#DIY steps#Ideeën

DIY: Geometrisch en toch groen

Geplaatst op  
Makkelijk
30min
DIY: Geometrisch en toch groen ©

Een tillandsia als himmeli, eens wat anders dan de klassieke ‘plant in pot’

‘Een tillandsia als himmeli‘. Dat klinkt als Latijn in de oren? Even wat uitleg dus. Ten eerste, een tillandsia is een parasietplant zonder wortels in de grond. Heel uniek, want hij haalt zijn voedsel uit de luchtvochtigheid. Het enige wat je hoeft te doen, is hem éénmaal per week bestuiven met zacht water. Dat klinkt veelbelovend niet? Ten tweede, himmeli is de Finse naam voor een hangkooitje met een plant erin. Ideale combinatie dus, een tillandsia in een himmeli. Het zweeft elegant boven je hoofd, je hebt geen last van overlopende potranden en het vraagt minieme verzorging. Daarom, volg de onderstaande stappen mee en ontwerp in amper 30 minuten een moderne, geometrische plantenhouder.

 

Uitrusting:

 

 • 1 tillandsia (Agave Boutique)
 • koperen buisjes, 3mm x 45mm (Creacorner)
 • buizensnijder (Brico)
 • superfijne ijzerdraad (Creacorner)
 • tandpasta en tandenborstel
 • potlood
 • schuurpapier

Hoe doe je het?

BELANGRIJK :

De juiste lengte voor je buisjes!

 • 4 even lange buisjes, elk zo lang als de volledige hoogte van de plant.
 • 8 even korte buisjes, zij vormen het korfje onderaan de plant. Meet ze correct af, zodat ze in vierkantvorm rond de voet van de plant passen en hem kunnen steunen tegen het omvallen.
 • Knip 2 stukken ijzerdraad af van elk ongeveer 1m lengte.

materiel


1. Markeer met een potlood je koperbuisjes om ze door te knippen op hun juiste lengte.

etape-1


2. De buizensnijder laat scherpe hoekjes na op het koper. Egaliseer die met het schuurpapier.

etape-2

etape-4etape-3


3. Gebruik de tandpasta en wrijf hem droog weg. Zo camoufleer je eventuele krassen, gemaakt door het schuren.

etape5


4. De piramidevorm: Neem de eerste 4 van de 8 korte buisjes. Het doel is ze in vierkantvorm te rijgen aan de 1ste ijzerdraad. Vermijd dat het eerste buisje van je draad schuift en leg daarom een dikke knoop op het draadeinde. Leg een veelvuldige knoop na elk buisje dat je aanrijgt. Zo blijft het mooi op zijn plaats. Sluit je vierkant door de draad een paar keer rond de beginknoop te wikkelen.

etape-7


5.  Schuif nu het vijfde en zesde van de korte buisjes over je draad.

etape-10


6. Maak het deel met de twee nieuwe buisjes diagonaal aan de overliggende hoek van je vierkant vast zodat je een rechtopstaande driehoek krijgt.

etape-11


7. Rijg nu twee van de vier lange buisjes aan je draad. Zorg ervoor dat ze in een hoek kunnen plooien en leg dan pas weer een afsluitknoop.

etape-12


8. Plooi de twee lange buizen in een driehoekvorm naar de overliggende hoek van je vierkant en wikkel alweer de draad een paar keer er omheen.

etape-13


9. Neem nu je 2de ijzerdraad en knoop hem vast aan één van de twee vrije hoeken van het vierkant. Rijg één van de twee resterende, lange buisjes er aan en draai je draad een paar keer rond het toppunt van de hoge driehoek die je net maakte.

etape-17


10. Schuif het laatste lange buisje over je draad. Plooi het naar de laatste vrije hoek van het vierkant beneden.

etape-18


11. Draai de draad een paar keer om de hoek van het vierkant. Je hebt nu een laatste stukje vrije draad waaraan je het laatste korte buisje rijgt. Wikkel het laatste stukje van je ijzerdraad rond de top van de piramidevorm. Je himmeli is bijna klaar!

final


12. Knip resterende draadjes netjes weg. Begeleid je tillandsia voorzichtig in zijn kooitje en hang hem op aan een transparante, stevige nylondraad.

Een ‘zweverig’ New Age-effect verzekerd!

final-ok

TIPS:

 • Wees artistiek en stel een mobiel samen van vele himmelis met verschillende groottes en ophanghoogten.
 • Gebruik verschillende metaalsoorten voor de buisjes of zelfs rietjes in kleurrijk plastic en maak er eentje voor de kidskamer.

Dank aan het Maison du Design, kweekbodem voor bedrijven gelinkt aan trends, mode en design.

© Corentine Delepine  – BE CRAFTY