#Badkamer

Hot in here: sauna of hamam


Geplaatst op  
Hot in here: sauna of hamam ©

Lang leve de warmtetherapie bij je thuis. Maar wat kies je: sauna of hamam?

Verschillende warmteprincipes

Veel mensen verwarren sauna en hamam. Nochtans zijn het twee heel verschillende systemen. In een sauna (van Finse oorsprong) is de lucht droog en heel heet, tot 100°C. In een hamam (an oriëntaalse oorsprong) is het aanzienlijk minder heet, tot 50°C maar wel extreem vochtig. In een sauna van 100°C kun je het bijvoorbeeld gemakkelijk een tijdje uithouden, terwijl een hamam van 50°C ook wel draaglijk is, maar aanvoelt als zeer heet.

Elke formule heeft zijn voor- en tegenstanders. Je probeert ze dus best allebei uit alvorens ze bij je thuis te installeren.

Sauna: houten cabine

Thuissauna’s worden verkocht als volledig ingerichte cabines, meestal van hout. Voor de warmteproductie heb je de keuze tussen een houtkachel, verwarming op gas, elektrische verwarming of infraroodlampen.

Hamam: aparte cabine of in de douche

Het hamam-effect kun je zowel bereiken met een stoomkolom die je in de douche installeert (ideaal als je klein woont) als met de installatie van een aparte cabine. In beide gevallen moet je wel elektrische aansluitingen voorzien voor de stoomgenerator.