#Ideeën#Interieuradvies

Is het wabi-sabi, japandi of hygge? Een trendgids voor dummies

Weet je ook niet meer welke stijl naar wat verwijst tegenwoordig? Wij helpen je uit de nood met een praktische trendgids om de hedendaagse interieurstijlen snel te herkennen!
Geplaatst op  
Is het wabi-sabi, japandi of hygge? Een trendgids voor dummies © Tine K Home

De voorbije jaren zagen we een hele rij concepten en filosofieën de decoratierevue passeren. Van het Deense hygge dat tot een heuse levenskunst werd verheven, over het Japanse wabi-sabi tot het huidige japandi (half Japans, half Scandi)…

Al die verschillende filosofieën hebben één ding gemeen: ze concentreren zich op de essentie en maken komaf met de excessen van onze ultramoderne maatschappij. Genieten van het moment, aandacht hebben voor de eenvoudige dingen in het leven, energie putten uit de kracht van de natuur en de warmte van ons huis… Misschien is dat wel het geheim van echt geluk?

Japandi: zen hybride

Links: Lamp met lampenkap van linnen en polyester en voetstuk van fineer van gerookte eik ‘Eclipse’, kap (D 42 x H 40 cm) en voetstuk (D 18 x H 70 cm), Ferm Living, 175 en 379 euro. Rechts: Tafel ‘Air’ van eikenhout met gelakte afwerking, onderstel van massief hout (L 220 x B 95 x H 76 cm), 1899 euro. Stoelen ‘Bok’ van massieve eik met afwerking van hardwaxolie (L 50 x B 54 x H 76 cm), 499 euro. Alles van de ontwerper Alain van Havre voor Ethnicraft.

De japandi-trend speelt met typerende kenmerken uit Japan en Scandinavië. De stijl combineert noordse cocooning met oosterse esthetiek. Het resultaat is een subtiele mix van Scandinavische efficiëntie en Japanse soberheid. We worden er kalm en zen van. Japandi is gebaseerd op een eenvoudig idee: weg met al wat overbodig is, alleen het hoogst noodzakelijke blijft. Ons interieur vult zich met zuivere lijnen, natuurlijke materialen en neutrale en minimalistische tinten. Licht hout, gecombineerd met donkerdere kleuren, leer en zelfs beton. Het kleurenpalet varieert van wit over antraciet en warme bruintinten tot zwart. Diepe kleurnuances, functionele en esthetische voorwerpen en eenvoud. Ons huis wordt een haven van rust.

Wabi-sabi: perfecte imperfectie

Links: De Ary-collectie van gecanneleerd hout – van de interieurarchitecte en ontwerpster Emmanuelle Simon – is een ode aan het vakmanschap. Rechts: Stoelen ‘Buffala’ van natuureik (L 54,5 x B 50,5 x H 75 cm), 950 euro. Hanglampen ‘Line One’ en ‘Line Two’ van geoxideerd aluminium (D 23 en 37,5 cm), 180 en 300 euro. Alles van Norr11.

Hou alleen bij wat je nodig hebt, bevrijd je van alle ballast, kies voor onbewerkte en natuurlijke materialen, zie de schoonheid in het 2 onvolmaakte: dat is waar het bij wabi-sabi om gaat. Deze esthetische stroming ontstond in Japan en werd door de binnenhuisarchitect en galerijhouder Axel Vervoordt in onze contreien binnengeloodst. De wortels van deze stijl gaan echter terug tot de vijftiende eeuw. Bij de Japanse monniken was wabi-sabi een term uit de theeceremonie. Het gebruikte servies was immers volledig huisgemaakt. Decoratiegewijs staat deze zen-filosofie voor een terugkeer naar de uiterste eenvoud. Alle luxe en opzichtige versieringen worden geweerd. Het overstijgt de algemene interieurregels, met onaffe of licht beschadigde texturen, aardewerk met hier en daar een barstje, handgevlochten manden… Tekenen van slijtage en onregelmatigheden in onze spullen aanvaarden we zonder meer. Terug naar de essentie dus, want – zoals we al lang weten – ‘less is more’.

Nesting: lekker thuis

Links: Loungestoel ‘Papasan’ van rotan en stof (L 102 x B 110 x H 85 cm), Casa, 129 euro. Rechts: Bureau-boekenrek ‘Hiba’ van metaal en massieve eik (L 160 x B 70 x H 75 cm), La Redoute Intérieurs, 469 euro.

Sinds het begin van de gezondheidscrisis brengen we steeds meer tijd thuis door. En vaak zonder dat we het weten, doen we aan ‘nesting‘. De Engelse term staat voor het fijne gevoel dat je krijgt als je gewoon thuis blijft, zonder constant te denken aan wat je allemaal mist. Cocooning komt op de eerste plaats. Je neemt de tijd om je batterijen op te laden, het razende ritme van het leven los te laten en je te verdiepen in activiteiten die je goed doen. Breien in een knusse zetel, een boek lezen bij het haardvuur, nieuwe recepten uitproberen of je handen vuil maken in de moestuin. Nee, je bent geen huismus, je doet aan nesting en dat is ongelofelijk cool.

Hygge: puur geluk

Links: Hoekzitbank ‘Hannah’, diverse bekledingen mogelijk, poten van geoliede eik (L 269 x B 212 x H 72 cm), Bolia, vanaf 3275 euro. Rechts: Nieuwe lente-zomercollectie van het Deense merk House Doctor.

Een fijn gevoel, de warmte van de open haard, de hele familie samen… In Denemarken noemen ze het ‘hygge‘. En zij kunnen het weten want ze staan bovenaan de lijst van de gelukkigste landen ter wereld. Hygge betekent vooral een gezellige sfeer creëren en samen met de mensen van wie je houdt genieten van de mooie dingen in het leven. En dat begint vaak thuis, met kleine, onbetaalbare geluksmomentjes: knus onder de wol blijven liggen terwijl het buiten regent, van een lekkere warme chocolademelk slurpen, een mooie zonsondergang meemaken… En wat is het hygge-instrument bij uitstek? Kaarsen, met tientallen tegelijk, voor een aangenaam zachte verlichting. Maar ook superzachte plaids, fluffy kussens en een schapenvel… Alles waardoor je ten volle van het moment geniet.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.