#Nieuws

Ken je designicoon: de PH5 hanglamp van Louis Poulsen

De speelse PH5 hanglamp van Louis Poulsen is tot op het heden een ware blikvanger in hedendaagse interieurs
Geplaatst op  
Ken je designicoon: de PH5 hanglamp van Louis Poulsen © Louis Poulsen

De hanglamp ‘PH5’ is de absolute bestseller uit de catalogus van Louis Poulsen. Het geesteskind van designgenie Poul Henningsen sluit het jaar 2022 in stijl af.

In 1958 ontwikkelde Poul Henningsen de hanglamp ‘PH5’. Die naam verwijst naar zijn initialen en de 50 centimeter diameter van de bovenkap. Het was zijn reactie op de voortdurend in vorm en grootte veranderende gloeilampen. De beroemde ontwerper was immers verbijsterd door het gebrek aan gezond verstand van de gloeilampfabrikanten en hun onvermogen om rekening te houden met de belangen van de consument. “Een hele generatie lang dacht ik dat het ertoe deed om rekening te houden met de consument, maar ik had het blijkbaar mis. Ik heb de feiten dan maar aanvaard en met toestemming van Louis Poulsen (de Deense verlichtingsfabrikant waarmee Poul samenwerkte, nvdr) een hanglamp ontworpen die met elk type lichtbron kan worden gebruikt”, zei hij.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Poulsen (@louispoulsen)

Een avant-gardistisch designicoon

De lamp werd gelanceerd als een gewoon nieuw product. Niemand besefte op dat moment dat de hanglamp het archetype van de ‘PH’- lamp zou worden, een ijkpunt in de verlichting en één van de best verkochte iconische lampen uit de Scandinavische designgeschiedenis. De lamp dankt haar succes aan haar unieke schoonheid, maar ook aan het innovatieve verlichtingssysteem: een structuur met drie lampenkappen die een optimaal, gelijkmatig en niet-verblindend licht afgeeft. Die revolutie is trouwens zeker niet toevallig tot stand gekomen. Henningsen berekende de precieze lichtinval en construeerde de kappen in een logaritmische spiraal. Op die manier ontwikkelde hij een frame dat, ongeacht de positie en het type lamp, het licht naar beneden richt zonder te verblinden. Tegelijkertijd straalt de lamp een zijdelings licht uit dat een aangename en gedempte sfeer in de ruimte creëert. Bovendien is de onderste kap voorzien van mat diffuus glas, zodat het naar beneden gerichte licht 100% verblindingsvrij is. Een bijzonder avant-gardistische creatie voor zijn tijd! Veel designklassiekers krijgen geregeld nieuwe heruitgaven. Vandaag verwelkomen we dus de nieuwe hanglamp ‘PH5’, in sublieme pasteltinten, met monochrome en veelkleurige versies. De designwereld is er nog maar eens in geslaagd om licht op de mooiste en meest ingenieuze manieren vorm te geven.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Poulsen (@louispoulsen)

Hanglamp ‘PH5’ van staal, aluminium en glas, verkrijgbaar in twee pastelkleuren, ontwerp van Poul Henningsen (D 50 x H 26,7 cm), Louis Poulsen, 919 euro.

Louispoulsen.com