#Inspiratie#Interieuradvies

Tip: zo richt je een klein appartement in

Vermijd chaos en kies voor een stijlvolle, maar praktische aanpak.
Geplaatst op  
Tip: zo richt je een klein appartement in © Koncept Stockholm

In een klein appartement wonen heeft natuurlijk zijn charmes. Toch is de inrichting ervan soms intimiderend, zeker als je te veel spullen hebt. In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je een kleine ruimte het best inricht.

1

Ruimtes afbakenen

© Pinterest

Wanneer we stilstaan bij de inrichting en onderverdeling van een kleine ruimte hebben we vaak de neiging om deze zo open mogelijk te laten. Hoewel dit volstrekt logisch is, doe je dit beter niet. Een open ruimte die beperkt is qua oppervlakte oogt al snel rommelig.

Deze afbakening kan een echte muur zijn, maar er zijn ook nog andere en minder permanente manieren om dit aan te pakken. Gebruik bijvoorbeeld vloerkleden en planten om de ruimte op te delen in verschillende zones. Ook kasten en meubelen zoals een zetel dienen als een perfecte afbakening.

© Bjurfors

Waar je deze afbakening plaatst, is van groot belang. Je hebt weinig ruimte om te experimenteren, dus het is altijd een goed idee om op voorhand een plan te maken. De applicatie ‘Planner 5d’ helpt je om op een gemakkelijke manier jouw plan uit te tekenen. Zo hoef je niet onnodig met meubelen te sleuren.

2

Opbergruimtes

Oplossingen op maat voor een strak interieur | Camber
© Camber – beeld van © David Plas Photography

In kleine ruimtes is het belangrijk om over voldoende opbergplaats te beschikken, zodat er geen chaos ontstaat. Hou ook deze ruimtes georganiseerd zodat je zelf nog een overzicht hebt. Investeer in kleine mandjes die een kast passen en laat papieren niet zomaar rondslingeren, maar gebruik een organizer.

Kasten zijn een ideale manier om zaken op te bergen, maar nemen vaak ook te veel plaats in. Hang bijvoorbeeld extra planken aan de muur als dit mogelijk is. Deze zwevende elementen zorgen er bovendien voor dat je geen ingesloten gevoel creëert. Een boekenkast neemt al gauw veel ruimte in beslag, terwijl je over losse planken meer controle hebt.

3

Multifunctioneel

© IKEA

Een klein appartement betekent vaak dat je geen ruimte hebt voor een afgesloten werkruimte, eetkamer en woonkamer. Je moet niet enkel creatief omgaan met de hoeveelheid ruimte waarover je beschikt, maar ook met de meubelen zelf. Net daarom is het slim om te investeren in meubelen die multifunctioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zetel die je kan omtoveren tot een slaapbank of een salontafel dat ook als opbergplaats dient.

4

Behoud het licht

© Annie Hyrefeldt

Donkere kleuren absorberen niet enkel licht, maar maken een ruimte ook kleiner. Kies dus voor lichte kleuren, bij voorkeur wit. Dat geeft de illusie dat de kamer groter is dan ze eigenlijk is. Met accessoires, textiel en bloemen voeg je toch wat kleuraccenten toe aan je interieur.

Wil je nog creatiever te werk gaan? Plaats enkele meubelstukken in je interieur met een accentkleur. Beperk je wel tot een bepaalde zone in de ruimte, anders oogt het opnieuw chaotisch. Accentkleuren zijn niet verboden, maar zorg ervoor dat ze niet de bovenhand nemen. Een kleine ruimte hoeft helemaal niet saai te zijn.

© Hommés Studio

Kies gerust voor meer speelse elementen die de neutrale basis aanvullen. Heb je een zetel in een neutrale kleur? Leg er dan kussens op met een leuk patroon of in een gedurfde kleur. Ook schilderijen met verschillende afmetingen en kleuren helpen hierbij.

Houd het licht heeft niet enkel te maken met de kleur van de meubelen en muren, maar ook met de hoeveelheid daglicht. Zorg ervoor dat je elk zonnestraaltje ook echt binnenlaat. Hang dus geen zware, donkere gordijnen voor de ramen.

5

Verticaal denken

Hélène Van Marcke Montmartre 5
© Hélène Van Marcke Interior Architecture

Als je in een klein appartement woont, wil je de vloer graag zo leeg mogelijk houden. Probeer dan ook in de hoogte te denken, in de mate van het mogelijke. Alles wat je niet dagelijks gebruik berg je op in een hoge kast, denk aan: winterkleding, beddengoed of versiering.

Is het echt een hoge ruimte? Overweeg dan om een loft te maken waar je kan slapen en je opnieuw extra plaats hebt. Een bed op een lichte verhoging is ook altijd een goed idee, zo creëer je onder het bed opnieuw ruimte om bijvoorbeeld kleding op te bergen.

6

Spiegels

Links © Zara Home, rechts © Lynda Gardener

Een trucje dat altijd werkt, is een spiegel plaatsen waardoor de ruimte groter lijkt. Houd bij het plaatsen van de spiegel wel rekening met de vorm van de kamer en de lichtinval. Wil je de kamer breder laten lijken? Plaats de spiegel tegen een brede wand. Wil je dat je kleine appartement langer lijkt? Plaats de spiegel dan tegen een smalle wand.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.