#Adresjes#Agenda#Getest#Nieuws

Expo ‘Sweet 18’: design in een kasteel


Geplaatst op  
Expo ‘Sweet 18’: design in een kasteel ©

Decadent, wellustig, overdadig … achter de gevel van het kasteel d’Ursel geeft de 18de eeuw zich dit voorjaar helemaal bloot en dat in de vorm van een expo vol hedendaagse kunst, mode en design.

Tot wat een stoel al niet leiden kan: tijdens een brainstorm over mogelijke toekomstprojecten in het kasteel d’Ursel suggereerde een van de aanwezigen om ‘iets te doen met design’. Toen diezelfde aanwezigen zich even later realiseerden dat ze allemaal op een ‘Louis Ghost’-stoel van Philippe Starck zaten, vormde dat meteen de aanzet voor Sweet 18, een tentoonstelling over hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd op de 18de eeuw.

Het kasteel in Hingene (bij Bornem) was eeuwenlang het buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Verspreid over drie verdiepingen ontdek je er dit voorjaar werk van vijftig kunstenaars, designers en modeontwerpers die hun mosterd haalden bij  de aristocratische en tot de verbeelding sprekende middens van de 18de eeuw.

De expo troont je mee op een rondgang langs hoepelrokken en sensuele portretten, langs afgeleiden van Louis XV-stoelen en langs frivole porseleinen figuurtjes. Het parcours start op de eerste verdieping en voert je langs de voormalige slaapvertrekken van de hertog. Via de diensttrap beland je op de tweede verdieping, waar het personeel en de adellijke kinderen verbleven. Eindigen doe je in de spiegelzaal en de salons op de benedenverdieping. Onderweg kom je werken en ontwerpen tegen van o.a. Walter Van Beirendonck, Hella Jongerius, Nina Saunders, Jaime Hayon, Virginie Broquet, Maarten Baas en Wim Delvoye.

Een aanrader!

Open: elke vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen, van 13 tot 18 uur. Van 1 mei tot 5 juli. Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Hingene. kasteeldursel.be

Doe mee aan onze wedstrijd en maak kans op een duoticket. De wedstrijd loopt nog t.e.m. 28 mei 2015.