#Ideeën#Interieuradvies

Het ABC van duurzame keukens in 2023

Droom je van een nieuwe keuken? Dan overloop je best onze duurzame tips even!
Geplaatst op  
Het ABC van duurzame keukens in 2023 © Kvik

Nieuwe materialen maken de keuken van morgen niet alleen mooi maar laten haar ook gracieus terugkeren naar de natuur aan het einde van haar levenscyclus. Kijk mee naar wat designers voor ons in petto hebben.

Een Scandinavisch lesje in duurzaamheid

“We moeten snel overschakelen naar meer circulaire producten en een goed voorbeeld stellen naar andere merken.” Aan het woord is Claus Johnsen, hoofd Category Management & Design bij Kvik. Het Deense keukenmerk investeerde de laatste jaren fors in onderzoek naar hernieuwbare materialen. “We zijn er trots op om de keukenindustriestandaard uit te dagen. We denken dat de beste manier om te streven naar een duurzame toekomst is om het zelf te doen – altijd op zoek gaan naar manieren om dingen beter te doen – zoals het gebruik van gerecycleerde materialen en het creëren van duurzame producten die nog jaren meegaan.”

Welke aanpak er precies schuilt achter de ecodesigns van Kvik? Claus legt uit: “Wij recycleren gemiddeld 40 plastic flessen per front van 60 cm en maken er een hoogwaardig product van dat nog vele jaren meegaat. 99% procent van de kasten bestaat al uit recycleerbare materialen. Het probleem is vaak dat duurzame materialen vaak niet bestaan, dus moet je investeren in nieuwe technologieën. We pushen onze leveranciers ook om steeds beter te doen op vlak van circulariteit.” Voorbeelden hiervan zijn Kviks fronten met een kern van gerecycleerde houtsnippers en een dunne laag mdf, foliefronten gemaakt van gerecycleerd pet, messing greeplijsten zonder lood en hennep dat verwerkt zit in de verdeelstukjes van de keukenlades.

Plafonddampkap ‘Illusion’ (L 100 x B 50 cm) met geïntegreerde verlichting. De lichtsterkte kan gedimd worden dankzij de Dim Light-functie maar ook veranderen van kleurtemperatuur met de Tune White-functie. Elica. Prijs op aanvraag.

Circulair, culinair

In beeld zien we de ‘Nickebo’ fronten die gemaakt zijn van gerecycled hout bekleed met een folie van gerecyclede PET-flessen. Daarboven zien we de Hejsta-vitrinekastjes met een aluminium frame.

Duurzaamheid ligt onze Noorderburen erg nauw aan het hart, want ook de andere Scandinavische speler Ikea heeft veel circulaire plannen de komende jaren. “Tegen 2030 wil Ikea enkel nog hernieuwbare of gerecycleerde materialen gebruiken.” vertelt de Belgische PR-specialist van Ikea, Jelena Janssens. “Ons R&D-team is continu bezig met recycling. Voor de spaanplaat, die terugkomt in verschillende keukencollecties, gebruiken we zaagresten en sloophout afkomstig uit de hele boom, en niet enkel de stam. In de Fröjered-collectie werken we met bamboe, een snelgroeiend en hernieuwbaar materiaal. Ikea zet ook fors in op water- en energiebesparing. In het aanbod zit o.a. een waterbesparende mengkraan, een energiezuinige inductiekookplaat, en de slimme Tradfri-verlichtingstechnologie die ervoor zorgt dat het licht enkel aangaat wanneer je in de buurt bent.“

Energiebesparend en multifunctioneel

Ben je in het bezit van een keuken van bamboe of gerecycleerde materialen? Dan heb je al een stap in de goede richting gezet. Maar wie duurzaamheid zegt, zegt ook energiebesparing. Iets dat op korte tijd heel erg relevant is geworden, nu de prijzen op onze energiefactuur de pan uit swingen. Basisregel 2 voor een duurzame keuken: kies steeds voor slimme toestellen die energie-efficiënt maar ook multifunctioneel werken. Zo bespaar je aan energie, ruimte en tijd in je keuken.

