#Inspiratie#Tuin & terras

Dit is je signaal om een kamadobarbecue in huis te halen

Grillen en genieten, dat is de slogan van de zomer. Met de kamadobarbecue wordt het ongetwijfeld een succes!
Geplaatst op  
Dit is je signaal om een kamadobarbecue in huis te halen © Boretti

Zomer betekent barbecueseizoen en daar kunnen wij alleen maar blij om zijn. Maar let op, barbecueën is een kunst, daar komt de nodige voorbereiding bij kijken! Deze zomer testen we de kamadobarbecue met zijn Japanse roots uit. Hieronder vind je meer informatie over het toestel en must-haves waarmee elke amateur een echte grillmaster wordt.

De kama(ra)do

Big Green Egg Large zonder Onderstel
Kamadobarbecue ‘Big Green Egg Large’ van keramiek (D 46 x H 84 cm), Big green egg, 1 833 euro.

Een kamadobarbecue is een veelzijdig kooktoestel met een lange geschiedenis en een unieke constructie die zorgt voor uitstekende kookresultaten. Dit barbecuetoestel, een traditionele keramische houtskoolfornuis oorspronkelijk afkomstig uit Japan, won aan populariteit dankzij zijn veelzijdigheid en topprestaties. Doordat kamadobarbecues doorgaans van keramiek of andere hoogwaardige materialen gemaakt zijn, kunnen ze warmte goed vasthouden en verdelen. De dikke wanden zorgen voor een uitstekende isolatie, waardoor de barbecue hoge temperaturen kan bereiken en behouden, evenals lage, constante temperaturen voor langere tijd. Dit maakt het toestel ideaal voor zowel direct grillen op hoge temperaturen als langzaam garen bij lage temperaturen, zoals bij roken of slow-cooking.

Barbecook Kamado Kamal 60 keramiek op basis van mulliet, mat zwart, XL, 138 x 84 x 110,5 cm : Amazon.com.be: Tuin
Kamadobarbecue ‘Kamal 53/L’ van keramiek (L 77,8 x B 115,5 x H 131 cm), Barbecook, 799 euro.

Zijn voordelen? Een goede temperatuurcontrole, efficiënt en minder energierovend koken en een rijke, rokerige smaak. De kookmogelijkheden zijn daarom ook heel gevarieerd wat voor foodies een enorm voordeel betekent. Dit kan een kamadobarbecue allemaal:

  • Grillen: Door de hoge temperaturen die een kamado kan bereiken, is het perfect voor het grillen van steaks, burgers, en andere gerechten die een mooie schroeilaag nodig hebben.
  • Roken: Dankzij de uitstekende temperatuurcontrole en isolatie is de kamado ideaal voor het roken van vlees, vis, en zelfs kaas.
  • Bakken: De kamado functioneert ook als een oven, waardoor je brood, pizza, en zelfs taarten kunt bakken.
  • Slow-cooking: Gerechten zoals pulled pork of brisket kunnen langzaam en gelijkmatig garen, waardoor ze mals en sappig worden.

Tot slot is het onderhoud van een kamadobarbecue is relatief eenvoudig. Regelmatig reinigen van het rooster en het verwijderen van as zijn meestal de belangrijkste taken. Dankzij het zelfreinigende vermogen bij hoge temperaturen, worden veel resten eenvoudig verbrand.

Shop de volledige kamado-experience: