#Dit is Belgisch#Nieuws

Viva eigen kweek: deze Roeselaarse familie herintroduceert de serre

Korter wordt de keten niet: familiebedrijf ACD is onder meer fabrikant van hobbyserres en maakt urban gardening weer hot.
Geplaatst op  
Viva eigen kweek: deze Roeselaarse familie herintroduceert de serre © Sustainable Family

Verse groenten van eigen kweek, niets dat daar tegenop kan toch? Voor velen onder ons is dit een ver-van-mijn-bedshow, maar het Roeselaarse familiebedrijf ACD is goed op weg om een duurzamere toekomst te creëren. Met haar serres wil het bedrijf niet alleen een Belgische traditie van oudsher terug hip maken, maar ook een kortere én gezondere voedingsketen promoten.  

Eigen kweek, gezonder leven

Heb je al eens stilgestaan bij het parcours dat jouw groenten afleggen vooraleer ze op jouw bord liggen? We stellen ons misschien niet zo vaak de vraag, maar het zal je niet verrassen als we zeggen dat deze enorm is. Lieven, Cristof en Willem Develtere runnen samen het familiebedrijf ACD dat voedsel uit eigen tuin promoot. “Moestuinieren biedt een antwoord op veel globale vraagstukken waar we vandaag mee worstelen. De allerkortste keten start in eigen tuin” stellen ze.

Pg.1 - Cover catalogus - Cover Catalogue
© ACD

De serre: de kortste weg naar verse voeding?

Vandaag legt voedsel een te lange en vaak niet zo milieuvriendelijke weg af. Volgens bio-econoom en onderzoeker Tessa Avermaet (KU Leuven) bepaalt onze voeding bijna een derde van onze ecologische voetafdruk. De voedselketen verkorten betekent ook minder transport door minder CO2-uitstoot en dus een kleinere impact op het klimaat. Nu al het lekkers voor het grijpen ligt, plaatsen we daar weinig vraagtekens bij.

De oplossing?

Het familiebedrijf ACD wil urban gardening terug populair maken met een item dat terug is van weggeweest: de serre! Sterker nog, ACD wil niet alleen deze duurzame constructie voor eigen kweek in tuin promoten, maar ook hun klanten informeren over ecologie. “Via sociale media verspreiden we tips over seizoensgebonden recepten, duurzaam tuinieren en hoe een serre bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk,” licht Lieven van ACD toe. “We kijken daarbij breder dan enkel wat er in de serre gebeurt. We praten ook over composteren, kippen, bloemen voor de bijen…”

urban-1
© ACD

Een duurzame investering

Urban gardening mag dan wel ecologisch zijn, is het plaatsen van een serre wel zo duurzaam? We horen je die vraag al stellen. Lieven van ACD licht toe: “Zowel glas als aluminium kunnen eindeloos gerecycleerd worden. We werken met partners samen die circulaire grondstoffen gebruiken en bovendien wekt onze aluminiumproducent zijn eigen groene energie op met zonnepanelen en een windmolen.” Dat beaamt ook Nikolas van het milieubewuste gezinsplatform Sustainable Family. In een video op hun YouTubekanaal legt hij uit hoe zijn familie bijdraagt aan een duurzame toekomst door te investeren in een serre en moestuin. Ten slotte maakt ACD ook komaf met plastic verpakkingen, die vervangen worden door recycleerbare materialen. Enkel voor het transport zoeken ze nog een groenere oplossing. “We volgen groene innovaties op de voet en gaan er maar al te graag in mee,” bevestigt Lieven.

Onthaasten in het groen

Sinds de coronapandemie geven we steeds vaker voorrang aan essentiële dingen. We werken meer van thuis uit, hechten meer belang aan mentaal welzijn en omarmden massaal de natuur terug. Volgens ACD zit ook daar een opportuniteit voor het post-coronatijdperk. Cristof van ACD: “Onze vader Gustaaf zei altijd: wij maken de mensen gelukkig door ze te verbinden met de natuur. Tuinieren is een bezigheid die je hoofd leegmaakt en waarbij al je focus naar het groeien, bloeien en plukken gaat. Je zorgt letterlijk voor je eigen stukje natuur en zo ook voor jezelf. Je beweegt meer, komt meer in aanraking met de frisse buitenlucht én je eet verse, gezonde voeding. Allemaal zaken waar we te weinig aandacht voor hebben.”

Pg.34 - Sfeerfoto - Photo Ambiance (4)
© ACD

Woon je in een stedelijke omgeving? Ook daar speelt ACD slim en praktisch op in. Het bedrijf ontwierp een specifieke urban collectie, met kleinere  ACD: “Urban gardening is booming. Zelfs in een klein stadstuintje of op een binnenkoer kan je een serre installeren en zelf je potje kweken.” Als antwoord op deze trend, ontwierp ACD specifiek hun urban collectie, met kleinere serres die een kleurrijke stadsoase creëren.

Benieuwd naar meer? 

Website ACD

Instagram

Linkedin

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.