#Inspiratie#Tuin & terras

Hoe kies ik een zwembad?


Geplaatst op  
Hoe kies ik een zwembad? ©

Voor wie wil zwemmen in eigen tuin zijn er vandaag verschillende mogelijkheden: klassiek zwembad, zwemvijver of een mix van beide types.

Op het vlak van klassieke zwembaden kun je kiezen tussen kant-en-klare baden, de zogenaamde monoblock-zwembaden en de op maat gebouwde zwembaden. Een monoblock is het soort zwembad dat je kunt zien staan bij zwembadfirma’s, het is helemaal af en moet alleen nog in de grond worden gestopt. Monoblock-baden heb je vanaf een richtprijs van minimaal 35 000 euro, zonder poolcover of accessoires. Voor wie ruim woont, of op het platteland woont, is dit een goede optie. Er zijn keuzemogelijkheden qua afmetingen en sommige modellen hebben leuke aspecten, zoals een liggedeelte onder water langs de trap. In de stad lukt het meestal niet om dergelijk zwembad te plaatsen omdat het te groot is om tot in een stadstuin te krijgen. Dan is een zwembad op maat de aangewezen keuze, maar daar liggen de prijzen uiteraard wel anders.

De natuurlijke zwemvijver

Sinds een 15-tal jaar deed de ecologische zwemvijver zijn intrede in onze contreien. Het voordeel van zo’n zwemvijver is dat hij er winter en zomer mooi uitziet. Tot voor kort kon je zwemvijvers echter niet verwarmen. Daar is gelukkig verandering in gekomen. Zwemvijverbouwers hebben de techniek verfijnd en installeren steeds vaker een warmtepomp om het bad op temperatuur te krijgen. Er is ook het nieuwe ‘hybride type’ dat in de winter zuiver blijft op de manier van een zwemvijver en in de zomer kan worden verwarmd als een klassiek zwembad. De ‘hybrid pools’ zien er uit als een gewoon zwembad.

Zwemmen in natuurlijk water

Het grote voordeel van een zwemvijver is dat het water wordt gereinigd door een rietveld en niet door chemicaliën. Als je zwemt in het water van een ecologisch gezuiverde zwemvijver, lijkt het of je in badwater zwemt. Geen prikkende ogen en geen geïrriteerde huid na je frisse duik.

Enkele adressen

Monoblock-zwembaden:

C-pools

La Plage

Op maat gemaakte zwembaden:

Willy Naessens

Zwemvijvers

De Vaantjesboom

– Cools

Hybride zwemvijvers

Het groene plan