#Ideeën#Voor & na

Voor & Na: een Scandi-mediterrane flat in hartje Parijs

Een opmerkelijke renovatie van een nineties naar een minimalistische flat met een zachte toets.
Geplaatst op  
Voor & Na: een Scandi-mediterrane flat in hartje Parijs © Heju Studio

Een appartement uit de jaren 90 weer laten aansluiten bij de trends van vandaag? Ontwerpstudio Heju ging de uitdaging aan door een zachte, minimalistische touch te geven aan de flat, in hartje Parijs. Het verhaal van een renovatie die Scandinavische en mediterrane stijlelementen door elkaar mixt.

Van nineties flat naar zacht minimalistisch oord

Van bij het begin zaten we op dezelfde golflengte met de eigenares’, vertellen Hélène Pinaud en Julien Schwartzmann, de architecten achter de Parijse ontwerpstudio Heju. ‘De jonge Frans-Zweedse artieste wou een pretentieloze, minimalistische ingerichte pied-à-terre. Het appartement zelf, gelegen in het 19de arrondissement van de Franse hoofdstad, vormde de perfecte basis hiervoor. ‘De ruimte van 90 vierkante meter zag er heel erg jaren 90 uit, maar was wel in goede staat. We moesten dus niet alles uitbreken’, legt Hélène uit. Na vier maanden ontwerpen en nog eens vier maanden werken uitvoeren, lukte het Heju om de volumes eenvoudiger te maken en een aangename sfeer te scheppen.

© Heju Studio

Onder de trap werd een op maat gemaakte keuken geïnstalleerd met een werkblad van terrazzo en mdf-fronten, gelakt in een heel lichte blauwgrijze verf met matte finish. Het messing van het smalle wandrekje en van de sokkel van het werkeiland zorgt voor een warme toets. Het werkeiland is afgewerkt met hout en reliëffaience en heeft twee verschillende niveaus. Erboven, hanglampen van Frandsen. De stoelen zijn van Hay. Achteraan links, een houten krukje van de eigenares met daarop een plant. In de keuken heerst een warm-koude sfeer met een kraan van het merk Superfront. Het messing wandrekje contrasteert mooi met de mdf-fronten, gelakt in blauwgrijs, en het werkblad met spatwand van terrazzo.

Scandi-mediterrane mix

De architecten zorgden voor een mix van Scandinavische en mediterrane elementen, naar analogie met de roots van de opdrachtgeefster. Zo creëerden ze een plek die zowel zacht als resoluut oogt, met een artsy touch. Rode draad in het interieur zijn de rondbogen, die mooi aansluiten bij de mediterrane stijl. Het parket op de vloer, gebeitst in de tint van exotisch hout, werd opgeschuurd om de oorspronkelijke kleur van het hout weer te laten verschijnen, en kreeg daarna een laagje kleurloze vernis. De vloertegels met leisteenlook in de keuken, waar Scandinavische tinten de toon zetten, werden vervangen door een parketvloer om meer eenheid in de flat te creëren. In het midden van de ruimte zweeft als een soort ijsberg het werkeiland met twee verschillende niveaus. Het eiland bestaat uit een afgeronde, uittrekbare houten tafel en opbergmeubels bekleed met relieffaience. ‘We wilden echt die mix van warm en koud krijgen, een afspiegeling van de roots van de eigenares’, zegt Julien.

© Heju Studio

Kunstzinnige vormen aan zet

Alle inbouwmeubels werden op maat gemaakt. In de badkamer bleven de verschillende elementen op hun plek staan, maar het bad werd omgebouwd tot een douche achter een wand van geribbeld glas met rondboogmotief. De kleuren zijn zacht, de tegels doen denken aan die van de open haard in de woonkamer, waar een meer zuiderse sfeer hangt. Via de boogvormige passage, geaccentueerd door een donkerblauwe tint, kom je in de nachtzones, waar kleurige voorwerpen de smetteloos witte slaapkamer opvrolijken.

© Heju Studio

De glazen wand met rondboogmotief (foto 2 bovenaan de collage) in het bureau is ontworpen en op maat gemaakt door Heju. De ontwerpstudio tekende ook het bureau zelf, bestaande uit een plank van berkenhout. De stoel is afgestemd op de hanglamp (beide van Muuto) om een mooie kleurenharmonie te creëren.Het werkeiland (zie foto rechtsboven), dat wat monolithisch aandoet, biedt veel opbergruimte. Het eiland loopt over in een op maat ontworpen houten tafel dat eraan vasthangt (foto linksonder). De keuken kreeg een warm-koude sfeer in de keuken met een kraan van Superfront. Het messing wandrekje (foto linksonder) contrasteert mooi met de mdf-fronten, gelakt in blauwgrijs, en het werkblad met spatwand van terrazzo.

Zacht, zachter, zachtst

Specialiteit van Heju: de klant begeleiden bij de keuze van de meubels en verlichting, zodat een samenhangend geheel ontstaat. Het was dus volledig in samenspraak met de eigenares dat eenvoudige en zachte sfeer werd opgebouwd. Originele materialen, pasteltinten en abstracte volumes geven karakter aan de ruimte. ‘De volkeramische tegels, het terrazzo en het messing zijn heel belangrijke elementen voor de identiteit van het appartement. Maar we hebben ze zachter gemaakt aan de hand van het alomtegenwoordige wit, aangevuld met toetsen berkenmultiplex’, leggen de architecten uit. Een mooie, zachte en kunstzinnige prestatie, precies waar de eigenares van droomde.

© Heju Studio

De open haard, nog een oorspronkelijk stuk, werd in het wit geschilderd en voorzien van glas voor een lichte look. De haard steunt op een bank afgewerkt met beige tegels van porselein (Winckelmans). Omdat die bank zich recht tegenover de sofa bevindt, is die niet alleen handig om objecten op uit te stallen, maar ook als bijkomende, informele zitplek wanneer vrienden langskomen. De glazen salontafel is gemaakt door de grootvader van de eigenares. Langs de wand, geschilderd in ‘Pink Ground’ (Farrow & Ball), loopt een fijne wandplank van berkenhout. Erboven hangen twee wandlampen van CTO Lighting. Naast het tapijt van Cold Picnic, een fauteuil &Tradition.

© Studio Heju

De slaapkamer werd heel helder en sober gehouden. Een hanglamp van ontwerper Louis Poulsen verlicht het bed naast de dressing. Op de bijzettafel (&Tradition) dat dienstdoet als nachtkastje, een wandlamp van House Doctor. Beddengoed van de eigenares. De badkamer combineert een douche met een op maat gemaakte scherm van geribbeld glas met rondboogmotief. Ook het tweekleurige wastafelmeubel met ronde lijnen is op maat gemaakt en mixt een zwart blad met een wastafel en kasten in beige. De vloer en de muur zijn afgewerkt met lichtgroene tegels van porselein in verschillende afmetingen (Winckelmans). De goudkleurige kraan (Superfront) gaat mooi samen met de hanglampen (Atelier Areti) en de ronde spiegel (&Tradition).

Meer weten over de designers achter deze Renovatie? Bekijk hun website of Instagrampagina dan.

Website: Heju.fr
Instagram: @hejustudio

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.