#DIY steps#Ideeën

DIY: een Japandi decoratieve schaal

Geplaatst op  
makkelijk
Voorbeeld: 20min
DIY: een Japandi decoratieve schaal © Raïsa Pollet

Zin om je handen vuil te maken? Dan is dit zeker een DIY-project voor jou. Interieurs met organische vormen en gemaakt met natuurlijke materialen zijn hot. In dit nummer tonen we je hoe je met een pure materie als klei een decoratief accessoire dat in het oog springt, maakt. Je hebt er praktisch niets voor nodig! 

Uitrusting:

  • Een kom
  • Modelleerklei
  • Een mes
  • Een beetje water
  • Het boek ‘Rond klei’ van Michelle Heylen en Melissa Milis, verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel voor 29,99 euro

Hoe doe je het?

Stap 1

Neem je modelleerklei erbij en snijd er vervolgens een stukje van af. Kneed dit hoopje zachtjes en verdeel in tien gelijke stukken.

Stap 2

Neem nu je kom erbij. Deze dient als de vorm voor je DIY-schaal (de grootte hangt van je eigen voorkeuren af). Zet de kom ondersteboven voor je. Begin met een eerste stuk klei op te rollen tot een sliert. Maak de twee uiteinden aan elkaar vast zodat je een cirkel krijgt. Die bevestigen we rondom de onderkant van de kom.

Stap 3

Rol nu ook de overige 8 stukken klei tot slierten en snij ze vervolgens allemaal in dezelfde grootte.

Stap 4

Leg alle slierten mooi op je kom, en zorg ervoor dat ze allen even ver van elkaar liggen. Snij daarna de te lange stukken af.

Stap 5

Maak de slierten vast aan de cirkel die al op de kom ligt. Hiervoor kan je je vingers wat nat maken in het water. Op die manier is de klei wat zachter en plakt ze iets beter.

Stap 6

Als alle stukken aan elkaar vasthangen kunnen we het laatste stukje klei tot een lange sliert rollen. Die snijden we vervolgens in 8 gelijke delen die perfect tussen de uiteinden van de slierten op de schaal passen.

Stap 7

Leg nu al deze kleine stukken tussen twee uiteinden van de slierten op de schaal, zodat deze verbonden worden. Vervolgens maak je al deze uiteindes aan elkaar vast. Ook hier kan je opnieuw met water werken. Als je dit gedaan hebt is je DIY-schaal klaar om te drogen.

Stap 8

Als de klei helemaal droog en hard is, kan je jouw creatie van de schaal halen. Doe dit voorzichtig. Extra tip: als je zin en tijd hebt kun je de DIY-schaal nog een leuke kleur of motiefje geven.

Ziezo, je Japandi schaal is helemaal klaar om te schitteren in jouw interieur!

Raïsa Pollet