#Ideeën

Ken je designicoon: de ‘Shell CH07’ fauteuil van Hans J. Wegner

Een icoon dat heruitgegeven wordt in palissander en eik!
Geplaatst op  
Ken je designicoon: de ‘Shell CH07’ fauteuil van Hans J. Wegner © Carl Hansen & Søn

2023 is het jaar waarin de iconische ‘Shell CH07’ fauteuil van de bekende ontwerper Hans J. Wegner zijn zestigste verjaardag viert. De ideale gelegenheid voor de Deense producent van designmeubilair Carl Hansen & Søn om een limited edition uit te brengen in palissander en eik.

In 1963 ontwierp Wegner de ‘Shell CH07’ en stelde hem voor tijdens de ‘Copenhagen Cabinetmakers’ Guild Exhibition’. De fauteuil kreeg de bijnaam ‘Smiling Chair’ door de gebogen vorm die precies naar je glimlacht. Maar het grote publiek was minder positief over de leunstoel. Door het avant-gardistische ontwerp konden maar enkele designliefhebbers het opmerkelijke meubelstuk smaken en bleef het grote succes uit. De oplage was dan ook beperkt, des te meer omdat de toenmalige technologie nog niet voldoende aangepast was aan de productie van dit soort stoel. Vijfendertig jaar later, in 1998, herlanceerde Carl Hansen & Søn de ‘CH07’ fauteuil op de markt. Deze keer kon het stuk wel overtuigen en werd het wereldwijd meteen een groot (en terecht) succes. Dat bewijst nog maar eens wat een visionaire ontwerper Hans J. Wegner wel degelijk was!

Carl Hansen CH 07 Shell Chair | Cavallini1920
© Carl Hansen & Søn

De creatieve kwaliteiten van de ontwerper beperkten zich niet enkel tot de perfecte verhoudingen en look. De befaamde fauteuil is namelijk ook het resultaat van een gedetailleerde studie naar de zithouding van de mens, met als resultaat dit nieuwe type kuipstoel zonder armleuningen, hellend zitvlak en conceptueel sterke elementen én waarbij ook goed is nagedacht over het zitcomfort. De evenwichtige lijnen en organische vormen bewijzen dat de ontwerper, meubelmaker van opleiding, perfect wist hoe hij het hout naar zijn hand kon zetten en wat de limieten zijn van het materiaal.

© Carl Hansen & Søn

Om meer stabiliteit toe te voegen aan de fauteuil met drie poten, ontwierp Wegner speciaal een dubbel kader dat ook nog eens mooi oogt vanuit elke hoek. “Hans J. Wegner was een opmerkelijke maker en zijn ‘Shell’ fauteuil getuigt van zijn visionaire stijl. Daarom vinden we het belangrijk om hem te eren met deze speciale verjaardagseditie van het meubelstuk. We kozen voor een kuip in palissander. De typische donkere en warme texturen in dit hout zorgen voor een magisch contrast met het eikenhouten kader. Deze combinatie refereert duidelijk naar het Deens modernisme uit de jaren 50 en 60, toen exotische en warme houtsoorten in populariteit toenamen. Het palissanderhout en eik dat we nu gebruiken is afkomstig van FSC-gecertificeerde bossen”, licht Knud Erik Hansen toe, eigenaar en zaakvoerder van het merk Carl Hansen &Søn

Carlhansen.com