#Nieuws

Ken je designicoon: de Luxembourg-stoel van Fermob

Deze kleurrijke stoel ben je ongetwijfeld al tegengekomen als je in Parijs bent geweest!
Geplaatst op  
Ken je designicoon: de Luxembourg-stoel van Fermob © Fermob

Wanneer je in Parijs door de Jardin du Luxembourg struint, is het haast onmogelijk om aan de uitnodigende rondingen van de Luxembourg-stoel te weerstaan. Hij werd gemaakt door Fermob en is al bijna een eeuw onlosmakelijk met het mooie stadspark verbonden. Wij waren benieuwd naar zijn verhaal.

Deze iconische stoel uit de Parijse parken was getuige van talloze eerste kussen, afspraakjes, lunchpauzes en leesmomentjes in de zon. Hij heeft dan ook een heleboel te vertellen, zoals de reden waarom hij voortaan deel uitmaakt van het Franse culturele erfgoed. Het lijkt immers alsof hij er altijd al heeft gestaan.

Fermob Luxembourg stoel | Extravert Extra Vert
© Fermob

Een stoel met een bijzondere geschiedenis

Toch dook dit beroemde zitmeubel pas in 1923 in de Jardin du Luxembourg op. Zo konden de Parijzenaars tijdens het wandelen ook even uitrusten. De olijfkleurige stalen stoel werd speciaal voor deze groene plek ontworpen. Dat gebeurde op verzoek van de Senaat en het zitje kreeg dan ook de naam ‘Sénat‘ mee. Als je de stoel in die tijd wou gebruiken, kostte dat je enkele centiemen. Daardoor hadden alleen de welgestelden het voorrecht om naar believen te genieten van de stoelen, die her en der verspreid over het domein stonden. De Senaat staat in voor het onderhoud van het parkmeubilair.

Fermob Luxembourg tuintafel 207x100 | Flinders
© Fermob

Fermob take-over

In 1990 gaf ze Fermob, dat gespecialiseerd is in metalen tuinmeubels, via een aanbesteding de opdracht om dit stijlvolle stadsicoon opnieuw te produceren. Het was de bedoeling om technische en stilistische verbeteringen aan te brengen en de stoel comfortabeler, gebruiksvriendelijker en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Designer Frédéric Sofia nam in 2004 de taak op zich om het model te hertekenen. Hij gaf de stoel strakke lijnen en een elegante, lichte en stevige structuur. Zo werd de intussen beroemde stoel nieuw leven ingeblazen en kreeg hij de naam ‘Luxembourg‘: een moderne versie die de perfectie benadert. Hij combineert het comfort van een zitting met gebogen latten dat perfect is afgestemd op de vorm van het lichaam, met de lichtheid en stevigheid van een aluminium frame waardoor hij gemakkelijk kan worden gestapeld en verplaatst. Een andere opmerkelijke verandering is dat de groene kleur is vervangen door meer extravagante en levendige tinten. Voortaan is de stoel verkrijgbaar in 24 kleuren zodat ieder zijn gekste designideeën kan waarmaken. Dit kleine stukje erfgoed is voortaan beschikbaar voor het grote publiek en bestaat in verschillende modellen. Je vindt hem zowel in horecazaken als privé-tuinen en zo verovert de charme van deze Franse levenskunst stilaan de hele wereld.

Stoel ‘Luxembourg’ van aluminium, kleur Capucine, ontwerp van Frédéric Sofia (L 65 x B 56 x H 88 cm), Fermob, 229 euro.

Fermob.com