#Nieuws

Hoera, de Lily ™ stoel van Fritz Hansen viert haar 50e verjaardag!

Het icoon van sculpturaal walnootfineer met klassieke verchroomde poten viert haar bestaan van een halve eeuw.
Geplaatst op  
Hoera, de Lily ™ stoel van Fritz Hansen viert haar 50e verjaardag! © Fritz Hansen

Om de 50ste verjaardag van Lily™ te vieren, brengt Fritz Hansen een unieke, prachtige versie uit van de stoel ontworpen door Arne Jacobsen. De jubileumeditie is afgewerkt met walnotenfineer en kreeg verchroomde poten mee.

Oorspronkelijk tekende Arne Jacobsen Lily™ voor de Deense nationale bank. Nu de stoel 50 jaar bestaat, brengt Fritz Hansen een versie op de markt afgewerkt met walnotenfineer en voorzien van verchroomd stalen poten. Tot nog toe werd het ontwerp nog nooit uitgevoerd in natuurlijk fineerhout. Het is dan ook heel moeilijk om de gebogen armleuningen af te werken met fineer zonder dat het barst. De hoeken van de armsteun en de houtnerf zijn heel complex. Het walnotenfineer – een uitzonderlijk materiaal – maakt deze jubileumeditie, die verkrijgbaar is vanaf begin maart, dus uniek én historisch.

© Fritz Hansen

De binnenste fineerlagen van de stoel liet Fritz Hansen uitvoeren in verschillende lagen beukenhout. Sinds 1970 is de stoel, die oorspronkelijk Lily Series 8 of ook wel Seagul (‘zeemeeuw’) heette, zowel zonder als met armleuningen verkrijgbaar. ‘Lily™ was de laatste stoel die Arne Jacobsen tekende, en misschien ook wel zijn best uitgewerkte ontwerp’, zegt Christian Andresen, head of design bij Fritz Hansen. ‘Het ontwerp lijkt op een lelie waarvan de blaadjes openstaan. Arne Jacobsen was heel geïnteresseerd in plantkunde en schilderkunst, en dat komt mooi tot uiting in deze stoel.’ Speciaal voor het 50-jarige bestaan werd het meubel voorzien van een jubileumplaatje onder de zitting. Een bijzonder detail dat de grandioze Lily™ uniek en officieel maakt.

De Lily™ stoel (L 54 x B 49 x H 83 cm) van natuurlijk walnotenfineer en verchroomd staal is verkrijgbaar vanaf 610 euro. Meer info vind je op de website van Fritz Hansen.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.