#Ideeën#Interieuradvies

Gids: alles over duurzame coatings in je interieur

Wat weet jij van coatings? Wist je dat er verschillende mogelijkheden bestonden om je vloer, wanden en zelfs je meubilair mee te dekken? Lees er hier alles over.
Geplaatst op  
Gids: alles over duurzame coatings in je interieur © Quick-Step

Het geheim van een gelukkig interieur? Slijtvaste materialen! Dit webartikel focust op stijlvolle oppervlakken die de tand des tijds met glans doorstaan. Denk verder dan de vloer alleen: deze slimme coatings komen terug in een veelheid aan toepassingen, van een keukeneiland, haardvuur tot een wastafel.

Coatings in de keuken

Wie zich aan een nieuwe keuken waagt, kan zich vandaag verwachten aan een heleboel innovaties. De keuze in afwerkingen was nooit eerder zo groot. En dan hebben we het niet alleen over de esthetische opties, duurzaamheid wint steeds meer aan belang. Een duurzaam materiaal dat de laatste jaren steeds meer opduikt, is Neolith, oftewel gesinterde steen. ‘Doordat Neolith-platen het proces van sinteren ondergingen, zijn deze 100% ondoordringbaar. Dat maakt dat ze ongevoelig voor vlekken, krassen en temperatuur zijn. Je kunt je hete potten en pannen zonder zorgen op zo’n plaat zetten. Maar ook buiten de keuken is Neolith toepasbaar, in bv. badkamerwandbekleding of als vloer, voor binnen én buiten. Het product is erg duurzaam en gaat in principe levenslang mee, maar alles hangt uiteraard af van hoe zorgzaam je bent in je interieur. De kans is heel groot dat de rest van je keuken of badkamer eerder aan vervanging toe is, dan de Neolith die erin werd verwerkt’ vertelt Justine Delmulle, salesverantwoordelijke bij BMB (de exclusieve verdeler van Neolith in België).

In beeld:

  • Links: Een keukenrealisatie van BMB in samenwerking met steenhouwerij Philip Dumoulin en interieurarchitecte Sofie Christiaens. Hier zien we een keukeneiland, werkblad en spatwand vervaardigd uit ‘Estatuario 01’ Neolith platen. De onderhoudsvriendelijke en duurzame platen bestaan uit 100% natuurlijke materialen die men eerst onder hoge druk samenperst, en vervolgens aan een hoge temperatuur blootstelt.
  • Rechtsboven: Aanrechtblad vervaardigd met hi-MACS®, een glad, niet-poreus en vuilafstotend oppervlak. Een dergelijk werkblad kan driedimensionaal naar wens gevormd worden met verzonken spoelbakken, en gefreesde afvoergroeven in een design naar keuze.
  • Rechtsonder: Een keukeneiland waarbij Neolith Zaha (ook zichtbaar in de spatwand) en Neolith Estatuario-platen gebruikt werden. Een project van CDK Stone.

Coatings in de woonkamer

Vinyl met ziel

Een houten parket is prachtig, maar helaas ook nog steeds erg kostelijk. Toch hoef je de gezellige sfeer van hout in huis niet te missen. Tegenwoordig steken steeds meer interessante alternatieven de kop op. Zo is er het Belgische bedrijf Moduleo uit Avelgem dat luxueuze vinylvloeren in ons eigen land vervaardigt. Het grote voordeel van vinyl is het akoestische comfort waardoor gekraak vermeden wordt. Daarnaast creëert deze vorm van vloerbedekking ook een zacht en warm gevoel, en biedt het weerstand aan slijtage, krassen en vlekken. Een vinylvloer is ten slotte volledig watervast, gemakkelijk in onderhoud en kan op een ondergrond met vloerverwarming geplaatst worden. Moduleo dacht niet alleen aan slimme vloeroplossingen, maar ontwierp ze ook volgens de trends van vandaag. Denk aan knappe houtpatronen, uitgesproken tegeldessins, XL-planken en tegels waarmee je eindeloos kunt combineren.

Vinylvloer ‘Vortex 368’ met een geometrische houtstructuur die in verschillende patronen gelegd kan worden. De vloer heeft een slijtlaag van 0,55 mm dikte en is voorzien van een Protectonite PU-coating die zowel onderhoudsvriendelijk als kras- en vlekbestendig is. Moduleo via Vloerloods. 62,95 euro per m2.

Meer dan een tapijt

Dat de Scandinavische landen uitblinken op vlak van interieurdesign, hoeven we je niet meer te vertellen. Ook wat betreft stijlvolle vloerbedekking staan ze aan de top, met onder meer het Zweedse Bolon dat wereldleider is in geweven vinylvloeren. ‘Wij maken een high-end product dat hoog op kwaliteit, duurzaamheid en design scoort. Een slimme investering in je interieur die lange tijd meegaat. Ik zag laatst een vloer van ons merk in een Milanees restaurant. Het was al 20 jaar oud en het zag er nog steeds top uit. Bij Bolon is design naast kwaliteit zeer belangrijk. Onze kleuren-, vormen-, texturen- en patronenopties zijn eindeloos’ besluit Klara Persson, het hoofd van Bolons product management.

Geweven vinylvloer ‘Sashiko’ in de kleur Nude gedeeltelijk vervaardigd uit gerecycleerde materialen. Ontwerp van Patricia Urquiola voor Bolon. Prijs op aanvraag.

