#Nieuws

Julien Renault is uitgeroepen tot Designer of the Year 2023

Het knappe werk van de in Brussel gevestigde designer met Franse roots werd beloond met de prestigieuze titel
Geplaatst op  
Julien Renault is uitgeroepen tot Designer of the Year 2023 © Julien Renault

Bravo, Julien Renault! De in Brussel gevestigde ontwerper met Franse roots werd zopas bekroond met de prestigieuze titel ‘Designer van het Jaar 2023’ door Knack Weekend. Een welverdiende overwinning die hij te danken heeft aan zijn prachtige designstukken die op het eerste gezicht ingetogen lijken, maar rijk in sublieme details zijn. Een schets van dit bijzondere talent.

Wie is Julien Renault?

© Julien Renault © Cruso

Julien Renault is een multitalent. Fotograferen, art direction, ontwerpen… Deze designer met een achtergrond in industrieel ontwerp is opgeleid aan gerenommeerde scholen zoals de Reims School of Art and Design (Frankrijk) en de École Cantonale d’Art de Lausanne (Zwitserland) en deed o.a. een verrijkende stage bij de veelgeprezen designbroers Bouroullec. Sinds 2009 is hij gevestigd in Brussel, waar hij eerst werkte in de studio’s  van de gerenommeerde Belgische ontwerpers Alain Berteau en Sylvain Willenz, beiden ook Knack Weekend’s Designer of the Year-titelhouders, evenals voor antiquair Vincent Colet. In 2015 richtte hij zijn eigen studio genaamd Julien Renault Objects op.

De Pastis-collectie voor designlabel Hay © Julien Renault

Zijn unieke stijl herken je aan een harmonieuze samensmelting van objectieve methoden en persoonlijke creatieve vrijheid, met een focus op basiselementen, natuurlijke kleuren en fundamentele materialen. De designer heeft inmiddels collabs met internationale merken zoals HAY, Hem, Cruso en Mattiazzi op zijn palmares staan. Zijn esthetische visie? Een perfecte balans tussen details en het grotere geheel nastreven. Hadden we al verteld dat hij creatief directeur is van Kewlox? Deze man is thuis van alle markten…

Een bijzondere ontmoeting

Tijdens de designbeurs Salone del Mobile in Milaan kruisten de wegen van Julien Renault en natuursteenbedrijf Van Den Weghe. Uit deze ontmoeting volgde een vruchtbare samenwerking, met de ‘Power Side Table’ als resultaat, een innovatiek en knap stukje design met geïntegreerde stopcontacten. Tijdens diezelfde beurs maakte hij ook kennis met Atmosphère & Bois Home. Dit Belgische bedrijf is gespecialiseerd in het hergebruiken van hout uit oude Franse treinwagons en Canadese schuren. Julien ging aan de slag met het ontwerpen van een collectie houten meubels en nam de rol van creatief directeur op zich, om het merk een frisse identiteit aan te meten. Milaan plaatste zijn carrière in een ware stroomversnelling!

 The project is born when I met the company Van Den Weghe which is specialised in processing exceptional natural stone. The collection is a system of round and rectangular side tables which can be used on their own or in combination of 2 differe
De ‘Power Side Table’ van © Julien Renault voor Van Den Weghe

Meer weten over Julien Renault?

De gloednieuwe Designer of the Year begon zijn officiële ambtstermijn met een bijzonder evenement op zaterdag 23 september, dat plaatsvindt tijdens de For The Now-beurs, als onderdeel van de Brussels Design Market in Gare Maritime, Brussel. Wie zijn werk in het echt wil aanschouwen kan terecht bij de Design Nation-beurs op 19 en 20 oktober. Maar dat is niet alles: op 6 oktober zal Julien Renault ook een inspirerende lezing geven tijdens een van MAD’s creatieve lunches. Een evenement gericht op het belichten van creatieve geesten uit de mode- en designindustrie en hun loopbaantraject te delen, van professionele ervaring tot inspirerende adviezen voor opkomende talenten. Via deze link schrijf je je in voor de creatieve lunch bij MAD Brussels voor een inspirerende talk en ontmoeting met Julien Renault.