#Nieuws#Trends

Welke kamerplant hoort thuis in welke ruimte?

In de badkamer, werkruimte, slaapkamer of woonkamer? Met onze handleiding leer je het 1,2,3 van de kamerplant!
Geplaatst op  
Welke kamerplant hoort thuis in welke ruimte? © Hübsch Interior

Komt het door hun luchtzuiverende eigenschappen of gewoon omdat ze zo mooi zijn? Feit is dat we steeds meer planten in huis nemen. De trend, die al een paar seizoenen opmars maakt, is ideaal om een lentegevoel in huis te brengen. En voor elke kamer is er wel een geschikte plant.

In de woonkamer

© Bloomingville

Normaal gezien valt er veel licht binnen in de woonkamer. De perfecte plek dus om een hele hoop planten te plaatsen. Neem bv. een pannenkoekenplant op een rek, klimop in een hangpot zodat zijn lianen mooi naar beneden slingeren of een mix van cactussen en vetplanten op een lage tafel. Vroeger werden planten meestal in één hoek verzameld; vandaag verdelen we ze liever over de volledige ruimte om zo het gevoel van een echte binnentuin te creëren. Ga bij voorkeur voor planten als yucca, aloë vera en cactussen die als een soort filter werken en de binnenlucht zuiveren. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor een gatenplant, heel populair op de sociale media. Monstera Deliciosa — zoals de wetenschappelijke naam luidt — is heel resistent en makkelijk te onderhouden. Het enige wat de plant nodig heeft, is indirect licht en regelmatig een klein beetje water.

In het bureau

© House Doctor

Computer, stof, onderhoudsproducten … In een kleine ruimte als een bureau loopt de concentratie van giftige stoffen al snel op. Om de ruimte wat aangenamer maken – met een rustgevendere zenlook – voorzie je best een hoop planten. Is de kamer klein en kleurloos, ga dan voor luchtzuiverende planten met bloemen als azalea, die zowel je interieur als de lucht beter maken. Cactussen kunnen dan weer magnetische stralen afkomstig van smartphones en computers absorberen. Exotische planten zijn goed bestand tegen de warme lucht in een bureau, vragen weinig onderhoud en zijn heel resistent. Wij zijn vooral fan van de drakenplant (dracaena) en kentiapalm.

In de badkamer

© Kvik

Natte ruimtes zijn ideaal voor planten die normaal gezien in een vochtige omgeving groeien. De natuurlijke habitat van orchideeën is het houtgewas. Ze zijn dan ook goed bestand tegen de warmte en de vochtigheid van de badkamer; de bloemen mogen alleen niet te veel in de tocht staan. Ook varens gedijen hier goed. Dankzij hun groot absorptie- en zuiveringsvermogen zijn het heel efficiënte planten; door hun samenstelling zijn ze zelfs in staat giftige stoffen in onderhoudsproducten te elimineren. Heeft je badkamer geen ramen, ga dan voor klimplanten die maar weinig licht nodig hebben.

In de slaapkamer

© Ikea

Vroeger werden planten soms uit de slaapkamer geweerd uit gezondheidsoverwegingen. Vandaag weten we dat de hoeveelheid CO2 die ze ‘s nachts uitstoten minimaal is. Je loopt dus geen enkel risico als je slaapt in een plantrijke omgeving. Sterker zelfs: het is zelfs aanbevolen, want planten zuiveren de lucht en verhogen de vochtigheidsgraad. Sansevieria’s, een onverwoestbare plant die ook wel ‘vrouwentong’ wordt genoemd, heeft weinig water nodig en mag zelfs dicht bij een radiator staan. Met een paar vetplantjes in verschillende sierpotten creëer je een zensfeer die heel rustgevend werkt. Aloë vera, dé plant voor wie houdt van een gezonde binnenlucht, is heel efficiënt tegen koolstofmonoxide.

Met dank aan Hugo De Waegeneer van bij Groendekor voor zijn advies over kamerplanten (Bergensesteenweg 408, 1600 Sint-Pieters-Leeuw).

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.