#Nieuws

IKEA België bant wegwerpplastic voortaan

De Zweedse interieurgigant wil tegen 2030 alleen gerecycleerd of hernieuwbare plastic in haar producten en verpakkingen.
Geplaatst op  
IKEA België bant wegwerpplastic voortaan © IKEA Musselblomma collectie

In de Belgische IKEA-vestigingen vind je voortaan geen wegwerpplastic producten meer. De Zweedse interieurketen maakte de drastische beslissing om tegen 2030 enkel gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in het IKEA assortiment en verpakkingen te gebruiken. Een duidelijk ecologisch statement en een grote stap richting klimaatpositiviteit. 

Duurzaam kopen is een mentaliteit die aangeleerd moet worden, zo vindt IKEA. Het Zweedse bedrijf wil tegen 2030 zijn klanten enkel producten en verpakkingen gefabriceerd met hernieuwbare en gerecycleerd plastic aanbieden. Op die manier wil IKEA de toon zetten in de circulaire economie. Zo vind je in de bistro’s van IKEA België al bekers, bestek en borden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast is het bedrijf bezig met het steeds meer en beter ontwikkelen van producten van gerecycleerd of bioplastic, die ook betaalbaar voor de klanten blijven. “We willen bijdragen aan een wereld met minder afval door zelf een bijdrage te leveren en ook mensen te inspireren. Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor vele mensen. Wegwerpplastic bannen is één van de vele stappen die we nemen in de juiste richting.” stelt Caroline Gastaud, Sustainability Manager bij IKEA België. Vaarwel aan de wegwerpmaatschappij!

Eco-vriendelijk design

©IKEA

Wie goed opgelet heeft, weet dat er sinds het begin van het jaar geen rietjes, borden, bekers, hondenpoep-, diepvries- en vuilniszakken uit wegwerpplastic te vinden zijn in het assortiment. IKEA bundelde de krachten met het Belgische afvalverwerkingsbedrijf Renewi in de race naar het recyclen van productoverschotten. De bistro’s serveren geen wegwerpplastic meer, maar wel duurzame alternatieven zoals  een papieren servies afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, dat vervolgens gecoat wordt met bioplastic gemaakt van rietsuiker. Sommige van de eco-vriendelijke alternatieven kun je inmiddels al voor jezelf kopen. Vervang de rietjes van je gasten hun gin tonic door de duurzame ‘FORNYANDE‘ papieren varianten of investeer in herbruikbare ‘OKUVLIG‘ bamboerietjes die je nadien kunt schoonmaken. Trotse plant parent? IKEA introduceert ook de ‘TOMAT‘ plantenspuit van gerecycleerd plastic. Wil je een eco wind door je keuken laten waaien? Ga dan voor de recent gelanceerde ‘HEROISK‘ borden, ‘TALRIKA‘ bekers en hersluitbare ‘ISTAD‘ zakjes van bioplastic.

Maatschappelijk verantwoord textiel

©IKEA

Wacht nog heel even met je interieur make-over als je helemaal weg bent van de huidige eco trends. In april lanceert IKEA België de ‘MUSSELBLOMMA‘ collectie van de Spaanse designer Inma Bermudez, ook wel gekend voor haar ‘Lurvig’ huisdieren capsulecollectie voor het Zweedse bedrijf. Voor de nieuwe eco-vriendelijke textielcollectie haalde ze de mosterd bij Spaanse vissers. Ze creëerde een tote bag, twee kussenhoezen en een tafelkleed met gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee, restanten uit de visnetten uitgegooid aan de Costa Brava.

Eva Moutons eco handleiding

©Eva Mouton

Onze Belgische IKEA vestigingen besloten cartooniste Eva Mouton in te schakelen in de eco bewustmakingscampagne tegen wegwerpplastic. Om erop toe te zien dat iedereen tegen 2030 de boodschap wel degelijk heeft begrepen, vertaalde Eva Mouton het duurzame verhaal van IKEA België in tekeningen die tonen hoe het bedrijf eco-vriendelijke oplossingen voor het dagelijkse leven biedt. Helemaal geen excuses meer om halsstarrig te blijven vasthouden aan dat egoïstische wegwerpplastic uit het verleden.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.