#Ideeën#Interieuradvies

Tip: drie kleurrijke design boeken om je dag mee op te fleuren

Van een 1,2,3 over hoe excentrieke knalkleuren in je interieur integreert tot een ode aan icoon Alessandro Mendini.
Geplaatst op  
Tip: drie kleurrijke design boeken om je dag mee op te fleuren © colora

Wie zegt er dat kleurboeken enkel voor kinderen zijn weggelegd? Deze maand serveren we je een arsenaal aan verftechnieken om je huis een kleurenboost te geven, een handvol blitse interieurs uit een decadent klatergouduniversum én de extravagante wereld van de betreurde architect-ontwerper Alessandro Mendini die zeker ook niet vies was van een streepje kleur.

Tekst: Karin Van Opstal

The House of Glam

Weelderige stoffen, barok behang, spiegelend marmer, mollige sofa’s, dikke tapijten en een explosie van kleuren. Het rijkelijk geïllustreerde koffietafelboek ‘The House of Glam’ biedt een voyeuristische inkijk in de glamoureuze optrekjes van de groten der aarde. Eclectische interieurs die nu eens de mosterd halen bij de Memphis-beweging, dan weer lijken weggeparadeerd uit een Hollywoodfilm. Check de met bloedrode Chintz beklede woonkamer van modejournalist Diana Vreeland. Een inspiratieboek voor aficionado’s van de maximalistische stijl. Want op een flamingo of palmboom meer of minder wordt hier niet gekeken.

The House of Glam

Uitgegeven door Gestalten. 256 pagina’s. Engelstalig. 49,90 euro. Gestalten.com 

Goed geverfd

Hoe zie je of hout gevernist of geboend is? Hoe verwijder je de gelige glans van met bleekwater behandeld hout? Welke primer gebruik je op schrijnwerk vol roestplekken? Hoe imiteer je de natuurlijke vergrijzing van hout? Welke kwast, roller of penseel gebruik je om beits, lak, vernis of verf aan te brengen? Hoe creëer je met kalkverf een streperig of een wolkig effect? En hoe bereid je poreuze ondergronden voor? Met ‘Goed geverfd’ biedt auteur Willem Fouquaert een antwoord op deze en veel andere prangende vragen. Voor de betere doe-het-zelver.

Goed geverfd

Door Willem Fouquaert. Uitgegeven door Lannoo. 192 pagina’s. Nederlands- of Franstalig. 29,99 euro. Lannoo.be

Mondo Mendini

Het 25-jarige Groninger Museum viert zijn zilveren jubileum met een overzichtstentoonstelling van de vorig jaar overleden iconische ontwerper Alessandro Mendini. ‘De expo Mondo Mendini is een kleurrijke, visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur,’ bloklettert het museum op de website. Dat geldt ook voor de catalogus. Want Mendini is naast hoofdarchitect van het Groninger museum ook de prettige verwekker van de olijke kurkentrekker ‘Anna G’ en de barokke, pointillistische armstoel ‘Proust’. Kleurijker en extravaganter dan dit wordt het niet.

Mondo Mendini

Door Beppe Finessi, Steven Kolsteren, Alessandro Mendini, Ruud Schenk. Uitgegeven door Groninger museum. 192 pagina’s. Nederlandstalig of Engelstalig. 29,95 euro. Groningermuseum.nl

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.