#Ideeën#Interieuradvies

Vurige trends: alles over open haarden en kachels

Wat voor warmtebron kies jij in huis? De mogelijkheden zijn legio. Hier zijn onze tips voor haarden of kachels!
Geplaatst op  
Vurige trends: alles over open haarden en kachels © Focus

Hang- of inzethaard? Hout- of pelletkachel? Er zijn zoveel mogelijkheden dat we op den duur door de bomen het bos niet meer zien. Daarom bekijken we hier de laatste trends, met hun voor- en nadelen. Zo kunnen we een weloverwogen keuze maken en gaan we een warme winter tegemoet.

Hanghaarden

Ken je de nieuwe trend die ons hart en ons interieur in vuur en vlam zet? De hanghaard. Zijn naam zegt het al, deze haard heeft geen sokkel of onderstel. Hij wordt opgehouden door het rookafvoerkanaal en zweeft elegant in de ruimte. Een hanghaard is het paradepaardje van je interieur. Het is een decoratief element waarrond het dagelijkse leven zich afspeelt. Of hij nu tegen een muur of in het midden van de kamer hangt: dit soort haard neemt minder plaats in en is heel praktisch bij het schoonmaken. Vooral wanneer hij centraal in het vertrek hangt, verspreidt hij gelijkmatig een milde warme lucht over de hele ruimte.

Houthaard ‘Bora Corner’ van staal (L 50,5 x B 41 x H 51 cm), 9 kW, Dik Geurts bij Dru, prijs op aanvraag.

Sommige hanghaarden hebben een of twee vensters en meestal kunnen ze ronddraaien. Andere bieden rondom rond zicht op het haardvuur. Hout of gas? Het type brandstof is bepalend voor de keuze van je hanghaard. Hout is milieuvriendelijker en goedkoper, maar gas is eenvoudiger in gebruik en heeft een interessanter rendement. Het nadeel? De technische en veiligheidsnormen die je bij de installatie moet respecteren. Een hanghaard die niet goed is vastgemaakt, brengt heel wat risico’s met zich mee. Het is dus essentieel dat je deze werken door een professional laat uitvoeren!

Houthaard ‘Vertex’ van staal, met twee vensters vooraan (L 93,3 x B 50,3 x H 45 cm), 12,5 kW, Rocal, prijs op aanvraag.

En last but not least: kies je hanghaard in functie van de beschikbare ruimte. Hanghaarden zijn ideaal voor woningen met een relatief hoog plafond. Het klopt dat deze haard duurder is dan zijn klassieke broertje, maar hij is verbluffend mooi en straalt pure klasse uit.

1

Inzethaarden

Inzetstuk voor pellets ‘Synthesis 60’ (L 60 x B 53,7 x H 58,2 cm), 7,71 kW, Jolly Mec, prijs op aanvraag.

Komende januari wordt de ‘Ecodesign 2022’-norm van kracht. Open houthaarden zijn dus gedoemd om te verdwijnen of te worden vervangen. Een praktisch alternatief? Een inzethaard! Een inzetstuk wordt in een bestaande open haard geplaatst. Hier zijn geen grote werken voor nodig en omdat de basisstructuur al aanwezig is, blijven ook de kosten beperkt. Het voordeel? Financieel gezien is dit een heel interessante renovatie.

Inzetstuk voor hout ‘Ultime D MF 1050-75 WHE 1S’ van staal en gietijzer (L 126 x B 60 x H 198 cm), 23,5 kW, Metalfire, prijs op aanvraag.

Een open haard heeft immers een rendement van slechts 15%. Een inzethaard is heel wat energie-efficiënter. Met andere woorden, je bespaart energie zonder al te hoge kosten voor de ombouwing. Interessant! Bovendien kun je met het inzetstuk bepalen of je in de toekomst hout of pellets wilt gebruiken. Die laatste zijn weliswaar duurder maar een inzetstuk voor pellets biedt een groter gebruikscomfort. Het heeft een automatische programmering en je kunt de temperatuur regelen.

Inzetstuk voor hout ‘i51’ van zwart staal met een groot driezijdig venster (L 77 x B 50 x H 165 cm), 8 kW, Contura, 6 490 euro.

Houtkachels

Vanaf januari 2022 zal de sector van de houtkachels en -haarden grondig doorheen worden geschud door ongeziene nieuwe milieunormen. De recente Europese ‘Ecodesign 2022’-norm legt immers nieuwe beperkingen op wat betreft uitstoot en veiligheid. Hiermee wil de EU komaf maken met achterhaalde technologieën zoals… de open haard. Ze wil de productie stimuleren van minder vervuilende haarden en kachels met een lager verbruik. Ook moeten alle toestellen een label krijgen zodat klanten de prestaties van verschillende kachels makkelijker kunnen vergelijken. Met andere woorden: de dagen van de open haard zijn geteld, hier komen de gesloten houtkachels en inzetstukken. Ze zijn veel doeltreffender, zuiniger en milieuvriendelijker.

Houtkachel ‘6-H’ van staal en gietijzer (L 80 x B 78 x H 80 cm), 8,4 kW, Stûv, prijs op aanvraag.

Lijkt een gesloten houtkachel je wel wat? Houtkachels zijn mooi, gezellig en verspreiden de intense warmte van echte vlammen. Bovendien is hout een niet-vervuilende brandstof die weinig kost – of zelfs gratis is. Houtkachels zijn goedkoper dan hun tegenhangers met pellets. Ze werken niet op elektriciteit noch met elektronica en zijn dus betrouwbaarder dan pelletkachels omdat ze nooit onverwacht uitvallen. Een houtkachel is dan ook heel verleidelijk, maar voor je er eentje aanschaft, moet je toch ook de nadelen kennen. Om het vuur brandend te houden, moet je regelmatig het hout aanvullen, wat na een tijdje vermoeiend en vervelend kan worden. Denk er ook aan dat je genoeg plaats moet hebben om het hout op te slaan en dat de as wel wat viezigheid veroorzaakt. Tot slot kan een houtkachel voor vrij grote temperatuurverschillen zorgen. Er is immers geen mogelijkheid om de temperatuur te regelen.

Pelletkachels

Pelletkachels gebruiken geperste houtkorrels als brandstof. Die korrels worden gemaakt van zaagsel en houtkrullen. Het is niet alleen een milieuvriendelijke en schone, maar ook een heel praktische brandstof. In tegenstelling tot houtkachels, hebben pelletkachels een grote opslagcapaciteit: de pellets zijn immers heel klein en de kachel wordt automatisch opnieuw geladen. Ideaal voor wie niet graag met hout sjouwt! Wie pelletkachel zegt, zegt ook goedkoop en gebruikscomfort.

Pelletkachel ‘Sweet 7’ van staal, witte kleur (L 47 x B 45,2 x H 95 cm), 7 kW, Cadel, prijs op aanvraag.

Hoewel pellets duurder zijn dan hout, zijn ze objectief gezien nog vrij goedkoop. Bovendien is hun rendement beter omdat de verbranding automatisch wordt gecontroleerd en onderhouden. Ook wordt de temperatuur in de kamer machinaal geregeld. Je kunt programmeren wanneer de kachel moet aan- of afslaan en welke temperatuur hij moet bereiken… Een pelletkachel heeft dus heel wat voordelen! Het nadeel? We missen de charme van een echt vuur en moeten ons tevredenstellen met een statischere en minder intense vlam.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.