#Inspiratie#Nieuws

Uitleenkunst als remedie tegen de lockdown

Onze dagen zijn tegenwoordig eentonig, maar dat hoeft niet. Een nieuw kunstwerk helpt je die dagelijkse sleur te doorbreken.
Geplaatst op  
Uitleenkunst als remedie tegen de lockdown © Hannelore Veelaert

De meesten onder ons zitten al een jaar tussen dezelfde vier muren, op zoek naar variatie en afwisseling in de monotone dagen. Ook ons interieur speelt hierin een rol, dat bewijst een recent onderzoek van kunstuitleenorganisatie Kunst in Huis.

Uit dat onderzoek blijkt dat voor zeventig procent van de Vlamingen een inspirerend interieur onmisbaar is. Meer dan de helft heeft het voorbije jaar dan ook iets aangepast aan zijn of haar interieur. Zulke aanpassingen aan de omgeving verbeteren namelijk het mentaal welzijn en doorbreken de dagelijkse sleur. Dit zijn niet altijd grote wijzigingen zoals een volledig nieuwe eetkamer, een streepje kunst in huis helpt mensen doorheen deze bizarre tijden.

Ruimte waar schilderijen tentoon gesteld staan
© Arthur Eranosian  

Ben je nieuw in de kunstwereld of wil je liever experimenteren met verschillende stijlen, dan is de wereld van uitleenkunst misschien wel iets voor jou. Zo kan je op een laagdrempelige manier terug variatie brengen in je interieur. Het is zo simpel als het klinkt: je leent een kunstwerk voor een bepaalde tijd en brengt het nadien terug. Of wie weet geef je het werk wel een permanente thuis. Dat de nood hieraan hoog is, merkt ook Kunst in Huis, een organisatie die hedendaagse kunstwerken van Belgische kunstenaars uitleent. ‘Hoewel onze filialen door de eerste lockdown een aantal maanden gesloten waren, zagen we het voorbije jaar toch een lichte stijging in het aantal kunstuitleners’, vertelt Anne De Man-Baert, directrice van Kunst in Huis. In totaal ontleende ze 4.643 kunstwerken in 2020.

Een vaccin voor de geest

Schilderijen worden tentoon gesteld
© Hannelore Veelaert

Uitleenkunst zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om hedendaagse Vlaamse kunstenaars te ontdekken en maakt afwisseling in het interieur gemakkelijker. Het is goed voor onze geest en ondersteunt bovendien startende Belgische kunstenaars. ‘Het is de ambitie van Kunst in Huis om zo veel mogelijk toonkansen te bieden aan startende kunstenaars’, vertelt Nele Strumane, Coördinator Marketing bij Kunst in Huis. Grote namen zoals Berlinde De Bruyckere, Michäel Borremans en Wim Delvoye maakten tijdens hun prille begin deel uit van de collectie.

Om kunst toegankelijker te maken in deze tijden introduceert Kunst in Huis ‘de kunstprik’, een vaccin voor de geest. ‘Het schenken van kunst is een enorm heilzame manier om elkaar te ondersteunen in deze uitdagende periode’, aldus Anne De Man-Baert. De ‘kunstprik’ is een geschenkbon waarmee je zes of twaalf maanden kunst huurt. Je kan kiezen uit 5.000 originele Belgische kunstwerken om in huis te halen.

Interesse?

Wil je een geliefde blij maken met een kunstwerk, ga dan naar de site van Kunst in Huis voor meer informatie. Tot en met 20 april biedt Kunst in Huis 40% korting op elke kunstcheque: 50 euro voor 6 maanden (i.p.v 89 euro) en 100 euro voor 12 maanden (i.p.v 159 euro). Kunst in Huis heeft vier filialen waar je kunt kiezen, reserveren, ruilen en kopen. Je vindt deze terug op de website:
Kunstinhuis.be

Geschreven door stagiaire Sien Van de Wouwer

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.