Dat zit als gegoten

Een andere populaire keuze binnen vloerbedekking is een gietvloer, een optie die vaak verward wordt met een betonvloer. Esthetisch zijn ze erg gelijkend, maar het verschil zit in het materiaal. Beton is erg sterk en hard, maar niet zo flexibel met een risico op scheurvorming. De bestanddelen van een gietvloer zijn meestal natuurlijke grondstoffen zoals epoxy en polyurethaan. Een gietvloer voelt warm en aangenaam aan. Zo’n vloer wordt in verschillende lagen gegoten, is dunner dan een betonvloer en bestand tegen temperatuurverschillen. Doordat een gietvloer gemiddeld 2 tot 3 mm dik is, wordt de warmte van de vloerverwarming makkelijk doorgegeven. Een vloer die sneller opwarmt, vertaalt zich ook in lagere energiekosten. Tot slot is een gietvloer makkelijk te renoveren. Enkel de toplaag dient opnieuw aangebracht te worden om een gloednieuw eindresultaat te bekomen.

Duurzame en geluidsisolerende gietvloer ‘Superbase’. Deze vloer is slijtvast, vloeistofdicht en kan men aanbrengen over bestaande (tegel)vloeren en vloerverwarming. De kleur is zonlichtbestendig en kan in 72 varianten gekozen worden. EPI GrouP. De prijs is projectafhankelijk.

Hittebestendige wandbekleding

Wie zoekt naar innovatieve wandbekleding die moeiteloos opgaat in design en architectuur, laat zijn ogen best eens glijden over het aanbod van Cosentino, de Spaanse leider in oppervlakken. ‘Cosentino-oppervlakken worden niet alleen in de keuken en badkamer gebruikt. Silestone en Dekton (de twee producten van Cosentino) zijn materialen met uitstekende fysische eigenschappen. Silestone wordt veeleer in keukens en badkamers gebruikt omwille van haar vele voordelen zoals kras- en vlekbestendigheid en het gemak in onderhoud. Dekton is als materiaal ook nog eens hittebestendig, wat maakt dat dit perfect als vloer- en gevelbekleding gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een open haard in een knappe natuursteenlook volgens de laatste trends. Cosentino is niet de goedkoopste optie, maar de materialen staan wel bekend voor hun langdurige kwaliteit en tijdloze esthetiek. Ze kunnen gerust tegen een stootje!’ vertelt Anthony Van Stratum, marketing manager bij Cosentino.

Een haardvuur en wandrek gecreëerd met kras- en vlekbestendige granietplaten uit de collectie ‘Sensa’ in de kleur ‘Silver Grey’. Beschikbaar in twee diktes (2 en 3 cm). Cosentino. Prijs op aanvraag.

Coatings in de badkamer

Een zeer populaire coating in de badkamer is betonstuc, een trend die overwaaide uit de mediterrane landen. Deze materie bestaat meestal uit een samenstelling van kalk, cement of beton en hars, en wordt vaak gebruikt om de wanden, vloeren en zelfs het meubilair in een badkamer mee te bekleden. Deze natuurlijke coating is heel erg waterbestendig en dus uiterst geschikt voor vochtige ruimten zoals een badkamer of toilet. Het aanbrengen van betonstuc – ook wel beton ciré of gewaxt beton genoemd – is erg arbeidsintensief en laat je dus best over aan een vakspecialist. Je betaalt er zo’n 80 à 130 euro per vierkante meter inclusief arbeidskosten voor. Voor wie op zoek is naar een echt duurzaam en krasbestendig materiaal in de badkamer (zeg vaarwel tegen de beschadigingen veroorzaakt door te enthousiaste/wilde kids of onhandige partner!), leest hier best verder. Silestone, een product van Cosentino, is uiterst kwalitatief en bestand tegen vele stoten. Het materiaal bestaat uit natuurlijke HybriQ mineralen en gerecycleerde componenten. In mensentaal betekent dit dat deze materie enkele kwaliteitswaarden bezit zoals slijt- en krasvastheid en het behoud van kleur en glans. Ook hier heb je maar een minimum aan voegen nodig, dankzij de grote afmetingen van de Silestone-oppervlakken. Je hebt keuze uit 90 kleuren, vier verschillende stijlen (effen, geaderd, fijne en grove korrels) en drie verschillende afwerkingen (gepolijst, mat en ruw). De keuzestress die daarbij komt kijken is een klein luxeprobleem.

In beeld:

  • Links: Een inloopdouche waarvan de wanden en vloer bekleed zijn met Microtopping®, een exclusieve samenstelling van een vloeibaar polymeer en een cementmengsel van het merk Ideal Work, dat in België exclusief door het bedrijf BeConCrete geïmporteerd wordt. De esthetische coating is bestemd voor binnen- en buitenoppervlakken en kan zonder voegen aangebracht worden.
  • Rechtsboven: Wastafeltablet van kwartscomposiet in de kleur Faro White uit de klimaatneutrale collectie ‘Sunlit Days’ van SileStOne®. Dit oppervlak is in twee diktes(2en3cm)en in 5 verschillende kleuren verkrijgbaar. Het materiaal is slijt-, kleur- en krasvast, makkelijk in onderhoud en behoudt haar glans.
  • Rechtsonder: Zwevende wastafelonderkast met vier lades uit de collectie ‘Quadro’ van massieve Amerikaanse notelaar (L 53 x B 180 x H 46 cm), 2199,44 euro. Tablet (L 49 x B 180 cm) en waskom ‘Zone’ (Diam. 35 cm, H 12 cm) van solid surface, 439,45 euro en 263,45 euro. Ronde badkamerspiegel ‘Giro’ met spiegelverlichting en -verwarming (Diam. 75 cm), 450,45 euro. Al deze Balmani-onderdelen zijn verkrijgbaar bij X2O.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.