niet bij interieur-decoratie… illustreerde Magritte wereldwijd met zijn ‘Ceci n’est pas une pipe’. Is het innovatie of imitatie? Het is zelden helemaal duidelijk! Waarom geloven we zo graag in het natuurtalent, de genialiteit van de sterdesigner? Kunnen we leren van andere culturen die heel anders tegen kopiëren aankijken? Krijgt kopieergedrag een andere betekenis in een historisch perspectief?

Van bekende en erkende ‘hergebruikstrategieën’ zoals citaat, collage, herinterpretatie, hommage, pastiche tot meer controversiële en experimentele reproductie. Maarten Baas en talloze andere ontwerpers die dagelijks met het fenomeen te maken krijgen, worden gedwongen om stelling te nemen, willen of niet.

Rietveld's stoel 'zwartgemaakt' door Maarten Baas

Zo zien we al op de expo-affiche de wereldberoemde ‘rood-blauwe stoel’ van Gerrit Rietveld uit 1918. Het is nu net dit monstre sacré uit de designwereld dat, willens nillens, geconfronteerd wordt met zijn ‘tegenhanger’ uit 2004, een letterlijk zwartgeblakerde versie uit de reeks Smoke van de Nederlandse kunstenaar Maarten Baas. Hij verbrandde de stoel en voorzag hem van een epoxylaag tegen de stank, zodat deze toch zijn zitfunctie behoudt. De stoel maakt deel uit van zijn ‘Smoke’ serie (2002-2004), waaronder ook stoelen van Eames, Gaudi en Sottsass, zitten. Alzo begint een designicoon uit 1918 een nieuw leven in 2004. Gaat het om een kunstenaarsinterpretatie of louter een ‘onbestrafte’ copie van een bestaand werk? Ceci n’est pas une copie wil met deze ‘art battle’ de bezoeker uitnodigen om zijn eigen opinie te vormen over kunstconfrontatie.

Wanneer? Nog tot 26/02/2017

Waar ? Grand-Hornu – Rue Sainte-Louise, 82 – B-7301 Hornu