#Nieuws#Portret

In gesprek met de Belgische designer Maria Scarpulla

We stelden enkele vragen aan het opkomende designtalent van eigen bodem
Geplaatst op  
In gesprek met de Belgische designer Maria Scarpulla © Tijs Vervecken

Veranderlijkheid is eigen aan dit bestaan. Met haar modulaire designs zoekt designer Maria Scarpulla het raakvlak tussen kleur en vorm op. Maak kennis met haar collectie, en treed zelf in dialoog met haar objecten. Haar designs zijn kleurrijk, artistiek en vormelijk exploratief. Wij onderwierpen de Sint-Lucas alumnus met Italiaans- Amerikaanse roots aan enkele vragen.

© Titus Simoens

JE STARTTE ONLANGS JE EIGEN LABEL?

Maria Scarpulla: ‘Klopt, het is een leerproces geweest van vallen en opstaan, maar nu kan ik er volledig voor gaan. Het is een zoektocht van het ontwerpen van een object naar het daadwerkelijk tot leven zien komen ervan. Het grootste plezier is het moment waar alles samenkomt en je de essentie bereikt. Ik lanceerde in 2011 al mijn eerste design, maar heb ook veel gereisd. Onder meer in de VS deed ik inspiratie op.’

JE HEBT AL EEN DEEL VAN DE WERELD GEZIEN, SPEELT DAT MEE IN JE ONTWERPEN?
Maria Scarpulla: ‘Zonder twijfel. Mijn vader is een Amerikaan met Italiaanse roots, die nu in Umbrië woont. Ik ben gebo­ren in Gent, maar bracht mijn eerste tien levensjaren door in Italië. Voor mijn eerste designcollectie ‘Piece, Earth on Sky’ putte ik inspiratie uit mijn roots. De vormen en kleuren zijn o.a. gebaseerd op de wijde vlakten en de typische kleuren van de neonverlichting in Texas. Kunst is altijd al erg belangrijk geweest voor mij. Mijn papa is kunstschilder en gaf de artis­tieke microbe door. Onlangs had ik een tentoonstelling van 30 gelimiteerde tafeltjes getiteld ‘You Know The Way, Right?’, tel­kens met een intuïtief schilderij van eigen hand in verwerkt. ‘

© Tijs Vervecken – Tafel met terracottakleurig frame en tweekleurig draaibaar blad uit de collectie ‘Piece, Earth on Sky’. Met deze tafel debuteerde Maria Scarpulla tijdens de Ventura Lambrate op Salone del Mobile in 2013, naast ander beloftevol, jong designtalent.

WAT IS JOUW DESIGNFILOSOFIE?

Maria Scarpulla: ‘Als designer vind ik het belangrijk om een gesprek aan te gaan met mijn objecten. Door kleuren te ver­anderen, contrasten op te zoeken of te experimenteren met vormelijkheid. Die modulariteit creëert een vrijheid die ik essentieel vind wanneer mensen een ontwerp van mij in huis halen. Daarnaast probeer ik weg te blijven van massa­productie. Ik werk vooralsnog met lokale vakmensen en probeer het ambachtelijke te benadrukken. Al sluit ik inter­nationale samenwerkingen zeker niet uit.’

KLEUR IS ERG BELANGRIJK VOOR JOU, HEB JE VOORKEUREN VOOR BEPAALDE TINTEN?

Maria Scarpulla: ‘Niet echt, ik heb geen lievelingskleu­ren. Mijn werk kan net zo goed felle, opvallende kleuren als sobere tinten bevatten. Ik vind de contrasten juist leuk, bijvoorbeeld tussen de kleuren van de fijne lijnen in de frames en de bladen van mijn tafels. Elk object gaat gepaard met een intensieve kleurenstudie. Kleurenpaletten en verf mogen zeker niet ontbreken in mijn studio.’

© Titus Simoens – Maria verwerkt haar schilderkunst in sommige designs. Het blad met Maria’s schildercreatie is van gelakt mdf. Haar vader Russell Scarpulla is eveneens kunstschilder en een belangrijke bron van inspiratie voor haar.

JE STOND IN 2013 AL OP SALONE DEL MOBILE IN MILAAN. HOE KIJK JE DAAROP TERUG?

Maria Scarpulla: ‘Dat was een inspirerende ervaring. Samen met een aantal jonge ontwerpers werd ik geselecteerd voor de Ventura Lambrate. Het is leuk dat ik nog steeds nauw contact heb met deze mensen en we elkaar kunnen zien groeien. Ik hoop er ooit nog eens te staan, met meer kennis dan voorheen.’

WAT BRENGT DE TOEKOMST VOOR JOU?

Maria Scarpulla: ‘Ik evolueer nog volop en heb veel ideeën die ik graag wil uitwerken. Inspiratie komt op de meest onverwachte momenten die kunnen samenvloeien met bestaande schetsen. Ik wil ook graag die open visie behou­den: grenzen verkennen, je gevoelens en details materia­liseren. Mijn werk beschouw ik niet als kunst en niet als design. Het is ofwel ergens tussenin, ofwel allebei.’

mariascarpulla.com

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.