#Nieuws

Egg Chair viert zijn 60ste verjaardag

Egg Chair schittert letterlijk op een voetstuk van bladgoud
Geplaatst op  
Egg Chair viert zijn 60ste verjaardag ©

Deze iconische Egg Chair verleidt de volledige designwereld sedert 60 jaren met zijn gracieuze silhouette en zijn nog steeds trendy zijnde organische vorm. Om zijn verjaardag feestelijk te vieren werd een limited edition onthuld. In zijn leder met gouden pigment gekleurd, schittert deze creatie als nooit tevoren. 

Arne Jacobsens success story

Sommige creaties leiden een eigen leven doorheen alle tijden zonder ook maar één teken van ‘passé’ of ‘démodé’… Zo eentje is de Egg Chair – minder geraffineerd in het Nederlands, de Eistoel – van Deens architect en ontwerper Arne Jacobsen. Jong of oud, we kennen allemaal die zachtaardige stoel met zijn tegelijk futuristische en sensuele lijnen zonder zijn eigenlijke naam, noch zijn afkomst, noch zijn ontwerper te kennen! Maar volgens Arne Jacobsen, de meester hem zelve, is naamsbekendheid niet echt belangrijk. Van hem zijn de woorden: ‘Mensen kopen een stoel en daarbij liggen ze echt niet wakker van wie hem ontwierp.’ Maar laat ons toch even 60 jaar teruggaan in de tijd en het verhaal vertellen achter dit wonderlijk meubeldesign.

Egg Chairs geboorte in 1958

‘Egg Chair’ was aanvankelijk een deel van een totaalconcept uit 1958, ontworpen voor het Radisson Royal Hotel van Copenhagen. Jacobsen stond toen in voor de bemeubeling van dit hotel. Bij deze gelegenheid zagen eveneens zijn niet minder bekende creaties ‘Swan’ en ‘Dropp’ het levenslicht. Ook deze ontwerpen zullen heruitgegeven worden ter gelegenheid van hun 60ste verjaardag. Arne Jacobsen zag als eerste in meubeldesign een medium om de schoonheid en diepgang van kunst in het leven van alledag te introduceren. Vandaag de dag heeft het bedrijf Republic of Fritz Hansen de rechten om Egg Chair te produceren, naast andere iconische designs van Jacobsen.

eggchair

Voorbeeld van functioneel Deens design

Met zijn afgeronde body, geplaatst op één draaipoot in aluminium, herken je het typische silhouette van Egg Chair in een oogopslag. Zowel arm- als rugsteun zijn in één doorlopende lijn aan elkaar verbonden, wat die typisch omhullende cocoonvorm creëert. Focus volledig op comfort en intimiteit…

Limited editon is ‘Gold’ waard

Egg Chair heeft doorheen de tijd model gestaan voor ontelbare looks en versies, aangekleed met een waaier aan leders en textielsoorten, naargelang ‘guest designers’ van heel wat labels zich op hem mochten uitleven. Voor zijn 60ste verjaardag verdiende de iconische stoel niet minder dan een draaivoet belegd met 23-karaats goud, in combinatie met een uitmuntende ledersoort die in de loop der jaren een nog mooier patine zal ontwikkelen!

Arne Jacobsen bij jou thuis

fritz-hansen_8786_60th-anniversary-edition-egg-428x550
‘Egg Chair 60th Anniversary’, design Arne Jacobsen, Republic of Fritz Hansen bij Design Oostende. 12.397 €

 

fritz-hansen_8791_60th-anniversary-edition-swan-490x550
‘Swan Chair 60th anniversary’, design Arne Jacobsen, Republic of Fritz Hansen, bij Mister Design. 6.830 €
fritz-hansen_8789_60th-anniversary-edition-pouf-733x550
‘Pouf’ 60th Anniversary Collection’, design Arne Jacobsen, bij LOFT76. 370 €
fritz-hansen_8782_-60th-anniversary-edition-drop-367x550
Stoel ‘Drop’ 60th anniversary, design Arne Jacobsen, Republic of Fritz Hansen