#Inspiratie

Trend: de spelregels van neo-rustiek

Rustiek hoef je niet langer aan het meubilair van je ouders te linken, in 2019 is de stijl weer helemaal hip
Geplaatst op  
Trend: de spelregels van neo-rustiek © H&M Home

Hoe creëer je een hedendaags landelijk interieur zonder te vervallen in een cliché cottagelook, een overdaad aan hout of te veel beige? Het antwoord vind je in onze tips. (Neo-)rustiek is weer helemaal hip, rustgevend, en de ideale stijl om even uit het tumult van de drukke stad te stappen.

Een ode aan de natuur

Bij een rustieke inrichting primeren natuurlijke materialen, met hout als favoriet. In neo-rustiek zien we edele houtsoorten zoals kastanje- en notenhout, net als gerecycleerde varianten zoals oude eik. Overdrijf niet in je liefde voor hout, maar maak een weloverwogen selectie. Kies voor een robuuste houten tafel, verfijnde stoelen of een warme keuken, en balanceer met subtiele afwerkingen in andere organische materialen. Hout en natuursteen zoals marmer of arduin zijn complementair.Voeg metalen items zoals een staande lamp, kandelaar of ladeknoppen toe. Daarvoor kies je dan messing of zwarte poederlak.

©HM Home

Oud versus nieuw

Niet alles hoeft gloednieuw te zijn in je neo-rustiek interieur. Beschik je over een antieke parel die je geërfd hebt van de familie of op een brocante hebt weten te strikken? Doe het stuk alle eer aan en geef het een bijzondere plaats in de ruimte. Het contrast tussen hedendaags design en een stuk boordevol geschiedenis levert niet alleen een goed verhaal op, maar geeft ook aan dat je goeie smaak hebt. Werk je inrichting af met strakke, ultramoderne blikvangers zoals een hanglamp of een bijzettafel.

Gemoedelijke kleuren en texturen

Het spreekt voor zich dat de kleurcode van neo-rustiek zich tot natuurlijke kleuren beperkt, maar er is meer dan beige alleen. Een rustieke woonst kan best een intense kleur aan, al blijft dat dan beperkt tot één item, zoals een opvallende fluwelen fauteuil bijvoorbeeld. Ook de muren moeten niet helemaal keurig wit blijven: wissel af met een zachte, natuurrijke tint zoals honing. Dierenhuiden tenslotte, en schapenvellen in het bijzonder, zijn de perfecte warmte-opwekkers. Leg ze over een stoel of kruk, of gebruik ze als tapijt.

©HM Home

Met ruiten speel je altijd goed

Ze zijn onafscheidelijk: ruiten en landelijke interieurs. Maar hoe gebruik je het patroon precies? Subtiel graag! Textielartikelen zoals kussens, een plaid of dekbedovertrek zijn de meest toegankelijke items in ruitjesmotief. Te voorzichtig voor jou? Trek een vette streep door de veilige opties en ga voor een muur in ruitjesprint, in de slaapkamer bijvoorbeeld.

Dit interesseert je misschien ook wel:

Shop de nieuwste wintertrends hier

Geef je saaie vaas een tweede leven met onze golfkarton-DIY

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.