1 (boven): De multifunctionele inductiekookplaat ‘CombiCookTop’ met geïntegreerde afzuiging. De twee kookzones van de CombiCookTop V4000 (ZoneFlex-inductie) detecteren automatisch de grootte en de positie van de kookpot, om geen extra energie te verspillen. De kookplaten zijn via een aanraakscherm intuïtief te bedienen. V-ZUg. Prijs op aanvraag – 2 (onder): De nieuwe ovenlijn ‘Galileo’ van SmEg in beeld. Deze creëert een nieuwe kookervaring dankzij 3 verschillende kookmethoden die afzonderlijk én samen gebruikt kunnen worden. De lijn is tot 70% meer tijdsbesparend en buitengewoon energie-efficiënt (klasse A++). De Galileo-lijn is ontwikkeld met het oog op duurzaamheid, innovatie en design.

Een duurzame afwerking

Voor de afwerking van een duurzame keuken, zoals de spatwand en het werkblad, bestaan er enkele ecologische opties. De belangrijkste vragen die je je hier best stelt zijn: gaat het materiaal lang mee? Kan het na gebruik nog gerecycleerd worden? Het antwoord is eenvoudig. Op nummer 1 staat massief hout, want het heeft de laagste CO2-voetafdruk en kan worden gerecycleerd. Daarnaast is een laminaat werkblad een goede keuze, want het is een product op houtbasis. Tot slot zijn werkbladen van natuursteen, glas, keramiek en terrazzo ook goede opties, want ook hier kan recyclage een mooie rol spelen. Minder milieuvriendelijk is een werkblad van composiet, dat tot 6,5 keer meer CO2 genereert dan een werkblad van laminaat. Het materiaal is ook niet recycleerbaar, tenzij je het blad op creatieve wijze een tweede leven geeft in de vorm van een tafelblad bijvoorbeeld.

Een verantwoord waterverbruik

De Twin Touchpad mengkraan van ©Aqualex, beeld van ©Cafeine

“Wist je dat flessenwater 300 keer meer CO2- impact heeft dan kraanwater?” Aan het woord is Kevin De Caluwé, marketingverantwoordelijke bij Aqualex, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in leidingwaterkoelers en designkranen voor gekoeld, bruisend en heet water. Twaalf jaar geleden werd het bedrijf in Deerlijk opgericht met als doel om mensen te overtuigen om meer kraanwater te drinken. Intussen heeft deze Belgische speler een knap aanbod in designkranen die zowel niet-gefilterd als gefilterd water aanleveren. “We zien water als een kostbaar goed. Onze R&D-afdeling is continu bezig met hoe we ons waterverbruik kunnen optimaliseren. Weg van het flessenplastic, willen we klanten kwalitatief water direct vanuit hun kraan aanbieden.” Vandaag is waterbesparing essentieel in de keuken. Veel producenten creëren dan ook kranen die waterbesparend werken door middel van een ingebouwde technologie. Waarom zou je nog langer meer water verspillen?

Optimaliseer opbergen

Gecompartimenteerde en modulaire lades voor het opbergen van potten, een opstelling van Ixina. Het keukenmerk focust steeds meer op ecodesign en hanteert het MVO-beleid, dat voor een volledig Europese productie met minstens 70% PEFC-gecertificeerd materiaal staat.

Wil je lang genot hebben van je keuken? Voorzie dan in voldoende opbergruimte. Dat klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar een georganiseerde keuken vraagt detailwerk. Om je keuken langer in ere te houden, voorzie je best voldoende ruimte voor zaken die je dag in, dag uit gebruikt. Denk aan handige compartimenten en systemen die gebruik maken van de wanden. Wandplanken die je mooiste kookboeken of je zelfgemaakte granola uitstallen? Een carrousel boven je keukeneiland om je meest gebruikte kookpotten of keukengerei aan op te hangen? De mogelijkheden zijn legio.

Design wandschap ‘Shelf’ met geïntegreerde verlichting aan de onder- en bovenzijde. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen (van 90 tot 300 cm). Novy. Vanaf 999 euro.

Duurzaam decoreren

Blijf weg van tijdelijke trends als je voor een duurzame keukenlook gaat. Wees mindful als je shopt en stel je de vraag ‘Ga ik dit werkelijk gebruiken?’ bij elke aankoop. Investeer tot slot in kwalitatieve materialen die lang meegaan. Bamboe, hout, marmer, glas en keramiek… Het zijn de grootste lievelingen op ecologisch vlak.

Een keuken op maat met grain bamboe fronten, dit is een bamboe met een speciale nerf dankzij een specifiek procedé en een harde samenpersing. De keuken is licht geolied, zacht geschuurd en behandeld met oliewas. Het is een project uit de E-collectie van het Noorse label Ask Og Eng.

Onze deco favorieten

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.