#Agenda#Nieuws

Deze musea bieden gratis online tours aan

Kunstminner? Deze musea doen hun deuren virtueel open voor een tour!
Geplaatst op  
Deze musea bieden gratis online tours aan © Antenna

Slaat de lockdown verveling al toe? Geen nood, wij bieden soelaas met een streepje cultuur. Enkele internationale kleppers maar ook lokale musea openen immers virtueel de deuren voor een online museum tour. ‘S werelds bekendste en meest impressionante werken bekijken of nieuw talent ontdekken vanuit je luie zetel, een heerlijk tijdverdrijf toch? 

1

België

Koninlijke Musea voor Schone Kunsten van België

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) is de koepel van enkele in Brussel gevestigde musea zoals Magrittemuseum, het Old Masters Museum en het Fin-de-Siècle Museum etc. In alle zes musea behorende tot de KMSKB kun je vanaf nu ook genieten van online video tours. Ontdek en analyseer de werken en het leven van Bruegel de Oude, of luister en kijk naar de uiteenzetting van een werk of een facet van een kunstenaar door één van de specialisten.

FOMU – Present at home

Ook het Antwerpse Fotomuseum FOMU doet mee aan de virtuele tours en biedt je de unieke kans om de foto-expo van de geroemde fotograaf Stephan Vanfleteren vanuit je zetel te bekijken. Deze fotograaf is vooral gekend voor zijn indringende zwart-witportretten en ontroerende foto’s die recht uit het leven gegrepen zijn. Deze expo lokte al meer dan 125.000 bezoekers sinds zijn opening in oktober en is meer dan de moeite waard. Via deze link volg je de expo in zes afleveringen met dank aan FOMU-gids Karolien.

©FOMU

Mima Museum

Mima staat voor Millennium Iconoclast Museum of Art, en is een privaat museum voor hedendaagse kunst in de Brussel. De focus van dit museum ligt op hedendaagse jongerencultuur of internetcultuur. Hier binnengaan is je onderdompelen in de wereld van streetart, alternatieve kunst waarbij maatschappelijke onderwerpen worden aangesneden, maar ook hip-hop, electro, folk, skateboarding… Het museum belooft gedurende deze corona tijd ook regelmatig virtuele updates aan te bieden, maar we kunnen vooral niet wachten om terug een kijkje te nemen in het echte gebouw, want de opstellingen zijn gewoonweg subliem. En als je toch bezig bent: je kunt het museum een hart onder de riem steken met een financiële bijdrage gedurende deze onzekere tijd. Ze zetten een crowdfunding project op poten om te kunnen overleven.

2

Frankrijk

Het Louvre

Het gekende Parijse museum waar mensen dagelijks staan aan te schuiven om onder meer de Mona Lisa van kunstenaar Leonardo Da Vinci te bewonderen, geeft online tours tijdens deze buitengewone periode. Grijp je kans om de meest iconische en historische werken van het Louvre te bekijken, van bijzondere Egyptische schatten uit de oudheid tot Michelangelo’s parels. De tour biedt je een 360° graden zicht op haar aanbod en geeft je de nodige info.

©Eric Terrade

3

De Verenigde Staten

The National Gallery of Art

Washington herbergt ook heel wat moderne en hedendaagste kunstschatten, in The National Gallery of Art, het nationaal museum voor beeldende kunst. Normaliter kun je de werken van grote kunstenaars zoals Pablo Picasso, Henri Matisse, Jackson Pollock, Andy Warhol en Roy Lichtenstein gratis bezoeken, maar gedurende de lockdown kun je deze ook online bekijken. Je kunt er ook video- en audio-opnames van voorbije lezingen raadplegen.

Het Solomon R. Guggenheim Museum

Je hoeft helemaal geen vlucht naar New York te boeken als je het iconische Guggenheim wilt betreden. Online kan je het museum – dat zowel voor architectuur- als kunstliefhebbers een walhalla is – eenvoudigweg via een simpele klik op de volgende link verkennen. Het museum stelt niet alles ter beschikking van de virtuele bezoekers, maar je kunt je ogen wel de kost geven met de werken van o.a. Franz Marc, Piet Mondriaan, Pablo Picasso, en Jeff Koons.

©Nisarga Ekbote

The Metropolitan Museum of Art

The Met herbergt meer dan 2 miljoen kunstwerken. De thuisbasis van de meest fascinerende stukken in New York kun je nu ook virtueel bezoeken.  maar je hoeft niet in New York City te zijn om ervan te genieten. Het gros van al dat schoons kun je via de online collectie bekijken, waaronder werken van o.a. Vincent van Gogh, Jackson Pollock en Giotto di Bondone. Daarnaast werkt The Met ook samen met de Google Cultural Institute om nog meer kunstwerken – die niet in de eigen online collectie zijn opgenomen – te kunnen bekijken.

4

Spanje

Het Dalí-Theatre Museum

In zijn geboortestad Figueres in Catalonië, ligt het museum van Salvador Dalí. Het museum bevat vele zalen en toont expo’s uit elk tijdperk van de surrealistische kunstenaar. De Spanjaard zelf ligt hier overigens begraven. Ook dit museum doet mee met de online tours en biedt virtuele rondleidingen over het terrein en toont enkele impressionante exposities.

Het Prado

De Spaanse hoofdstad is hermetisch afgesloten van de buitenwereld maar het Prado – Spanje’s grootste museum – is dat niet. De collectie van dit museum bestaat uit werken van de 14e tot de 19e eeuw en toont werken van onder meer El Greco, Francisco Goya en Jheronimus Bosch. Klik hier voor een virtueel bezoek aan deze Spaanse parel.

©Museo Nacional del Prado

5

Italië

Vaticaanse Musea

De Italiaanse grenzen blijven voorlopig dichter, maar dat belet je niet om de schoonheid van de Vaticaanse Musea te bewonderen. Deze musea bezitten een uitgebreide collectie van belangrijke kunst- en klassieke beeldhouwwerken die door de pausen gedurende vele eeuwen zorgvuldig zijn samengesteld. Als je je tegoed wilt doen aan de klassieke schoonheid van onder meer de beeldige gewelven van de Sixtijnse Kapel door Michelangelo, klik je best op deze link voor een virtuele rondleiding.

6

Het Verenigd Koninkrijk

The British Museum

Wie zich wil onderdompelen in twee miljoen jaar geschiedenis, begeeft zich het best naar de online tour van The British Museum. Niet alles is te zien, maar de virtuele verkenning neemt je mee door een leuke variatie: van de vroegste objecten die door de mens gemaakt zijn tot hedendaagse kunstwerken. De verzameling kunstvoorwerpen van dit museum behoort tot de grootste collecties ter wereld. Interessant toch!

©Viktor Forgacs

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.