#Ideeën#Interieuradvies

How to: een haard als roomdivider in huis

In samenwerking met haardenspecialist Kalfire geven we je de beste tips als je een open haard als roomdivider plant te installeren!
Geplaatst op  
How to: een haard als roomdivider in huis © Kalfire

Je haard is vaak het middelpunt van je woonkamer. De aanwezigheid van een haardvuur biedt ontspanning en gezelligheid, en creëert een aangename sfeer in de ruimte. Kalfire, een bedrijf dat gespecialiseerd is in haarden, weet je woonkamer nog meer karakter te geven dankzij zijn unieke en innovatieve designs van roomdivider haarden waarbij je ten volle kunt genieten van de warmte en het elegante design van je haard. Zo’n roomdivider haard brengt immers sfeer, design en efficiëntie samen.  

Waarom kiezen voor een open haard als roomdivider?

De voordelen van een haard als roomdivider zijn dat je gemakkelijk grote(re) ruimtes vlot kan indelen, maar ook dat je kunt genieten van je haard vanuit alle mogelijke hoeken. Het koppel Jan en Carine lieten onlangs een Kalfire roomdivider installeren in hun woning. In eerste instantie had het koppel het idee om een haard tegen de wand te plaatsen. Maar een onverwachte wending in huis besliste daar anders over. Een haard tegen de wand plaatsen werd door de vormgeving van de kamer een complexe optie, waardoor ze een plan B moesten voorzien. Daarvoor deed het stel beroep op de expertise van haardenleverancier Geerts:

Omdat ons oorspronkelijke plan niet echt mogelijk was, zijn we ten rade gegaan bij Geerts. We hebben onze verwachtingen gedeeld en zij hebben dit vertaald in een haalbaar plan. Ze hebben ons geadviseerd om het idee van een wandhaard los te laten en een roomdivider gashaard (GP85/50R) te overwegen. Dat is het dan uiteindelijk ook geworden” aldus Jan.

Een minimalistisch ogende roomdivider van Kalfire met een zwart marmeren basis. De warmte wordt zowel naar de zithoek als de eetkamer verspreid. © Kalfire

Welke mogelijkheden bestaan er?

Om tot het gewenste resultaat te komen, werden drie elementen op elkaar afgestemd: de huidige situatie en ruimte, de wensen van Jan en Carine en de functionele mogelijkheden van de woning. Op basis daarvan werden drie verschillende mogelijkheden – een fronthaard, een driezijdige haard of een roomdivider – voorgesteld.

Hoewel de voorkeur in eerste instantie naar een wandhaard ging, geven Jan en Carine toe dat het resultaat zo beter is dan dat ze oorspronkelijk durfden hopen. Uiteindelijk kozen ze voor de roomdivider, en welom deze redenen:

Ik moet eerlijk zijn dat ik eigenlijk niet zo te vinden was voor een roomdivider. Maar dit bleek wel de beste, voordeligste en vooral veiligste oplossing. Nu moet ik toegeven dat de roomdivider een zeer goede beslissing is geweest. Spijt heb ik er zeker niet van! Integendeel, ik zou het zo opnieuw doen en ik zou het iedereen aanraden,” vertelt Jan.

Een open haard als roomdivider bestaande uit een hittebestendige glazen omkasting en een houten basis. © Kalfire

Wat zijn de voordelen van een open haard als roomdivider?

De roomdivider zorgt voor extra gezelligheid, warmte en sfeer in elke hoek van de woonkamer. Jan en Carine kunnen nu vanuit zowel de woonkamer, de eetkamer en keuken genieten van de vuurbeleving. Dat was niet mogelijk geweest als ze voor een fronthaard of driezijdige haard tegen de muur hadden gekozen. Zo’n roomdivider is een robuuste en elegante, frameloze designhaard met tal van toepassingsmogelijkheden, waardoor de haard geschikt is voor verschillende types woningen.

De roomdivider sluit daarbij ook goed aan bij de strakke, landelijke stijl van Jan en Carine. Dankzij verschillende bijkomende studies zoals een lichtstudie en materialenstudie, werd de roomdivider afgestemd op de stijl van het stel, maar ook op de verschillende bestaande ruimtes. Materiaal en verlichting werd zo gekozen dat de haard een volledig geheel vormt met alle ruimtes.

Dankzij de materialenstudie hebben we het juiste materiaal kunnen selecteren zodat de roomdivider gashaard perfect in het plaatje past en aansluit bij de huidige stijl van de ruimtes. Daarnaast heeft de lichtstudie het project naar een nog hoger niveau gebracht. Op de juiste plaatsen werd verlichting toegevoegd voor een ultieme vuurbeleving,” licht Stefanie Geerts verder toe.

Het resultaat van de roomdivider in het interieur van Jan en Carine. © Kalfire

Dit artikel werd gecreëerd in nauwe samenwerking met Kalfire en haardenleverancier Geerts. 

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.