#Hoe woon jij?#Inspiratie

Binnenkijken in de mini-loft van Anouk Taeymans in Berchem

De creatieve duizendpoot opent speciaal voor ons de deuren van haar witte paradijs in Berchem.
Geplaatst op  
Binnenkijken in de mini-loft van Anouk Taeymans in Berchem © Maxime Degée

Aan de buitenkant een doorsnee Vlaamse rijwoning, onopvallend in het straatbeeld van Berchem (bij Antwerpen). Maar het gelijkvloers herbergt een parel van een woonunit. Stap binnen in het hedendaagse art-nouveauparadijs van Anouk, Yves en Bill.

Ik kwam het huis tweeëneenhalf jaar geleden al joggend tegen’ zegt Anouk Taeymans, architecte, designer, interieurstyliste, presentatrice én mama van ‘den Bill’. Een hele boterham, maar de designexperte zit dan ook geen seconde stil. Samen met haar partner en hun zoontje van zeven maanden bezetten ze de lichtrijke benedenverdieping van een bijzondere Belle époque rijwoning in hartje Berchem, niet ver van Antwerpen centrum.

‘Voor mijn vriend was het liefde op het eerste gezicht. Dit was letterlijk de eerste woning die we bekeken tijdens onze huizen­ jacht. Hij was meteen weg van dit pand.’ De ruimte is in totaal zo’n 90 vierkante meter groot en heeft ­ op de badkamer en de dressing na ­ geen aparte kamers. ‘Ik wou graag een loft­ gevoel creëren en heb wit als basis genomen. Om de ruimte te vergroten lieten we de authentieke houten vloerplanken en de muren wit schilderen’ legt Anouk uit.

Links: De tafel met turkoois HPL-blad en modulair metalen onderstel is Anouks eigen ontwerp en is verkrijgbaar via haar website. Op de tafel staat een goudkleurige ‘Atollo’-tafellamp van Oluce, de vintagestoelen van Thonet kreeg ze van haar moeder. Het kastje met glazen deuren is tweedehands. Op de wandplank een spiegel met klokje van AYTM, uiterst rechts een kleurrijke zeefdruk van Anouk zelf – Rechts: Anouk Taeymans studeerde burgerlijk ingenieur architect, maar ondertussen is ze ook bekend als tv-presentatrice van programma’s als ‘Baksteen in de maag’ en ‘Ons eerste huis’, en verder is ze interieurstyliste, designer en ‘Instamom’. Anouk woonde en werkte van 2010 tot 2014 in Noorwegen, waar ze inspiratie opdeed voor haar eerste design, de modulaire wandplank ‘Myshelf’. Sindsdien volgden nog enkele ontwerpen zoals de ‘Out of office desk’ en ‘Brackets’, een modulair metalen tafelonderstel dat je op verschillende hoogtes kunt instellen. ©Maxime Degée

Sereniteit eerst

De helderheid van de ruimte werd subtiel aangevuld met tedere stoffen, rustgevende kleuren en duurzame mate­rialen zoals rotan en keramiek, afgewisseld met enkele opvallende details zoals een goudkleurige tafellamp, een eettafel met een turkoois blad, en knappe kamerplanten zoals een Monstera en een Vioolbladplant. We zien her en der prachtige verse en gedroogde bloemen, sierlijke vazen en schalen, met precieuze koffietafelboeken.

De lichtrijke keuken met de authentieke cementtegelvloer. Aan het plafond schittert de ‘IC Light’ hanglamp van Flos. Zachte tinten zetten de toon, met de crèmekleurige SMEG- koelkast in de hoofdrol. ©Maxime Degée

Klassiek vs. hedendaags

De inrichting is een mix van oud en nieuw, van design en betaalbaar. Het meubilair balanceert tussen vintage­-items, eigen ont­werpen en spullen van populaire woonwinkelketens die ze vervolgens een eigen toets geeft. ‘Ik voerde onlangs een Ikea­hack uit door smalle, eiken latjes op de deuren van mijn Pax­dressing te installeren. Mijn volgers (nvdr: Anouk heeft er erg veel op Instagram) waren er zot van. Sommigen vroegen zelfs aan Ikea waar ze die konden krijgen!’ lacht Anouk. Het pand, dat het koppel destijds kinderloos kocht, is echter wel aan zijn laatste hoofdstuk toe voor Taeymans’ gezin. ‘Over een jaar verhuizen we naar een nieuw huis niet ver hier vandaan! We wouden meer ruimte en vonden dat onze Bill recht had op zijn eigen, echte kamer.’ Volgende zomer trekt het gezin van drie eruit en komt dit lumineuze pand opnieuw op de vast­ goedmarkt.

Het slaapgedeelte in de mini-loft. Het bedlinnen komt van het Belgische familiebedrijf Libeco, de ‘Flamingo’ hanglamp die erboven pronkt is van het Spaanse merk Vibia. Naast het bed: een schaal van keramiek en een grijsgelakt bijzettafeltje van Serax, met daarop een metalen vaas van by Lassen. Tegenover het bed hangt ‘The Frame’ van Samsung aan de muur. Iets verder een grote betonnen bloempot van D&M Depot en een vintagerotanfauteuil. Aan de kant van het raam, naast het bed werden Bestå-elementen van Ikea ingezet om de minder knappe verwarming te verbergen. ©Maxime Degée

Meer ontdekken over Anouk Taeymans creaties? Breng haar website www.byanouk.com een bezoekje en volg haar op Instagram @Anouktaeymans 

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.