#Ideeën#Voor & na

VOOR & NA: een frisse en moderne keukenrenovatie in Mechelen

Nood aan wat keukeninspiratie voor je volgende renovatie? Laat je inspireren door het Mechelse Studio Carbon

Geplaatst op  
VOOR & NA: een frisse en moderne keukenrenovatie in Mechelen © Nana Mottoul

Het bewijs dat je de wetten van de geometrie kunt tarten door enkele architecturale ingrepen hoef je niet ver te zoeken. In Mechelen kreeg de keuken van een art-decoparel een geslaagde make-over, zowel esthetisch als ruimtelijk.

© Foto’s: Nana Mottoul

Aangenaam kennismaken met Studio Carbon

De meest levendige plek in huis is zonder twijfel de keuken. De ruimte waar je elkaar voor het eerst spreekt na het ontwaken, waar je lekker eet, waar je kunt lachen, een serieus gesprek kunt hebben en waar nieuwe plannen worden geboren. Een goede inrichting is dus van cruciaal belang. Veel lichtinval, veel opbergruimte en duurzame materialen zijn enkele essentiële punten bij een renovatie. De Mechelse interieurarchitecte Tine Vander Aa van Studio Carbon had diezelfde filosofie voor ogen om een benepen keuken in een art-decowoning om te toveren tot een lichtrijke, culinaire agora. Ze besloot de muren van het achterste gedeelte van het huis uit te breken en een nieuw stuk over de volledige gevelbreedte aan te leggen. Op die manier werd de benedenverdieping een helder en uniform geheel, met een geïntegreerde woon- en eetruimte. Ideaal voor een gezin van drie, en binnenkort zelfs van vier.

Links: voor de renovatie, rechts erna. © Nana Mottoul

Renovatietips

Verborgen kruidenrek

Om meer ruimte en symmetrie in de keuken en eetkamer te creëren, koos Tine voor enkele valse wanden. Door het kruidenrek achter een laminaatwand te verbergen, oogt het geheel strakker, en vooral groter. Bang voor een te steriele look? Geef één van de wanden een accentkleur, zoals het uitnodigende saliegroen.

Slimme wanden

De maximale uniformiteit – van de keuken tot de eetkamer – creëerde Tine door te werken met slimme opbergruimten. Onder meer een voorraadruimte, een koelkast en wc werden slim weggewerkt door aan beide kanten van de keuken te werken met valse wanden die extra (opberg)ruimten afschermen.

Extra licht, extra ruimte

De keuken werd voorzien van een lichtstraat en gevelbrede raampartij helemaal achteraan het huis. Door in te zetten op maximale lichtinval verleng je een smalle ruimte. Dankzij de extra lichttoevoer wordt nu ook het voorste gedeelte van het huis meer belicht.

Minimalistische gezelligheid

Tine koos bewust voor bepaalde materialen en kleuren in de minimalistische keuken. De witte wanden, die met Mortex behandeld zijn, zorgen voor een gezellige sfeer en vergroten tegelijk de ruimte door de lichtweerkaatsing. Om de eentonigheid te doorbreken wisselde ze de subtiele groentinten af me het warme eikfineer van de lage kastfronten.

Weg met de handgrepen

Een andere, veelvoorkomende techniek in minimalistische settings is het gebruik van onzichtbare greeplijsten. In deze keuken vind je nergens handgrepen op de keukenkasten of wanden. Interieurarchitecte Tine voorzag greeplijsten op tablethoogte bij de keukenfronten en ingefreesde greeplijsten over de totale lengte bij de witte fronten van de opbergruimten.

Een meer dan geslaagde keuken make-over als je het ons vraagt!

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.