Test: de nieuwe, compacte soundbar ‘Ray’ van Sonos onder de loep
Klein maar fijn, zo omschrijven we de Ray van Sonos!Nuttig, Interessant, Ecologisch, Uitzonderlijk, Wondermooi of Schattig. Onze redactie test hier en daar iets N.I.E.U.W.S uit. Deze keer: de compacte soundbar ‘Ray’ van Sonos.
Het concept
Hij klinkt leuk en schattig: de nieuwe compacte soundbar ‘Ray’ van Sonos is dat ook. Het toestel belooft een blockbuster sound dankzij nieuwe akoestische innovaties die gebalanceerd geluid, kristalheldere dialogen en robuuste bass produceren. Klinkt dat te technisch voor je? Concreet betekent het eigenlijk dat Sonos met een klein en betaalbaar audioproduct op de markt treedt, maar dat wel erg krachtige, ruimtevullende beats kan produceren. Wie al met Sonos gewerkt heeft, kan het misschien al raden: ook dit toestel is uitgerust met hun Trueplay tuning-technologie die ervoor zorgt dat de akoestiek zich aan de ruimte aanpast. Tot slot is het design van ‘Ray’ ook het vermelden waard. Het is een leuke standalone soundbar in een compact formaat dat niet veel aandacht in je interieur opeist. Het item wordt verkocht in twee neutrale kleuren: zwart en wit. Goed voor een moderne soundbar die elegant oogt en naadloos in je interieur opgaat.
Hoe gaat het in zijn werk?
De installatie is eenvoudig en wordt stap per stap via een duidelijke handleiding aangegeven. Alvorens je aan de slag gaat met het product zelf, moet je voor eender welk toestel uit het areaal van het merk de smartphone-applicatie downloaden en een persoonlijk account aanmaken. De Ray heeft een optische aansluiting om hem met de televisie te verbinden. Bovendien is er ook een ethernetaansluiting mogelijk, maar die hoef je niet te gebruiken als je de Sonos Ray aansluit op wifi. Ook leuk aan Sonos: je kan al hun producten synchroon met elkaar verbinden voor een krachtigere audiobeleving of om dezelfde muziek in verschillende ruimtes te laten afspelen.
Het verdict
Opvallend is de verpakking van het product, volledig vervaardigd uit gerecycleerde materialen. Heel erg knap! De installatie daarentegen verloopt bij mij persoonlijk niet altijd van een leien dakje. Dat kan misschien wel aan mijn eigen technologische inzichten liggen. Bij het zoeken van het toestel, vond mijn Sonos-app het toestel niet meteen terug. Gelukkig vond ik de oplossing wel snel terug dankzij een beetje research. Maar eens geïnstalleerd zijn alle Sonos-producten erg gemakkelijk in gebruik. Van kwaliteit in het bijzonder ben ik erg tevreden: de beats die door mijn interieur weerklinken zijn kraakhelder. Je kunt de Ray, zoals eerder vermeld, ook verbinden met andere Sonos-toestellen, voor een extra geluidservaring. Dat probeerde ik uit met mijn Sonos One, wat vlekkeloos en met een positieve bang verliep. De Ray is heel erg betaalbaar en bezit een goede verhouding tussen prijs-kwaliteit-looks. Hij verbaasde me erg met zijn scherp en krachtig geluidsvermogen ondanks zijn compacte formaat.
Interesse?
De compacte soundbar ‘Ray’ is verkrijgbaar via de webshop van Sonos en kost 299 euro.