#Dit is Belgisch#Keuken

Dit-is-Belgisch : Cubex keukens, nostalgie meer dan ooit…

Cubex keukens zijn zo Belgisch als Kewlocks of Marie's Corner
Geplaatst op  
Dit-is-Belgisch : Cubex keukens, nostalgie meer dan ooit… © © Cubex © David & Goliath

Onze hedendaagse keuken met zijn hangkasten, staankasten die als uit een blokkendoos allemaal mooi naast en boven elkaar passen…Het lijkt ons doodgewoon en evident. Toch is weinig bekend dat deze ‘modulaire’ opstelling, zoals dat heet, een vinding is van een Brusselse architect uit de jaren ’30 ! Zo revolutionair als Rubik’s cube in de jaren ’80, was de Cubex-keuken de Belgische en tegelijk internationale successtory in  de jaren ’30!

Als je de Cubex keuken niet bij naam kent, dan hebt je retro-exemplaren ervan al zeker opgemerkt bij een ouder familielid. Het is de eerste modulaire keuken, ontworpen door Belgisch architect Louis Herman De Koninck . In 1932 werd ze geïntroduceerd aan het grote publiek. Dankzij het eerste modulair keukensysteem dat De Koninck doorvoerde in samenwerking met fabrikanten van elektrische toestellen, zijn huishoudelijke toestellen nog steeds courant 60cm breed! De keukens werden op maat gemaakt en de productie gebeurde volledig in België.

Cubex3
© Cubex © David & Goliath
Cubex8
© Cubex © David & Goliath

Gerenoveerde Cubex-keuken in een Antwerpse flat uit 1956


Cubex1
© Cubex © David & Goliath

De typische, glazen schuifcontainertjes voor voedingswaren

De Cubex keuken kan je herkennen aan zijn grote verchroomde handvaten. De kasten hebben hun originele houtkleur binnenin en daar vind je aan de binnenzijde van  de kastdeur een Cubex-naamplaatje, bij vintage-modellen zelfs vergezeld van de naam van de vakman- of vrouw die het onderdeel realiseerde. Want zoals je dat ook bij een Rolls ziet, droeg kwaliteitshandwerk altijd een naam…Wat je ook bij geen andere concurrent zag waren de loodzware, glazen ‘containertjes’ met handvat die je onderaan de hangkasten letterlijk inschoof en waar in elk van hen haast een volledig pak bloem of kristalsuiker paste!

Cubex4
© Cubex © David & Goliath

Cubex-naamplaatje aan binnenkant keukenkast

Ook de beugelvormige grepen werden industrieel gemaakt in België tot de productie van deze keukens volledig werd stopgezet. Maar vandaag de dag zijn er zelfs bedrijven die specialiseren in Cubex keukens of ze restaureren, zoals P& Carreau-Line uit Deinze en firma Stukken.nu bijvoorbeeld. Want traditionele kwaliteit wil je koesteren, behouden en als het moet opnieuw leven inblazen.

Cubex-anno 2014
© Cubex © David & Goliath

cubex-configuratie, anno 2014