#Getest#Ideeën

Test: de ‘Symfonisk’ boekenplankspeaker van IKEA x Sonos

Op zoek naar een technologisch hoogstandje? Maak kennis met de multifunctionele 'Symfonisk' speaker die ook een boekenplank is
Geplaatst op  
Test: de ‘Symfonisk’ boekenplankspeaker van IKEA x Sonos © Ikea

Nuttig, Interessant, Ecologisch, Uitzonderlijk, Wondermooi of Schattig. Elke maand test de redactie iets N.I.E.U.W.S uit. Deze keer: een smart speaker én boekenplank van IKEA X Sonos! 

Het concept?

De langverwachte collab tussen het Amerikaanse audiomerk Sonos en IKEA is na ongeduldig dagen aftellen een feit. Onder de noemer ‘Symfonisk’ liggen er twee speakers in de winkelrekken van de Zweedse meubelgigant. Eentje in de vorm van een rechthoekige boekenplank, de andere in de gedaante van een design- tafellamp. Ik testte de eerste versie uit.

©Ikea

Hoe gaat het in zijn werk?

De boekenplankspeaker vereist de gebruikelijke Sonos- installatie, immer vergezeld met duidelijke en makkelijke instructies. Om de speaker te gebruiken moet je toegang hebben tot een wifi-verbinding of tot een kabelverbinding met je modem (aan de achterkant zit een Ethernet-poort). Helaas géén muziek via mobiel internet (4G) of Bluetooth dus. Daarna download je de gratis Sonos-app die je ver- plicht nodig hebt als je wilt dat er een streepje muziek uit de boekenplank knalt. Enkel als je een iOS-toestel – een iPhone of een iPad – hebt, kun je je speaker tunen op de akoestiek in huis, met de Trueplay-kalibreerprocedure voor een optimale geluidsbeleving. Bij Android bestaat die extra optie vooralsnog niet. Nadien is het gebruik eenvoudig: open de app en kies je afspeellijst naar keuze. Via de Sonos-app kun je een radiozender selecteren, je persoonlijke muziekafspelen en inloggen op je Spotify-profiel.

Op esthetisch vlak biedt de speaker je verschillende mogelijkheden: hang hem op aan de muur als wandplank of laat hem fungeren als boekensteun in je boekenrek. Opgelet, dit is geen mobiele speaker: je hebt tenminste altijd een stopcontact (en wifi) nodig. Je kunt hem ook niet al spelend van de ene naar de andere ruimte verhuizen. Sonos lanceerde zopas wel de ‘Move’, een draagbare en draadloze speaker op batterij die met Bluetooth verbindbaar is.

©Ikea

Het verdict?

Het toestel heeft grotendeels de kwaliteit van de originele Sonos-producten en komt in een geweldig design, dat vrij duur oogt. Het ontwerp is minimalistisch, is verkrijgbaar in het wit of zwart en is afgewerkt met een ABS plastieken frame en duurzaam textiel. Rekening houdend met de prijs waarvoor IKEA hem aanbiedt is dit ongetwijfeld een goede audio-investering. De Symfonisk-boekenplank- speaker evenaart vrij dicht de kwaliteit van Sonos maar is een pak betaalbaarder dan zijn Amerikaanse halfbroer.

©Ikea

Interesse?

De Symfonisk-boekenplankspeaker is vanaf nu verkrijgbaar in alle IKEA-winkels en op de IKEA-website voor de prijs van 99,99 euro. De wandbevestiging om je speaker op te hangen kost 15 euro. Meer info vind je op ikea.com

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.